ΕΛΛΑΔΑ ΥΓΕΙΑ

Αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ελλάδα το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του Covid-19 – Δεν έχει παρενέργειες

Ανακοινώθηκε από τον Β.Πούτιν κατά την συνέντευξη Τύπου με Κ.Μητσοτάκη στο Σότσι – Β.Πούτιν: «Να είναι εγκρατής η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ γιατί η στάση του είναι συγκρουσιακή»
Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχαν στο Σότσι της Ρωσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και περιορίστηκαν στην τυπική ελληνορωσική ατζέντα των τελευταίων 12 ετών: «Ιστορικοί δεσμοί», «ομόθρησκη Ρωσία» κλπ. κλπ.

Το μόνο ουσιαστικό ήταν ότι επιβεβαιώθηκε διά χειλέων Β.Πούτιν η αναγνώριση του Sputnik-V από την Ελλάδα και όποιος Έλληνας θέλει να γλιτώσει από την παρενέργειες των δυτικών εμβολίων της Big Pharma, μπορεί να πάει σε μία από τις γειτονικές χώρες και να εμβολιαστεί με Sputnik-V, το οποίο είναι το μόνο που δεν χρεώνεται με βαριές και πολλές φορές θανατηφόρες, παρενέργειες!

Δεν είναι γνωστό ακόμα αν θα εισαχθεί και πότε, στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής γίνεται μόνο στο εξωτερικό επίσημα (Ρωσία, Σερβία, Ουγγαρία, Σλοβακία κλπ.).

Όμως το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει το ρωσικό εμβόλιο ως ισοδύναμο των δυτικών εμβολίων και όποιος Έλληνας εμβολιαστεί λαμβάνει ένα πιστοποιητικό το οποίο γίνεται απόλυτα αποδεκτό στην Ελλάδα και σε όσες χώρες της Ευρώπης το έχουν κάνει αποδεκτό.

Επίσης ο Β.Πούτιν ζήτησε από τον Κ.Μητσοτάκη «Να είναι εγκρατής η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ γιατί η στάση του είναι συγκρουσιακή» θέτοντας το ζήτημα των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλου που είχε μιλήσει για «Αγώνα κατά της Ρωσίας» 15η Ετήσια Άμυνας της Βαλτικής Διάσκεψης.

Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε αμήχανος μιλώντας συνέχεια για «διαφορές που καλό είναι να συζητούνται και για ειλικρίνεια».

Οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση νωρίτερα, η οποία ήταν και η πρώτη τους μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019.

Δείτε live τις δηλώσεις:

Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και καλύπτουν ευρύ φάσμα. Αυτό ήταν το πνεύμα των συνομιλιών. Ήταν περιεκτικές, αποτελεσματικές, ενώ συζητήθηκαν όλα τα θέματα.

«Θα ήθελα να επισημάνω με ικανοποίηση ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους» τόνισε ο κ. Πούτιν, μιλώντας για την αύξηση στο διμερές εμπόριο παρά την πανδημία. Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα αγγίζουν τα 650 εκατ. δολάρια και οι εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να συνεχίσουν στον τομέα των υποδομών και σε άλλους τομείς.

Επίσης, προσκάλεσε Έλληνες επιχειρηματίες σε φόρουμ επιχειρηματικά σε Αγία Πετρούπολη και Βλοδιβοστόκ. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ενέργεια, καθώς η Ρωσία εξασφαλίζει το 40% των αναγκών της Ελλάδας. «Το τρέχον έτος αυξήσαμε τις εξαγωγές μας κατά 12%. Στο μέλλον θα συνεχίσουμε τις εγγυημένες, αδιάκοπες προμήθειες», διαβεβαίωσε ο κ. Πούτιν.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αναγνώριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού του Sputnik-V στην Ελλάδα.

Πλέον το ρωσικό εμβόλιο αναγνωρίζεται ως ισοδύναμο των δυτικών εμβολίων και όποιος Έλληνας εμβολιαστεί λαμβάνει ένα πιστοποιητικό το οποίο γίνεται απόλυτα αποδεκτό στην Ελλάδα και σε όσες χώρες της Ευρώπης το έχουν κάνει αποδεκτό.

Ο κ. Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση να παραδώσει στην Ελλάδα τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που μεταφέρθηκαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και από το 1945 βρίσκονται στη Μόσχα.

Με την αμοιβαία συνεννόηση, παρατείνεται μέχρι τα μέσα του 2022 το αφιερωματικό έτος ιστορίας.

