ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ

Κόμπλεξ ανωτερότητας: γιατί κάποιοι ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ συμπεριφέρονται με αλαζονεία

Κάποια μέρα λοιπόν πέρασα από ένα μαγαζί του Ευόσμου και μου λέει η κοπέλα και ιδιοκτήτρια του μαγαζιού:

Δεν μπορώ να κάνω διαφήμιση το μαγαζί μου στις ομάδες του Facebook της περιοχής μας.

Δεν το πίστεψα εκείνη την ώρα και γέλασα.
Αν και ήξερα από κάποιο ραδιόφωνο που ήμασταν παλιότερα ότι υπάρχουν αυτά για παράδειγμα κάποια δεν ήθελε να παίζει ένα τραγούδι ένας γνωστού τραγουδιστή.
Το πειρατικό έλεγε ότι ήταν δικό της και έπρεπε να παίζει μόνο για αυτήν είχε γίνει τότε ολόκληρη φασαρία.
Αυτό το είδαμε και σήμερα.
Κάποιοι πραγματικά είναι πολύ κομπλεξικοί εδώ πέρα για αυτό και δημοσιεύουμε αυτό το άρθρο για αυτούς μπορείτε να το διαβάσετε και να μάθετε Τι είναι το κόμπλεξ κατωτερότητας.

Πολλές φορές, όταν κάποιος έχει βιώσει εμπειρίες που έχουν δημιουργήσει ένα αίσθημα μειονεξίας, καταφεύγει σε συμπε-, ριφορές και δραστηριότητες που έχουν ως στόχο να αναπληρώσουν αυτήν τη χαμένη αυτοπεποίθηση. Έτσι, δημιουργεί στον εαυτό του μια επίπλαστη εικόνα ισχύος και υπεροχής, καταφέρνοντας παράλληλα να δημιουργήσει και στους άλλους μια τέτοια εντύπωση.

Κάποιος λοιπόν που φαντάζει αλαζόνας, νάρκισσος, υπερφίαλος ουσιαστικά φοράει ένα προσωπείο, αφού έχει φτιάξει έναν ψεύτικο εαυτό διαφορετικό από αυτόν που είναι στην πραγματικότητα. Το σύμπλεγμα ανωτερότητας είναι ουσιαστικά ίδιο με το σύμπλεγμα κατωτερότητας, καθώς και σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα άτομο με πληγωμένη αυτοεκτίμηση – με τη διαφορά ότι επιλέγει να την κρύψει πίσω από μια «μάσκα» υπερβολικά υψηλής αυτοεκτίμησης.

Η μάσκα αυτή προσφέρει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, που όμως δεν εξυπηρετεί παρά μόνο επιφανειακά και προσωρινά. Στο βάθος βρίσκεται ένα πληγωμένο παιδί, ένας άνθρωπος διψασμένος για αποδοχή, ένας παραμελημένος άνθρωπος, με ανικανοποίητες τις βασικές συναισθηματικές του ανάγκες.

Ένας ακόμα παράγοντας που συντελεί στο σύμπλεγμα ανωτερότητας είναι και η στάση που κρατάει η οικογένεια κατά την ανατροφή ενός παιδιού. Πολλές φορές ακούμε τους γονείς (ή άλλους φροντιστές, όπως παππούδες και γιαγιάδες) να μιλάνε με υπερβολή για τις ικανότητες ή την εξωτερική εμφάνιση ενός παιδιού:

• «Το παιδί μου είναι φωστήρας!»

• «Είσαι ιδιοφυία!»

• «Είσαι το πιο όμορφο παιδί στον κόσμο!»

• «Τέτοιο παιδί δεν έχει ξαναγίνει!»

Μπορεί πραγματικά να πιστεύουν κάτι τέτοιο ή να νομίζουν ότι με τον υπερβολικό θαυμασμό και με τέτοιους χαρακτηρισμούς θα χτίσουν μια θετική αυτοεκτίμηση στο παιδί τους. Ανταποκρίνονται όμως τα σχόλια αυτά στην πραγματικότητα; Είναι όμορφο όταν είσαι παιδί να ακούς τέτοια λόγια. Όμως μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς ότι δεν συμμερίζεται ο υπόλοιπος κόσμος αυτό τον απέραντο θαυμασμό προς το πρόσωπό σου. Αυτό δημιουργεί δυσπιστία απέναντι στην αξία του εαυτού και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απαξίωσή του. Ή αντίθετα μπορεί να οδηγήσει κάποιον στη δημιουργία ψεύτικου προφίλ, όπως είδαμε παραπάνω στην περίπτωση του αλαζόνα με το ψεύτικο σύμπλεγμα ανωτερότητας. Όταν συνειδητοποιούμε ότι οι δικοί μας άνθρωποι μας έκαναν να πιστέψουμε ότι είμαστε τόσο μοναδικοί, είναι φυσιολογικό να θυμώνουμε μαζί τους που μας εφόδιασαν με μια ψεύτικη αυτοεικόνα.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Δρ. Εμμανουηλίδου “Γυρίζω σελίδα στη χαμηλή αυτοεκτίμηση”. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Μεταίχμιο για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.

Κάπως ετσι εχουν και τα πράγματα εδω πέρα…και κάτι ακόμη. Την προδοσια την αγάπησαν όλοι..τον προδοτη ΚΑΝΕΙΣ…!!!

ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟΤΙ ΞΕΡΕΤΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΙΔΙΚΟ.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Θα γίνει χαμός με τους ηλικιωμένους! «Τέλος» οι ιατρικές συνταγές σε χαρτί από τον Ιούνιο – Φάρμακα από το…

evosmos

Το ζευγάρι της χρονιάς: Ο Κώστας 41 κι η Παρασκιώ 82!

evosmos

Αντώνης Ξένος: «Για να φτιάξουμε το σπιτάκι μας, πήγαινα στα σκουπίδια και μάζευα ό,τι άχρηστο υπήρχε»

evosmos

Leave a Comment