Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και οι υγειονομικές αρχές της Κρήτης βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής λόγω της αυξανόμενης εμφάνισης περιστατικών ιογενούς γαστρεντερίτιδας στα Χανιά.
Η ανησυχία εντείνεται από τα πολλά κρούσματα, τα οποία αφορούν κυρίως νέους και φοιτητές. Μέχρι χθες είχαν καταγραφεί πάνω από 100 περιστατικά, που αποδίδονται στον νοροϊό, με εκτιμήσεις ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.
Η εύκολη μετάδοση του ιού φαίνεται να αποτελεί τον κύριο παράγοντα της εξάπλωσης, ενώ παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού, για να αποκλειστούν άλλες πιθανές πηγές μόλυνσης.
Ο πρώτος ασθενής έφτασε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου «Άγιος Γεώργιος» στα Χανιά την περασμένη Δευτέρα, και μέχρι σήμερα τα διαγνωσμένα περιστατικά έχουν ξεπεράσει τα 160, κυρίως σε νεαρά άτομα, πολλοί εκ των οποίων είναι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Λόγω της κατάστασης, την Τρίτη, το Πολυτεχνείο αποφάσισε το προληπτικό κλείσιμο της φοιτητικής εστίας, ενώ οι φοιτητές λαμβάνουν πλέον το φαγητό τους σε πακέτο.
Νοροϊός η αιτία της γαστρεντερίτιδας στα Χανιά: Ανησυχία για τον ασυνήθιστα υψηλό αριθμό κρουσμάτων
Η αιτία για την πρόσφατη έξαρση περιστατικών γαστρεντερίτιδας στα Χανιά δεν συνδέεται με κατανάλωση φαγητού, αλλά με την ανίχνευση νοροϊού, ενός κοινού ιού που ευθύνεται για πολλές ιογενείς γαστρεντερίτιδες. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Χανίων, Ειρήνη Λαγουδάκη, ο νοροϊός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος και συνήθως εμφανίζεται κατά τη χειμερινή περίοδο. Ωστόσο, ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στα Χανιά προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες.
Η κα Λαγουδάκη εξήγησε ότι τα περιστατικά αφορούν κυρίως νεαρά άτομα, υπονοώντας ότι η εξάπλωση του ιού πιθανόν συνδέεται με συνωστισμούς σε χώρους διασκέδασης, όπως καφετέριες, πάρτι και κλαμπ. Ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, καθώς χρειάζονται ελάχιστα σωματίδια για να μολυνθεί κάποιος, ενώ μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο διάστημα σε επιφάνειες και να εξαπλωθεί μέσω σωματικών υγρών, όπως τα κόπρανα.
Ο νοροϊός είναι γνωστός για την πρόκληση επιδημιών, όπως αυτές που καταγράφονται συχνά σε κρουαζιερόπλοια, όπου ο ιός μεταδίδεται εύκολα μεταξύ εργαζομένων και επιβατών.
Έλεγχος δειγμάτων νερού για την ικανότητα μετάδοσης του νοροϊού
Χθες, ελήφθησαν δείγματα νερού στην περιοχή των Χανίων για να εξεταστεί αν αυτό αποτελεί πιθανή πηγή της εκτεταμένης μετάδοσης του νοροϊού. Οι αναλύσεις θα πραγματοποιηθούν στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Κρήτης. Ωστόσο, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με ακρίβεια η τυχόν αλλαγή των χαρακτηριστικών του ιού, καθώς δεν έχει γίνει η τυποποίηση των δειγμάτων που έχουν συλλεγεί. Μέχρι στιγμής, η διαδικασία αφορά μόνο την ανίχνευση των περιστατικών.
Παράλληλα, έχουν καταγραφεί αρκετά clusters περιστατικών γαστρεντερίτιδας στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Στον ΕΟΔΥ αναφέρθηκε μια ακόμη τοπική έξαρση σε διαφορετική περιοχή της Ελλάδας, αλλά αυτή είναι μικρότερης κλίμακας. Ενδεικτικά, το καλοκαίρι σημειώθηκε διασπορά του ιού και στη Γαύδο, χωρίς να εντοπιστεί κάποια ειδική αιτία πίσω από αυτήν. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ, η έξαρση εκεί προήλθε από μετάδοση μεταξύ ατόμων.
Μεταδοτικότητα και συμπτώματα του νοροϊού
Ο νοροϊός, όπως έχει τονιστεί, είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους με μεγάλο αριθμό ατόμων. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες. Οι πιο κοινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διάρροιες και εμέτους, ενώ οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν ναυτία, κοιλιακό άλγος, κράμπες, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση και, σπανιότερα, χαμηλό πυρετό.
Η πλειονότητα των ασθενών αναρρώνει εντός 2-3 ημερών με κατάλληλη ξεκούραση, ενυδάτωση και ισορροπημένη διατροφή. Εκτιμάται ότι περίπου το 10% των περιπτώσεων απαιτεί ιατρική παρακολούθηση. Ιδιαίτερα ηλικιωμένα άτομα και άτομα με υποκείμενα νοσήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και να χρειαστούν νοσηλεία. Γι’ αυτό το λόγο, οι υγειονομικές αρχές στα Χανιά είναι σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς υπάρχει ανησυχία για τη μετάδοση του ιού από νεαρά άτομα σε πιο ευάλωτα μέλη των οικογενειών τους, όπως υπογραμμίζει η κα Λαγουδάκη.