ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ – ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 82 ΕΤΩΝ. ΝΟΣΗΛΕΥΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΤΟΥ “ΥΓΕΙΑ” ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Έφυγε απόψε από τη ζωή ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ σε ηλικία 82 ετών. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική του «Υγεία», μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο άνθρωπος που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως “βασιλιάς δίχως βασίλειο”. Ο ίδιος, πάντως, συνήθιζε να λέει ότι «δεν είμαι ο πρώην βασιλεύς, είμαι ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα». Αργότερα, σε μία σπάνια συνέντευξή του είχε εμφανιστεί πιο χαλαρός με το όλο ζήτημα. «Δεν με ενοχλεί το τέως. Όλοι είμαστε τέως κάτι…»

Πρόσφατα είχε διαγνωσθεί θετικός στον κορωνοϊό, γεγονός που δεδομένης της κλονισμένης υγείας του, λειτούργησε επιβαρυντικά.

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν τον Οκτώβριο του 2022, όπου είχε βγει με τις αδερφές του Σοφία και Ειρήνη, και τη σύζυγό του Άννα – Μαρία για φαγητό στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στο Παλαιό Ψυχικό στις 2 Ιουνίου 1940. Ήταν το δεύτερο παιδί και ο μοναδικός γιος του βασιλιά Παύλου Α’ και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Την ημέρα της γέννησής του ρίφθηκαν 101 κανονιοβολισμοί από το λόφο του Λυκαβηττού, όπως συνηθιζόταν για να αναγγελθεί ότι ο νέος πρίγκιπας ήταν αγόρι. Βαπτίστηκε στα Ανάκτορα των Αθηνών (νυν Προεδρικό Μέγαρο) στις 20 Ιουλίου 1940, με αναδόχους αντιπροσωπεία των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Κωνσταντίνος Β’ διετέλεσε βασιλιάς των Ελλήνων από τις 6 Μαρτίου 1964 έως την 1η Ιουνίου 1973, οπότε το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου αποφάσισε την κατάργηση του πολιτεύματος της Βασιλευομένης Δημοκρατίας και την υιοθέτηση του πολιτεύματος της Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε με το δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου 1973.

Ποιος είναι πραγματικά ο πρώην βασιλιάς που θέλησε να κυβερνήσει την Ελλάδα

Ο Κωνσταντίνος Β’, βασιλιάς της Ελλάδος, εκ του βασιλικού οίκου των Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γλύξμπουργκ, από τις 6 Μαρτίου 1964 έως την 1η Ιουνίου 1973 όταν κηρύχθηκε έκπτωτος, μετά από δημοψήφισμα, από το επαναστατικό καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967 με επικεφαλής το Γεώργιο Παπαδόπουλο, 6ος Βασιλιάς του Βασιλικού του οίκου και τελευταίος Ορθόδοξος βασιλιάς της υφηλίου, γεννήθηκε το απόγευμα της 2ας Ιουνίου 1940 στα Βασιλικά Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1964, ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσοστόμου Β’, με την τότε 18χρονη Πριγκίπισσα Άννα-Μαρία [1], την μικρότερη κόρη του βασιλιά της Δανίας, Φρειδερίκου Θ’. Από το γάμο τους έγιναν γονείς πέντε παιδιών, της Πριγκίπισσας Αλεξίας της Ελλάδος και της Δανίας, γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1965 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας, του Πρίγκιπα Διαδόχου Παύλου B’ της Ελλάδος και της Δανίας, γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1967, στα Ανάκτορα Τατοΐου, του Πρίγκιπα Νικολάου της Ελλάδας και της Δανίας, γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1969 στη Ρώμη όπου είχε καταφύγει η Βασιλική οικογένεια μετά το αποτυχημένο κίνημα του Δεκεμβρίου του 1968, της Πριγκίπισσας Θεοδώρας της Ελλάδος και της Δανίας, γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1983 στο Λονδίνο και του Πρίγκιπα Φιλίππου της Ελλάδας και της Δανίας, γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1986 στο Λονδίνο.

Προπάππος του Κωνσταντίνου Β’ ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ και προγιαγιά του η βασίλισσα Όλγα, ενώ παππούς του ήταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ και γιαγιά του η βασίλισσα Σοφία, πριγκίπισσα της Πρωσίας και αδελφή του αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμου Β’. Θείοι του ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος Β’, ο βασιλιάς Αλέξανδρος Α’, η Πριγκίπισσα Ελένη, βασίλισσα μητέρα της Ρουμανίας, η Πριγκίπισσα Ειρήνη, Δούκισσα της Αόστης και η Πριγκίπισσα Αικατερίνη, Λαίδη Μπράντραμ.

