Mπορεί κάποιοι να βγάζουν χρήματα εις βάρος των υπόλοιπων φορολογούμενων μέσω της φοροδιαφυγής, όμως ήρθε η ώρα οι φορολογούμενοι να βγάλουν κι αυτοί χρήματα… εις βάρος της φοροδιαφυγής.
Μόλις η κυβέρνηση ανακοίνωσε το μπόνους που μπορεί να φτάνει ακόμη και τις 3.000 ευρώ, αν κάποιος καταγγείλει περίπτωση φοροδιαφυγής, χιλιάδες ήταν οι Έλληνες που κατέβασαν την σχετική εφαρμογή. Πάνω από 215.000 Έλληνες έχουν κατεβάσει στο κινητό τους την εφαρμογή για να καταγγέλλουν «μαϊμού» αποδείξεις!
Υπάρχουν όμως και αρκετοί που διαφωνούν με αυτές τις πρακτικές και χαρακτηρίζουν «ρουφιανιλίκι» τις καταγγελίες για φοροδιαφυγή.
Υπάρχουν πολλοί που βλέπουν θετικά το να μπορούν μέσω της εφαρμογής My Apodixi να τσεκάρουν τις αποδείξεις και να καταγγέλλουν είτε ανώνυμα είτε επώνυμα περιστατικά φοροδιαφυγής, υπάρχουν όμως και εκείνοι που δυσκολεύονται όπως λένε να «μαρτυρήσουν» τέτοια περιστατικά.
Μπορεί όμως η νέα εφαρμογή να βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή;
«Το μέτρο της εφαρμογής των καταγγελιών σαφώς και θα βοηθήσει στον περιορισμό αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το ταγκό της φοροδιαφυγής το χορεύουν δύο: Αυτός που δεν κόβει αποδείξεις και αυτός που δε ζητά», δηλώνει ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης.
Μάλιστα, όσοι «καρφώσουν» επώνυμα θα λάβουν μπόνους από 100 – 3.000 ευρώ, αν η εφορία καταφέρει να πιάσει τους φοροφυγάδες. Έχουν γίνει ήδη 133.000 καταγγελίες και περισσότερες από 215.000 συσκευές έχουν κατεβάσει την εφαρμογή.
Ειδικοί εκτιμούν ότι το μέτρο της καταγγελίας προσκρούει στην ελληνική κουλτούρα.
«Θεωρούμε ότι καταγγέλλοντας κάποιον λειτουργούμε ως χαφιέδες πέρα του ότι για το συγκεκριμένο ενεργούμε με υστεροβουλία. Χρειαζόμαστε ακόμα μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσουμε ως Κεντροευρωπαίοι οι οποίοι θεωρούν ευθύνη τους να συμβάλλουν στην ευημερία του κράτους και να μην υποστηρίζουν πράξεις οι οποίες βλάπτουν την κοινωνία», επισημαίνει η Καθηγήτρια εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έφη Λαμπροπούλου.