Για το Κυπριακό, η Ρωσία επιβεβαίωσε τη θέση αναζήτησης δίκαιης λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με στόχο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία εθνική προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, κάνοντας λόγο για «γέφυρα ενδυνάμωσης» μεταξύ των λαών. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σήμερα και συμπίπτει με την επέτειο των 200 χρόνων της εθνικής ανεξαρτησίας, σε έναν αγώνα όπου η ομόθρησκη Ρωσία είχε καθοριστικό ρόλο.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν τα κοινά που ενώνουν τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, υπήρξε συζήτηση και για το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-2024, ένα σημαντικό κείμενο με πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος. Επίσης, διαπιστώθηκαν τομείς που μπορούν οι δύο χώρες να συγκλίνουν, όπως οι πυρκαγιές, που ξέσπασαν το καλοκαίρι, που έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν που ανταποκρίθηκε το καλοκαίρι στο αίτημα βοήθειας, παρά τις ταυτόχρονες πυρκαγιές στη Σιβηρία, μια συνεργασία που μπορεί να επεκταθεί (προφανώς με ενοικιάσεις ή ακόμα και με αγορές ρωσικών εναέριων πυροσβεστικών μέσων).

«Συζητήσαμε περισσότερες προοπτικές επενδύσεων, θέματα που αφορούν τον τουρισμό», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, τι συμβαίνει στην ανατολική μεσόγειο. Δυστυχώς, η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική, αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας», πρόσθεσε.

Για το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του στη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, με στόχο μία βιώσιμη λύση. «Οποιαδήποτε λύση στη βάση των δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται» τόνισε, προσθέτοντας ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, θα κλείσει τα περιθώρια προόδου».

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας. «Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις, προκρίνω την ανάγκη να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» επισήμανε, με στόχο μια λειτουργική σχέση που συμφέρει όλες τις πλευρές. «Η Ελλάδα προσεγγίζει με πολύ προσοχή αυτές τις σχέσεις, γι’ αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση μιας κρίσης στην Ουκρανία», που δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η εγκαρδιότητα της υποδοχής αντανακλά την ευθύτητα του διαλόγου αλλά και τη βούληση για διατήρηση των διμερών σχέσεων που διαρκούν αιώνες, μια παράδοση που δεν μπορούν να διαταράξουν οι όποιες στιγμές απομάκρυνσης.

«Η Ελλάδα παραμένει παρούσα στη Ρωσία, όχι μόνο με τους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους πολίτες ελληνικής καταγωγής, που διακρίνονται, αλλά υπάρχει και μέσα από τους δεκάδες νέους που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα. Η σχέση Ελλήνων και Ρώσων είναι μια διαδρομή συνεχής και διαρκής, γι’ αυτό δεν έχει μόνο παρελθόν και παρόν αλλά και μέλλον»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις τουρκικές ενέργειες, προέκρινε τον διάλογο, για τον οποίο δεν βλέπει κανένα εμπόδιο.

«Έχω εκφράσει τη θέση μας για το Κυπριακό, την έχω εκφράσει, σε ό,τι αφορά άλλα θέματα πρέπει να συζητούνται. Όσον αφορά την Ανατολική μεσόγειο και τη Λιβύη συζητήσαμε αναλυτικά», ανέφερε, κάνοντας αναφορά στις επικείμενες εκλογές στη Λιβύη.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, που όμως θα λυθούν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η διαφορά μας, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, μπορεί να λυθεί.

Η πρόσκλησή μας στην Τουρκία παραμένει ενεργεί, αλλά η Ελλάδα θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ είναι εγγυητής της σταθερότητας αλλά και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, που είναι σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνεία.

«Δεν είχαμε τίποτα εναντίον της συμμετοχής των γειτόνων μας σε συσχετισμούς», όπως το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είπε ο κ. Πούτιν, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι θετικό, καθώς η Ελλάδα ήταν υπέρ μιας ισορροπημένης στάσης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, είναι ένα μπλοκ που ακολουθεί συγκρουσιακή γραμμή όσον αφορά στη Ρωσία. «Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση, πιστεύουμε ότι σε αυτό το πλέγμα η Ελλάδα θα έχει μια θέση εγκράτειας. Ποτέ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ένα ή στο άλλο μπλοκ δεν εμπόδιζε τη σχέση μας», σημείωσε.

Όσον αφορά την επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, ο κ. Πούτιν ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για θέματα όπως η σύγκρουση στη νοτιοανατολική Ουκρανία κι ένα ευαίσθητο θέμα, που είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, περιλαμβάνοντας την Ουκρανία. «Αυτό για εμάς είναι σημαντικό. Για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο» τόνισε, σημειώνοντας ότι κάθε χώρα δικαιούται να επιλέξει το πλαίσιο της ασφάλειάς της, χωρίς να υπονομεύει την ασφάλεια των άλλων. «Η ασφάλεια πρέπει να είναι αδιαίρετη, συνολική και να καλύπτει όλους» ανέφερε.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Λαμία: Επίθεση σε νοσηλεύτρια από ασθενή μέσα στο νοσοκομείο, τι τον ενόχλησε

evosmos

«Την πόλη μου κεντώ!»- Η εικαστική έκθεση της Ξανθιώτισσας Ανθής Κουρτίδου θα φιλοξενηθεί στα Τρίκαλα

evosmos

ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΣΥΝΝΕΦΟ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ – ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ – ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΒΕΙ ΡΕΥΜΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ;

evosmos

Leave a Comment