Πατρική οικογένεια
Πατέρας του Κωνσταντίνου Β’ ήταν ο Βασιλιάς Παύλος Α’ και μητέρα του η Βασίλισσα Φρειδερίκη, ανιψιά του Κάιζερ Γουλιέλμου Β’ της Γερμανίας, πριγκίπισσα του Ανοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας, των οποίων ήταν ο μόνος γιος και το δεύτερο από τα τρία παιδιά τους. Ο Κωνσταντίνος έχει μία μεγαλύτερη αδελφή, την Σοφία, μετέπειτα βασίλισσα της Ισπανίας και σύζυγο του βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, και μία μικρότερη την Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας, η οποία γεννήθηκε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής στις 11 Μαΐου του 1942, την εποχή που η Ελληνική μετέπειτα βασιλική οικογένεια ζούσε εκεί στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Β’ Παγκόσμιος πόλεμος
Λίγο μετά τη γέννηση του Κωνσταντίνου Β’, η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια εγκατέλειψε την Αθήνα και κατέφυγε στην Κρήτη καθώς ήταν σε εξέλιξη η Γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδος. Στην Κρήτη ο Βασιλεύς Γεώργιος Β’ έδωσε εντολή στον αδελφό του και πατέρα του Κωνσταντίνου Β’, τον τότε Διάδοχο Παύλο και την οικογένειά του να καταφύγουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ ο ίδιος παρέμεινε σ’ όλη τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης δίπλα στα στρατεύματα της Ελλάδος. Από την Αλεξάνδρεια, η οικογένεια του Πρίγκιπα Κωνσταντίνου μετακόμισε στο Κέηπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όπου διέμειναν στην Οικία ΧρούτεΣκίρ (GrooteSchuur) του Νοτιαφρικανού Πρωθυπουργού Γιάν Κρίστιαν Σματς.

Επιστροφή στην Ελλάδα / Σπουδές
Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κι ύστερα από δημοψήφισμα που διενεργήθηκε το 1946, αφού είχαν προηγηθεί εθνικές εκλογές, ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ και η οικογένειά του επέστρεψαν στην Ελλάδα, όπου ο Γεώργιος Β’ πέθανε το 1947 και ανήλθε στο θρόνο ο πατέρας του Κωνσταντίνου Β’, ο Βασιλεύς Παύλος Α’. Ως Διάδοχος του Ελληνικού Θρόνου, ο Κωνσταντίνος Β’ παραβρέθηκε στην κηδεία του θείου του Βασιλέως Γεωργίου Β’ στο πλάι του πατέρα του στην νεκρώσιμη πομπή. Από το 1949, ο Διάδοχος Κωνσταντίνος μαθήτευσε στο Σχολείο των Αναβρύτων στην Αθήνα. Στη διάρκεια των σπουδών του ο Κωνσταντίνος Β’ υπήρξε μέτριος μαθητής και καλός αθλητής με ιδιαίτερη έφεση στο χόκεϊ, το βόλεϊ και το άλμα εις ύψος, και έγινε Αρχηγός των μαθητών. Συμμετείχε σ’ όλες τος σχολικές δραστηριότητες και πήρε μέρος σε σχολικές θεατρικές παραστάσεις κλασσικών έργων του διεθνούς ρεπερτορίου, ερμηνεύοντας ρόλους όπως ο Μάρκος Αντώνιος στην παράσταση Ιούλιος Καίσαρας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Ως μαθητής ο Διάδοχος Κωνσταντίνος παρακολουθούσε και στρατιωτική εκπαίδευση και μετά την αποφοίτηση του παρακολούθησε μαθήματα στις στρατιωτικές σχολές, του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας. Ο Κωνσταντίνος Β’ κατά την ορκωμοσία του στις 2 Ιουνίου 1958 ως αξιωματικού των τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων και κατά την προσφώνηση του τότε Βασιλέως Παύλου προς τον Διάδοχο ρητά του υπέμνησε μεταξύ άλλων: «…Έσο φύλαξ και προστάτης της Αγίας ημών Εκκλησίας», ενώ ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Β’ τον Μάρτιο του 1965 στον λόγο που εκφώνησε κατά την παράθεση γεύματος στα ανάκτορα για την Κυριακή της Ορθοδοξίας τόνισε:«….Ας στρέψουμε το βλέμμα μας πέραν των συνόρων μας δια να ίδωμεν πως τόσοι λαοί εξηναγκάσθησαν να δεχθούν δια τη βίας τον αθεϊσμόν και τον υλισμόν αφενός μεν υπό την πίεση της τυραννίδος αφετέρου δε δια της τυφλής λατρείας προς τας δυνατότητας μίας παρεξηγημένης επιστήμης…».

