ΕΛΛΑΔΑ

«Μην το καταναλώσετε»: Αποσύρεται από την αγορά επικίνδυνο τρόφιμο από τον Σκλαβενίτη – Το έχουμε όλοι στο σπίτι μας, πανικός

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προχώρησε στην ανάκληση αποξηραμένων στικς κανέλας, προέλευσης Βιετνάμ, από την ελληνική αγορά. Η ανάκληση αφορά συγκεκριμένες συσκευασίες κανέλας, στις οποίες εντοπίστηκε η παρουσία διοξειδίου του θείου (Ε220), ενός μη εγκεκριμένου για αυτή την κατηγορία τροφίμων προσθέτου. Το εν λόγω πρόσθετο βρέθηκε σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα 10 mg/kg, γεγονός που το καθιστά επικίνδυνο για καταναλωτές με αλλεργία ή ευαισθησία στις θειώδεις ενώσεις.

Ανάκληση αποξηραμένων στικς κανέλας λόγω μη εγκεκριμένου προσθέτου

Το προϊόν που αφορά η ανάκληση φέρει την εμπορική ονομασία “Σκλαβενίτης” και κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 50 γραμμαρίων, με αριθμό παρτίδας Lot 2405300840 και ημερομηνία λήξης 28 Μαΐου 2026. Η ανάκληση έγινε κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε ο ΕΦΕΤ μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF), σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο πρόσθετο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε αποξηραμένο φλοιό κανέλας.

Επιπλέον, το διοξείδιο του θείου δεν αναγραφόταν στην ετικέτα της συσκευασίας, γεγονός που παραβιάζει τις κανονιστικές απαιτήσεις για την ορθή επισήμανση τροφίμων. Δεδομένου ότι το διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις είναι αλλεργιογόνα όταν υπάρχουν σε συγκεντρώσεις άνω των 10 mg/kg, η μη αναφορά τους μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για άτομα που είναι αλλεργικά σε αυτά τα συστατικά.

Άμεση απόσυρση του προϊόντος και προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για την προστασία της δημόσιας υγείας

Η εταιρεία “Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.” προέβη άμεσα στην απόσυρση του προϊόντος από τα ράφια, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των καταναλωτών. Ο ΕΦΕΤ απευθύνει έκκληση στους καταναλωτές που έχουν ήδη αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν και παρουσιάζουν αλλεργία στα θειώδη, να αποφύγουν τη χρήση του και να το επιστρέψουν.

Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί βασική προτεραιότητα, και τέτοιου είδους ενέργειες αποσκοπούν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Σοκαρισμένη η Πάτρα: Πατέρας & θείος έστειλαν στο νοσοκομείο 15χρονο – Τον “σάπισαν” όταν τους είπε τις προτιμήσεις του

evosmos

Βόλος: Kαταδικάστηκε ο 19χρονος που τραυμάτισε με το αμάξι την μητέρα του

evosmos

Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε 39χρονη και της απέσπασε €80.000 – Η μοιραία συνάντηση με φόντο ένα ψεύτικο προφίλ στο facebook

evosmos

Leave a Comment