Βούλευμα «ανατροπή» εξέδωσε το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους.
Οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα την ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ζητώντας την περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης.
Ταυτόχρονα, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου μελέτησαν το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων και διατάσσουν την παραπομπή σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες για 13 άτομα, αλλά και την πλήρη απαλλαγή 10 ατόμων από το χώρο της αστυνομίας και αντιδημάρχους.
Από το υλικό της δικογραφίας και με στοιχείο κλειδί τα ηχητικά ντοκουμέντα οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι πέντε πρόσωπα συνέτειναν στη δημιουργηθείσα κατάσταση κινδύνου που οδήγησε στο θάνατο 103 ανθρώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικογραφία προκύπτει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα την κρίσιμη ώρα έλειπε από τη θέση του και δεν πρότεινε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα, αλλά και πως άλλος υψηλόβαθμος αξιωματικός που βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέτα, άρα τις οδηγίες που είχε λάβει να μεταβεί στο Μάτι, έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ είχαν αρχίσει οι αναφορές για τους πρώτους νεκρούς.
Πλέον, η δικογραφία επιστρέφει στο γραφείο του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη ο οποίος αναμένεται να ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για τα πέντε άτομα. Εάν ασκηθεί νέα κακουργηματικού χαρακτήρα δίωξη, οι κατηγορούμενοι θα κληθούν εκ νέου σε απολογία αυτή τη φορά για το κακούργημα της έκθεσης.
Τραγωδία στο Μάτι: Η δικογραφία των 400.000 σελίδων
Τρία χρόνια μετά την εφιαλτική ημέρα της 23ης Ιουλίου του 2018, οι 102 νεκροί, οι δεκάδες τραυματίες, οι συγγενείς τους και οι διασωθέντες από την πυρκαγιά περιμένουν την έκβαση των ποινικών διαδικασιών σχετικά με λάθη και παραλείψεις των εμπλεκομένων αρχών.
Από τις αρχές του περασμένου Μαΐου, όπως είχε γράψει το dikastiko.gr το πόρισμα και η ενδελεχής έρευνα – όπως μαρτυρά και η δικογραφία των 400.000 σελίδων – του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη ήταν στα χέρια του εισαγγελέα, προκειμένου να προτείνει προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ποιοι κατηγορούμενοι και για ποια αδικήματα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο.
Μέχρι τότε τα αδικήματα που αντιμετώπιζαν ήταν σε βαθμό πλημμελήματος και είναι αυτά του εμπρησμού από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή. Και αυτό παρά τις διαρκείς προσπάθειες του ανακριτή κ. Μαρνέρη να αναβαθμιστούν οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, όπως και τελικά έγινε με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου
Ο κ. Μαρνέρης είχε θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα προς τις εισαγγελικές αρχές κατά τη διάρκεια των ερευνών του για να εισπράξει και τις τρεις φορές απορριπτική απάντηση. Το πρώτο αίτημα υπέβαλε τον Ιούνιο του 2020, ενώ επανήλθε με νέο λίγο καιρό αργότερα, όπου βάσει των ευρημάτων από την πορεία της έρευνας έκανε λόγο για σαφείς ενδείξεις περί δόλου, που δικαιολογούν την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου.
dikastiko.gr