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1960 ο Κωνσταντίνος Β’ συμμετείχε στην κατηγορία Ντράγκον της ιστιοπλοΐας ως πηδαλιούχος του σκάφους Νηρεύς στον Κόλπο της Νεάπολης στην Ιταλία, με αναπληρωματικό μέλος του πληρώματος την μεγαλύτερη αδελφή του Σοφία, τη μετέπειτα Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και κατέκτησε το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο. Το Φθινόπωρο του ίδιου χρόνου ο Κωνσταντίνος Β’ ξεκίνησε σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ πραγματοποίησε ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου επισκέφτηκε στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα έλαβε μέρος σε πολλές επίσημες επισκέψεις με το Βασιλέα Παύλο και τη Βασίλισσα Φρειδερίκη, όπως στην Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Δυτική Γερμανία, το Λίβανο, την Αιθιοπία, την Ινδία, την Ταϊλάνδη και τη Γιουγκοσλαβία.

Βασιλεύς της Ελλάδος
Ο Βασιλεύς Παύλος Α’ πέθανε στις 6 Μαρτίου του 1964, και ο Κωνσταντίνος Β’ τον διαδέχτηκε ως Βασιλεύς των Ελλήνων. Τον Ιούλιο του 1965 ξέσπασαν ταραχές ύστερα από την παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Το Δεκέμβριο του 1967 ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β’ από την Καβάλα, ηγήθηκε απόπειρας ανατροπής του επαναστατικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου. Διαφεύγοντας από την Ελλάδα μετά την αποτυχία του κινήματος του ο Κωνσταντίνος Β’ απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα: «Πρός τόν Έλληνικόν Λαόν καί τάς Ένόπλους Δυνάμεις. Ήγωνίσθην διά τήν άποκατάστασιν τών έλευθεριών τού λαού μου. Άτυχώς η προσπάθεια αύτη δέν ηύδοκίμησε καί ως εκ τούτου άναγκάζομαι να άπέλθω μακράν τής φιλτάτης Πατρίδος διά νά συνεχίσω έκείθεν τόν άγώνα κατά τών σφετεριστών τής έξουσίας. Έκφράζω τήν εύγνωμοσύνην μου πρός πάντας οί όποίοι συνέδραμον τήν προσπάθειαν μου ταύτην. Έλπίζω ότι μέ τήν βοήθειαν τού Θεού θα έπανέλθω ταχέως είς τήν προσφιλή Πατρίδα χάριν τής όποίας δέν θά φεισθώ ούδεμίας θυσίας. Έν Καβάλλα τη 14η Δεκεμβρίου 1967-ώρα 03.00 Κωνσταντίνος Β’.». Τις πρώτες μέρες της παραμονής του στην Ρώμη ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β’ παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Peter Dragdaze για λογαριασμό του Αμερικανικού περιοδικού «Life», που δημοσιεύτηκε στις 5 Ιανουαρίου 1968 και αναδημοσιεύτηκε στο τεύχος της 13ης Ιανουαρίου του Γαλλικού περιοδικού «Paris Match», στην οποία εξηγούσε τους λόγους που τον ώθησαν στην ενέργεια του καθώς κι εκείνους που, κατά τη γνώμη του, οδήγησαν στην αποτυχία της.

Απομάκρυνση από το Θρόνο
Την 1η Ιουνίου του 1973, μετά από σχετικό δημοψήφισμα, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε επίσημα έκπτωτο τον Βασιλέα Κωνσταντίνο Β’ και εγκαθίδρυσε αβασίλευτο καθεστώς. Μέσα στο 1973, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ταξίδευε συχνά από τη Ρώμη στο Κέιμπριτζ, στο πανεπιστήμιο του οποίου παρακολουθούσε μαθήματα πολιτικής ιστορίας, ενώ το 1974 μετακόμισε με την οικογένειά του και μετά από σύντομη διαμονή στο Τσόμπαμ του Σάρρεϊ εγκαταστάθηκε στο Χάμπστεντ, στο βόρειο Λονδίνο στην Αγγλία.Τον Ιούλιο του 1974, όταν παρέδωσε την εξουσία το καθεστώς που εγκαθίδρυσε ο Δημήτριος Ιωαννίδης, ανατρέποντας τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση του Σπυρίδωνος Μαρκεζίνη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε από το Παρίσι και σχημάτισε κυβέρνηση παλαιοπολιτικών παραγόντων. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους διεξήχθη δημοψήφισμα με ερώτημα την μορφή του πολιτεύματος. Στον Βασιλέα δεν επετράπη να έρθει στην Ελλάδα για να υποστηρίξει τις θέσεις του, ενώ δεν διέθετε επίσημη κι οργανωμένη εκπροσώπηση. Σύμφωνα με το ανακοινωμένο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Βασιλευομένη Δημοκρατία έλαβε ποσοστό 30% επί στου συνόλου των ψηφισάντων.

