Ανδρας ψυχικά ασθενής κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας μεταφέρεται με περιπολικό της αστυνομίας, στη ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και παρά το γεγονός πως κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία του δεν γίνεται δεκτός, εξαιτίας του «εμπάργκου» εισαγωγής ασθενών που έχει θέσει η κλινική λόγω κορονοϊού. Αποφασίζεται η διακομιδή του, στο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί, ωστόσο διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και η διακομιδή γίνεται με περιπολικό της ΕΛΑΣ (!), όπως αναφέρει το pelop.gr
Το περιστατικό που κατεγράφη ξημερώματα της Δευτέρας επαναφέρει στο προσκήνιο τις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για ασθενείς και αστυνομικούς, όπως έχει καταγγελθεί από της ΕΑΥΑ, από την απόφαση της Ψυχιατρικής να μην δέχεται περιστατικά ακούσιας νοσηλείας, τα οποία και διακομίζονται σε ψυχιατρικές δομές εκτός Πατρών.
«Δυστυχώς ο κατήφορος όσον αφορά τα θέματα ψυχικής υγείας συνεχίζεται αδιαφορώντας για τον ασθενή όσο και για τους αστυνομικούς. Διεκπεραίωθηκε ακούσια νοσηλεία με τον ασθενή στο περιπολικό, στερώντας ένα όχημα που ήταν επιφορτισμένο για τις πυρκαγιές. Αυτή είναι η πραγματικότητα» δηλώνει στην «Π», ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, Χάρης Τσίτσικας. Παράλληλα, τίθεται εύλογα το ερώτημα που αφορά στις δικλείδες ασφαλείας τόσο για τους ψυχικά ασθενείς – που δεν είναι κρατούμενοι – , όσο και τους ένστολους, για το τι θα συμβεί στην αποφευκτέα περίπτωση «αντίδρασης» ασθενή ενώ βρίσκεται εν κινήσει το περιπολικό, καθώς πρόκειται για υπηρεσιακό όχημα που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την εκτέλεση της συγκεκριμένης «υπηρεσίας».
Το «κλείσιμο» της Ψυχιατρικής, ανέδειξε προ ημερών ένα ακόμα ζήτημα, εκείνο της παραμονής ασθενών σε Αστυνομικά Τμήματα . Οπως έγινε γνωστό μέσω ανακοίνωσης της ΕΑΥΑ «υπήρξαν περιπτώσεις που ψυχικά ασθενείς διανυκτέρευσαν (νοσηλεύτηκαν στην ουσία) σε Αστυνομικά Τμήματα, έως ότου προχωρήσουν οι διαδικασίες διακομιδής».
Εξαιτίας της διαμορφωθείσας κατάστασης οι συνδικαλιστές της τοπικής ΕΛΑΣ, προγραμματίζουν κινητοποιήσεις μεταξύ των οποίων και διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο του Ρίου, διεκδικώντας ταυτόχρονα και την επίσπευση έκδοσης της κοινής υπουργικής απόφασης -αναμένεται το φθινόπωρο- για την εφαρμογή της ρύθμιση του νομοσχεδίου του υπουργείο Υγείας, που ψηφίστηκε αρχές Μαΐου. Με τη διάταξη προβλέπεται η μεταφορά των ψυχικά ασθενών από εξειδικευμένο ψυχιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με την Αστυνομία να συμμετέχει κατ’ εξαίρεση και μόνο όταν η παρουσία της είναι απολύτως αναγκαία.