ΕΛΛΑΔΑ

Δικαιοσύνη για τους φοιτητές: Ποινή φυλάκισης σε καθηγητή που ζητούσε “μηνιάτικο”

Σε μια σοβαρή υπόθεση που ήρθε στο φως, καθηγητής Πανεπιστημίου στη Βόρεια Ελλάδα βρέθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα εκβίασης. Η καταγγελία προήλθε από ερευνητές, οι οποίοι ήταν είτε μεταπτυχιακοί φοιτητές είτε υποψήφιοι διδάκτορες. Ο καθηγητής καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών, με αναστολή τριών ετών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο καθηγητής απαιτούσε από ερευνητές που συμμετείχαν σε ακαδημαϊκά προγράμματα υπό την εποπτεία του να του παραχωρούν μέρος των μηνιαίων απολαβών τους, οι οποίες καταβάλλονταν μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του πανεπιστημίου. Σε περίπτωση άρνησης, απειλούσε ότι θα “παγώσει” τις πληρωμές τους ή θα τους αποκλείσει από τα προγράμματα. Τα ποσά που φέρεται να ζήτησε κυμαίνονταν από 300 έως 400 ευρώ τον μήνα, ενώ οι συνολικές μηνιαίες απολαβές των ερευνητών δεν ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες ερευνητών, μεταξύ των οποίων και μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες. Ένας από τους καταγγέλλοντες δήλωσε ότι ο καθηγητής (πλέον ομότιμος, δεν υπηρετεί) τον απείλησε με την επιστροφή τεσσάρων μηνιαίων μισθών, αν δεν του έδινε 300 ευρώ από τα 720 ευρώ που λάμβανε κάθε μήνα. Ο κατηγορούμενος, στην απολογία του, αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ψευδείς καταγγελίες. Είπε ότι ποτέ δεν ζήτησε χρήματα και ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν, καθώς αναφερόταν στο ενδεχόμενο επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση μη παραγωγής έργου. Παραδέχτηκε ότι καθυστέρησε τις υπογραφές σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτό το έκανε για να πιέσει τους ερευνητές να αποδώσουν καλύτερα. Την ενοχή του ζήτησε προηγουμένως και η εισαγγελέας της έδρας η οποία ανέφερε ότι η ακαδημαϊκή καριέρα των ερευνητών εξαρτάτο από τον κατηγορούμενο που τους αξιολογούσε. “Δεν υπέκυψε κανένας στις ορέξεις του, στις πιέσεις του”, σημείωσε για τους καταγγέλλοντες.

Foititikanea.gr

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Πόρος: Μέτρα για πάρτι, μπαρ, λαϊκές αγορές και λιτανείες

evosmos

Θεσσαλονίκη: 42χρονη κατήγγειλε τον πρώην της για βιασμό και κλοπή

evosmos

Βόλος: Διεθνής αθλητής συνελήφθη- Έσπασε την μύτη της πρώην συζύγου του

evosmos

Leave a Comment