ΕΛΛΑΔΑ

Εφορία: Το «έντυπο συμμόρφωσης» που μειώνει έως και 50% τα πρόστιμα

ο έντυπο φορολογικής συμμόρφωσης έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ, ενεργοποιώντας το νέο πλαίσιο του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας για φορολογούμενους που θέλουν να αποφύγουν τις προσφυγές, ειδικά όταν η θετική έκβαση θεωρείται αμφίβολη.

Με τη νέα εξωδικαστική διαδικασία, δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις να μειώσουν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν έως και κατά 50%. Ωστόσο, για να πετύχουν μείωση στα πρόστιμα, θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα, εντός τριών ημερών, το 25% του ποσού που έχει βεβαιωθεί μετά τη ρύθμιση.

Ο φορολογούμενος συμπληρώνει το συγκεκριμένο έντυπο, αποδέχεται το αποτέλεσμα του ελέγχου και η ΑΑΔΕ μειώνει τα πρόστιμα. Όσο πιο γρήγορα αποδεχθεί το αποτέλεσμα, τόσο μεγαλύτερο είναι το «κούρεμα». Ο φορολογούμενος, εκτός αν είναι σίγουρος για την ακρίβεια των δηλώσεών του, μπορεί να μειώσει το πρόστιμό του έως και 50%, ενώ η ΑΑΔΕ εισπράττει άμεσα χρήματα, τα οποία διαφορετικά θα καθυστερούσαν λόγω προσφυγών.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, τα πρόστιμα μειώνονται εάν ο φορολογούμενος αποδεχθεί την κύρια οφειλή του.

Οι μειώσεις διαμορφώνονται ως εξής:

• Μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης για παροχή πληροφοριών και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής δήλωσης, τα πρόστιμα μειώνονται κατά 50%.

• Μετά την κοινοποίηση της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και κατά τη διάρκεια της προθεσμίας για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής, τα πρόστιμα μειώνονται κατά 40%.

• Μετά την κοινοποίηση της απόφασης της ΔΕΔ ή την πάροδο της προθεσμίας σιωπηρής απόρριψης, και κατά τη διάρκεια της προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο, τα πρόστιμα μειώνονται κατά 30%.

• Μετά την άσκηση προσφυγής και μέχρι την προηγούμενη ημέρα της πρώτης ημερομηνίας συζήτησης στο διοικητικό δικαστήριο, τα πρόστιμα μειώνονται κατά 25%.

Η πληρωμή του ποσού μετά το «κούρεμα» μπορεί να γίνει σε έως 12 δόσεις. Το δικαίωμα για «κούρεμα» ασκείται μέσω ψηφιακής δήλωσης στην ΑΑΔΕ και ισχύει μόνο αν ο φορολογούμενος καταβάλει το 25% του κύριου φόρου εντός τριών ημερών.

Το υπόλοιπο ποσό επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσαυξημένο κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες.

Εάν ο φορολογούμενος δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τις δόσεις ή δεν εξοφλήσει το ποσό εφάπαξ, χάνει το δικαίωμα έκπτωσης και η συνολική οφειλή επανέρχεται στο αρχικό ποσό, αφαιρώντας το τυχόν καταβληθέν ποσό.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Λωρίδα επιτάχυνσης: Αυτό είναι το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι οδηγοί όταν την χρησιμοποιούν

evosmos

Ένας 24χρονος με καρκίνο σε τελικό στάδιο μοιράζεται όσα έχουν πραγματική αξία στη ζωή

evosmos

Ηράκλειο: Έπιασε από τον λαιμό την ξαδέρφη του και εκείνη τον μαχαίρωσε

evosmos

Leave a Comment