Η τιμή του ελαιολάδου έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία τόσο στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές, λόγω της μειωμένης παραγωγής, των ακραίων καιρικών φαινομένων και των αυξημένων καλλιεργητικών εξόδων. Οι συνθήκες αυτές οδήγησαν το προϊόν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΝΗΛΕΑΣ», Γιώργος Κόκκινος, ανέφερε ότι την τελευταία πενταετία μόνο το 2022 ήταν χρονιά με καλή παραγωγή, ενώ η φετινή χρονιά θεωρείται η χειρότερη. Η Ελλάδα χάνει σταδιακά την ανταγωνιστικότητά της, καθώς η παγκόσμια τιμή διαμορφώνεται κυρίως από την Ισπανία, η οποία φέτος πλήττεται από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες.
Οι βροχές είναι ευπρόσδεκτες, όμως οι ζεστοί χειμώνες ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών και του δάκου, ενώ η κλιματική αλλαγή προκαλεί πολλαπλές προκλήσεις στην παραγωγή.
Σχετικά με τις τιμές, η τιμή παραγωγού κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στα 4,80–5 ευρώ το κιλό, κοντά στο κόστος παραγωγής, που έχει αυξηθεί από 3,5 στα 5 ευρώ. Οι τελικές τιμές στα σούπερ μάρκετ (7–9 ευρώ) επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως η ποιότητα του λαδιού και η πολυπλοκότητα της αλυσίδας διανομής.
Το ελαιόλαδο, εκτός από βασικό προϊόν διατροφής, έχει πλέον μετατραπεί και σε πολύτιμο αντικείμενο εμπορικού ενδιαφέροντος λόγω των συνθηκών της αγοράς.
