Και νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι για την Αττική – Παραμένει μεγάλο το επιδημιολογικό φορτίο – Τι θα ισχύσει από τη Δευτέρα
Σε κλοιό κορωνοϊού βρίσκεται η Αττική με αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων. Παρά τα όποια μέτρα ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού δεν υποχωρεί, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να εξετάσει και νέα μέτρα μέ σε διάστημα λίγων ημερών.
Όπως είναι γνωστό, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου αναστέλλονται όλες οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, καθώς και οι προβολές σε χειμερινούς κινηματογράφους. Απαγορεύονται επίσης οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και για τις θρησκευτικές τελετές το ανώτατο όριο θα είναι τα 20 άτομα.
Πριν ακόμα εφαρμοστούν τα νέα περιοριστικά μέτρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε απόψε ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει επιπλέον μέτρα τα οποία θα επιβληθούν στην περίπτωση που αυξηθούν κι’ αλλο τα κρούσματα.
Εν’ ολίγοις η κυβέρνηση προχωρά σε έναν σχεδιασμό κλιμάκωσης των απαγορεύσεων και των περιορισμών προκειμένου να αποφύγουν ένα δεύτερο lockodown που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία. Αυτός άλλωστε είναι ο βασικός στόχος όλων σχεδόν των ευρωπαικών κυβερνήσεων που βλέπουν να ξεσπά με ταχείς ρυθμούς στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στην γηραιά ήπειρο.
Πέτσας: Δεν υπάρχει θέμα απαγόρευσης κυκλοφορίας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας το Σάββατο στο Mega ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα απαγόρευσης κυκλοφορίας, γιατί δεν μπορεί να προσφέρει σε αυτήν τη φάση που είμαστε. «Επιλέγουμε συνδυασμό μέτρων ώστε να είναι απλά και εφαρμόσιμα. Αλλά και να μπορεί να ελεγχθεί η εφαρμογή τους, ώστε να μην υπάρχει διάθεση να τα παρακάμψει κανείς. Επιλέγουμε πακέτο μέτρων που να είναι συμβατά με αυτά τα τρία κριτήρια. Απλά και εφαρμόσιμα και είναι εύκολο να ελεγχθούν», εξήγησε.
Είπε επίσης, ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις από τους ειδικούς και πως ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την Επιτροπή των ειδικών – από την προηγούμενη εβδομάδα – έναν κατάλογο μέτρων, αλλά και υπό ποιες προϋποθέσεις αυτά μπορούν να ενεργοποιούνται, ώστε να υπάρχει γρήγορη αντίδραση της Πολιτείας αν βλέπει τα κρούσματα να ξεφεύγουν.
«Παίρνουμε συνεχώς μέτρα προκειμένου να τιθασεύσουμε την αρνητική εξέλιξη της καμπύλης. Στις αρχές Αυγούστου, η πρόβλεψη ήταν ότι το Δεκαπενταύγουστο και προς το τέλος του Αυγούστου θα είχαμε ξεπεράσει τα 500 κρούσματα την ημέρα, ενδεχομένως και τα 700. Αυτό δεν συνέβη. Είμαστε όμως, σταθερά κοντά στο επίπεδο των 300. Πρέπει αυτό να το κατεβάσουμε. Γι’ αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα. Γιατί αν δεν μπορέσουμε να κατεβάσουμε για αρκετές ημέρες τα κρούσματα κάτω από αυτό το επίπεδο, τότε θα υπάρξει πίεση στο Σύστημα Υγείας, είτε αυτό θα αφορά τις εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είτε τους διασωληνωμένους. Γι’ αυτό τον λόγο παίρνουμε συνεχώς μέτρα. Κάνουμε έκκληση σε όλους, να ακούμε τις συστάσεις των ειδικών», υπογράμμισε.
Τα νέα μέτρα
Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μετρό και λεωφορεία θεσπίζεται από τη Δευτέρα η υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η κλιμακωτή μετάβαση των δημοσίων υπαλλήλων προς τις εργασίες τους, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί. Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι μετανάστες στο εξής θα μεταφέρονται σε ξενοδοχεία καραντίνας. Στο μεταξύ υπάρχει ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στους άνω των 65.
Η κυβέρνηση έχει έτοιμα προς εφαρμογή και νέα μέτρα σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική δεν υποχωρήσει. Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο επαναφοράς των sms για την κυκλοφορία, κυρίως για τους ηλικιωμένους, ενώ κανείς δεν αποκλείει πλέον και το lockdown, για διάστημα 15 ημερών.
Το βλέμμα των επιστημόνων είναι στραμμένο πλέον στα τέλη Οκτωβρίου όπου αναμένεται έξαρση του κορωνοϊού, με συνύπαρξη και της εποχιακής γρίπης.
Τα νέα κρούσματα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο 240 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα.
Αναλυτικά τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν:
– 34 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 99 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 5 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Ευρυτανίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας
• 12 κρούσματα από Π.Ε Ιωαννίνων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Καστοριάς
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Κέρκυρας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 21 συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Μεσσηνίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε Πέλλας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξόδι στο εσωτερικό της χώρας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 2 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Χίου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Αγίου Όρους
17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14978, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
2576 (17.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6297 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
65 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 21 (32.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 331 θανάτους συνολικά στη χώρα. 122 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