ΕΛΛΑΔΑ

Καίει τα πάντα η τεράστια φωτιά, ηχεί ασταμάτητα το 112, εκκενώνονται χωριά, αστυνομία & λιμενικό στις μάχες με τις φλόγες

Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε δασική περιοχή κοντά στον οικισμό Πετριές του δήμου Κύμης-Αλιβερίου στην Εύβοια, εξακολουθεί να μαίνεται με αμείωτη ένταση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το πύρινο μέτωπο εντοπίζεται εσωτερικά της περιοχής που οριοθετείται από τους οικισμούς Πετριές, Κριεζά και Αλώνια, και επιδεικνύει κατεύθυνση προς νότο.

Δείτε τις προσπάθειες των πυροσβεστών να σβήσουν την φωτιά:

 

 

 

 

Οι κάτοικοι των περιοχών Κριεζά και Πετριές, εν μέσω της συνεχούς εξάπλωσης της πυρκαγιάς, έλαβαν πρόσφατα ενημέρωση μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112. Συγκεκριμένα, στις 7:33 το πρωί, οι κάτοικοι του Κριεζά και στις 5:30 το πρωί, οι κάτοικοι του Πετριές, έλαβαν νέες ειδοποιήσεις με σαφείς οδηγίες να απομακρυνθούν από τις περιοχές τους λόγω της σοβαρής κατάστασης της φωτιάς.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντιμετωπίζει μια σφοδρή μάχη με τις φλόγες, ειδικά σε περιοχές με δύσβατο έδαφος. Από νωρίς το πρωί, έχουν κινητοποιηθεί πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς. Στο πεδίο της μάχης βρίσκονται 205 πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν οργανωθεί σε 11 ομάδες δασοκομάντος, υποστηριζόμενοι από 56 οχήματα και ένα σημαντικό αριθμό εθελοντών. Επιπλέον, η προσπάθεια ενισχύεται από υδροφόρες που παρέχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μηχανήματα έργου, τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Για την προληπτική διαχείριση της κρίσης, έχει μεταβεί στην περιοχή πυροσβεστικό πλοιάριο, ενώ το Λιμενικό Σώμα έχει κινητοποιήσει πλωτά μέσα που περιπολούν κοντά στην ακτογραμμή, ενισχύοντας τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Παράλληλα, δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν μεταβεί με σκοπό να διευκολύνουν την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων από τις επικίνδυνες περιοχές. Ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων πυρόσβεσης και βοήθειας πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, το οποίο διαχειρίζεται και συντονίζει τις συνολικές επιχειρησιακές ενέργειες.

Δείτε φωτογραφίες από το πύρινο μέτωπο:

Επισημαίνεται ότι, λίγο μετά την 01:20 τα ξημερώματα της Τρίτης, εστάλη εκ νέου μήνυμα μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112. Το μήνυμα αυτό απευθυνόταν στους κατοίκους που διαμένουν στις περιοχές Κλιμάκι και Λιανή Άμμο, τους οποίους καλούσε να προβούν άμεσα στην απομάκρυνσή τους προς την κατεύθυνση των Κριεζά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια τους λόγω της συνεχιζόμενης πυρκαγιάς.

Δείτε σχετικό βίντεο:

 

 

Ο Β. Κικίλιας στην Εύβοια:

Από χθες, στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την ασφάλεια των κατοίκων. Ο υπουργός έγινε δεκτός από τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Κωνσταντίνο Ψαρρό, ο οποίος είναι παρών από την αρχή των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

Ο υπουργός περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας ότι πρόκειται για «μία δύσκολη πυρκαγιά, καθότι ξεκίνησε σε δύσκολο σημείο, σε χορτολιβαδική, χαμηλή βλάστηση και έφυγε γρήγορα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταχεία εξάπλωση της φωτιάς «τους ανάγκασε να φέρουν επιπρόσθετες δυνάμεις, επίγειες και εναέριες». Σημείωσε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πετούσαν πάνω από 24-25 εναέρια, τα οποία θα τα ξαναδείτε από το πρώτο φως», και πρόσθεσε ότι τόσο η ΕΜΟΔΕ και ΜΕΤΠΕ από την Αττική όσο και πυροσβεστικές δυνάμεις της Εύβοιας συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «σήμερα στην Εύβοια ζήσαμε δύσκολες συνθήκες, καθότι υπήρξαν και υπάρχουν δύο-τρεις οικισμοί οι οποίοι στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα απειλήθηκαν. Κάναμε προληπτικές εκκενώσεις, εκκενώσεις με τη βοήθεια της αστυνομίας». Εξήγησε πως «έφτασε η φωτιά μέχρι την αποξηραμένη λίμνη και τα χωράφια στο πρώτο μέτωπο, απεκόπη εκεί και μετά βλέπετε ένα δεύτερο κύμα. Ό,τι έχει απομείνει δουλεύεται και θα δουλευτεί όλο το βράδυ», προσθέτοντας ότι είναι «ικανοποιημένος» από την ανταπόκριση των δυνάμεων «ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες».

Κλείνοντας, ο κ. Κικίλιας διαβεβαίωσε ότι «θα μείνουμε εδώ μέχρι να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να την ελέγξουμε», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου, τη βουλευτή της ΝΔ, Κ. Καραμπατσώλη, τον δασάρχη, τους εθελοντές και όλους όσοι συνεργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

 

Στην περιοχή της πυρκαγιάς παρευρέθηκαν όπως προαναφέραμε, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, καθώς και ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, Νίκος Μπαράκος.

Η φωτιά, κατά την πορεία της, πλησίασε το χωριό Κοσκινά, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν καταστροφές ή ζημιές σε κατοικίες.

 

 

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι δυσκολότερες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας. Για οτιδήποτε νεότερο θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση» τόνισε χθες ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

«Οι ριπές των ισχυρών ανέμων καθορίζουν πλέον την πορεία και την ένταση της φωτιάς στην Εύβοια» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για την οποιαδήποτε εκτίμηση σε σχέση με την πορεία της φωτιάς».

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης της πυρκαγιάς, σημειώθηκε τραυματισμός ενός πυροσβέστη. Σύμφωνα με το evima.gr, ο πυροσβέστης υπέστη εγκαύματα και διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.

Επιπλέον, η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω ισχυρών ανέμων, οι οποίοι προκάλεσαν την εμφάνιση νέου μετώπου με κατεύθυνση προς τον κάμπο του Δύστου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν έντονες προσπάθειες να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς κατά μήκος της εθνικής οδού, όμως χωρίς επιτυχία.

Ως αποτέλεσμα, η φωτιά συνεχίζει την πορεία της προς αγροτικές εκτάσεις και δεν έχει πλήξει μέχρι στιγμής τους οικισμούς.

Αλλαγές στην κυκλοφορία:

Η Τροχαία έχει επιβάλλει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Λεπούρων-Καρύστου, από το ύψος των Κριεζών έως τα Κόσκινα, καθώς και στην επαρχιακή οδό Πετριών-Αγίων Αποστόλων. Η αρχή καλεί τους οδηγούς να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στα συγκεκριμένα τμήματα των οδών και να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες των τροχονόμων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής διέλευση της κυκλοφορίας.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Χριστουγεννιάτικο μοχίτο! Το φτιάχνεις στο πι και φι!!!

evosmos

«Έβρεξε» πρόστιμα από την Επιθεώρηση Εργασίας – Οι παραβατικοί κλάδοι

evosmos

Φόνσου για Φιλιππίδη: «Αφού η δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι δεν θα μας αφήσει όλες έγκυες, γιατί να μην επιστρέψει;»

evosmos

Leave a Comment