Το 1980, μαζί με τη σύζυγό του Άννα Μαρία, συνεπικουρούμενος από μέλη της Ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου, ο βασιλεύς ίδρυσε Ελληνικό σχολείο με το οποίο έκτοτε ασχολείτο ενεργά. Το 1981 επέστρεψε με την οικογένεια του για λίγες ώρες στην Ελλάδα, προκειμένου παραστεί στην κηδεία της μητέρας του Βασίλισσας Φρειδερίκης, η οποία πέθανε στη Μαδρίτη από καρδιακή συγκοπή, στο οικογενειακό κτήμα του Τατοΐου. Παρά τις τεράστιες αστυνομικές δυνάμεις ασφαλείας που κινητοποίησε η κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη και τοποθετήθηκαν περιμετρικά και σε μεγάλη απόσταση από το βασιλικό κτήμα στο Τατόι για να εμποδίσουν την προσέλευση του κόσμου, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο πευκόδασος του Παλαιοκάστρου για να χαιρετήσουν την οικογένεια και να αποτίσουν φόρο τιμής στη σορό της Βασίλισσας. Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος επέστρεψε στην Ελλάδα το 1993, επί κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πραγματοποιώντας επίσκεψη-ταξίδι μνήμης και αναψυχής δύο εβδομάδων με την οικογένεια του. Η Ελληνική κυβέρνηση στοχοποίησε το σκάφος με το οποίο ταξίδευε κατά μήκος των Ελληνικών ακτών με τορπιλακάτους και πολεμικά αεροσκάφη και δεν του επέτρεψε να αποβιβαστεί.

Το 1994, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου ψήφισε νόμο με τον οποίο δημεύτηκε η περιουσία της Βασιλικής οικογένειας και αφαίρεσε από τον βασιλιά Κωνσταντίνο την Ελληνική ιθαγένεια. Η Βασιλική Οικογένεια προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς η Ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιστρέψει την περιουσία και επέμενε να δοθεί χρηματική αποζημίωση. Η δικαστική διαμάχη διήρκεσε περί τα δύο χρόνια και η Βασιλική οικογένεια δικαιώθηκε, εν μέρει, τον Δεκέμβριο του 2000, και της επιδικάστηκε χρηματική ικανοποίηση. Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β’ χρησιμοποίησε το μερίδιο που του αναλογούσε ως αποζημίωση επί της περιουσίας του, για την δημιουργία του Ιδρύματος Άννα-Μαρία, με σκοπό την αρωγή περιοχών στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, επιστρέφοντας θετικά την προσβολή του του επιφύλαξε η Ελληνική κυβέρνηση, η οποία άντλησε το ποσό της αποζημιώσεως που του κατέβαλε από τα κονδύλια για τις φυσικές καταστροφές. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ και η οικογένεια του δεν προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της αφαιρέσεως της ιθαγενείας τους, καθώς δεν αποδέχθηκαν στην πράξη την προσβολή ότι δεν είναι Έλληνες.

Μετά την λήξη της δικαστικής διαμάχης, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και η οικογένειά του επέστρεψαν στην Ελλάδα, όπου αγόρασαν και διατηρούν μόνιμη κατοικία. Ο Βασιλέας αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του στο να διατηρεί επαφή με τον Ελληνικό λαό. Είναι Αρωγός και Πρόεδρος στο Στρογγυλό Τετράγωνο

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Συντάξεις Οκτωβρίου: Πότε θα πληρωθούν – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

evosmos

Θεσσαλονίκη – Καταγγελία από φοιτήτρια του ΑΠΘ: Σεξουαλική παρενόχληση στις ντουζιέρες των εστιών

evosmos

Λάρισα: Ισόβια στον συζυγοκτόνο της 43χρονης στη Σωτηρίτσα

evosmos

Leave a Comment