ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα κάνετε αποποίηση κληρονομίας – Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Διευκρινίσεις για τις προθεσμίες που έχουν οι νόμιμοι κληρονόμοι να αποποιηθούν κληρονομιές λόγω χρεών του θανόντος, για τις προϋποθέσεις έγκυρης αποποίησης και για τη διαδικασία αυτής παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο:
1. Κατά το χρόνο θανάτου του προσώπου, η περιουσία του επάγεται αυτοδικαίως στον κληρονόμο (ή στους κληρονόμους) του, που μπορεί να την αποποιηθεί(θούν) μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών (ή ενός έτους, στην περίπτωση που ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία κατοικία του στο εξωτερικό ή αν ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν διέμενε στο εξωτερικό). Η προθεσμία αυτή αρχίζει από τότε που ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή της κληρονομίας και το λόγο της. Στην επαγωγή από διαθήκη η προθεσμία αποποίησης δεν αρχίζει πριν από τη δημοσίευση της διαθήκης.

2. Η αποποίηση είναι άκυρη αν γίνει μετά την πάροδο της προθεσμίας. Αν περάσει η προθεσμία, η κληρονομία θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή. Η αποδοχή ή η αποποίηση της κληρονομίας είναι άκυρη αν έγινε πριν από την επαγωγή (δηλαδή πριν από το θάνατο του κληρονομουμένου) ή από πλάνη ως προς την επαγωγή της κληρονομίας στον προσωρινό κληρονόμο και το λόγο αυτής. Επίσης είναι άκυρη, αν έγινε υπό αίρεση ή προθεσμία ή για μέρος της κληρονομίας.

3. Η αποποίηση γίνεται με δήλωση στον γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομίας, δηλαδή στο Eιρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του ή τη διαμονή του.

4. Αν ο κληρονόμος αποποιηθεί την κληρονομία, αυτή επάγεται σ’ εκείνον που θα είχε κληθεί (δηλαδή θα καθίστατο κληρονόμος), αν το πρόσωπο που αποποιήθηκε δεν ζούσε κατά το χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου, οπότε στην τελευταία αυτή περίπτωση η προθεσμία αρχίζει από τη γνώση της αποποίησης του «προπορευόμενου» κληρονόμου.

Επισημαίνεται ότι γνώση της επαγωγής, ως αφετηρία της προθεσμίας αποποίησης, υπάρχει όταν ο κληρονόμος έχει βασίμως πληροφορηθεί την ύπαρξη των πραγματικών (π.χ. του θανάτου του κληρονομούμενου) και νομικών προϋποθέσεων, η συνδρομή των οποίων επιφέρει την αυτοδίκαιη από αυτόν κτήση της κληρονομίας. Μόνο η γνώση του θανάτου του κληρονομουμένου δεν αρκεί, αλλά απαιτείται η γνώση και εκείνων των περιστατικών που αποτέλεσαν τους αναγκαίους νομικούς όρους για την κλήση του κληρονόμου στην κληρονομία του αποβιώσαντος.

5. Η αποποίηση είναι άκυρη, αν ο κληρονόμος έχει ρητά ή σιωπηρά δηλώσει ότι αποδέχεται την κληρονομία. Η σιωπηρή αποδοχή προκύπτει από τις πράξεις εκείνες του κληρονόμου που μαρτυρούν θέλησή του να καταστεί οριστικός κληρονόμος.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Κτηνωδία στην Εύβοια: Έριξαν φόλες σε 10 σκυλιά – Οργή για τους δολοφόνους

evosmos

Συλλαλητήριο μεταναστών στο Σύνταγμα: «Θα απελάσουμε τον Μητσοτάκη» – Δείτε βίντεο

evosmos

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΝΩΣΤΟΣ 35ΧΡΟΝΟΣ YOUTUBER ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΜΕΑ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΣΟΣΙΑΛ ΜΙΝΤΙΑ! ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 7 ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΣΚΟΙ ΚΑΙ 4 ΚΙΝΗΤΑ!

evosmos

Leave a Comment