Σε τι στοχεύουν τα υψηλόβαθμα στελέχη ισραηλινών εταιρειών που αναμένονται το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα
Στη χώρα μας αναμένεται να βρεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες μια σειρά από υψηλόβαθμα στελέχη ισραηλινών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα επενδύσεων ή συνεργειών στον χώρο της άμυνας.
Η συγκεκριμένη επίσκεψη έρχεται ως απόρροια των συναντήσεων που είχαν στο Τελ Αβίβ τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με Ισραηλινούς κυβερνητικούς αλλά και επιχειρηματικούς παράγοντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής της ισραηλινής επιχειρηματικής αποστολής θα είναι η εταιρεία Elbit Systems, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αμυντικού υλικού και υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο, εισηγμένη στον NASDAQ και με 16.000 υπαλλήλους ανά τον κόσμο. Ενδεικτικά να επισημάνουμε πως η Elbit, μεταξύ άλλων, δραστηριοποιείται στους τομείς των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αεροδιαστημικών χερσαίων και ναυτικών συστημάτων, των διοικήσεων ελέγχου και επικοινωνιών και των συστημάτων παρακολούθησης πληροφοριών και αναγνωριστικών συστημάτων.
Η εν λόγω εταιρεία πρόκειται να λειτουργήσει ως «ομπρέλα» και για τις υπόλοιπες εταιρείες του Ισραήλ οι οποίες μέσω συνεργειών τόσο με την ίδια όσο και με ελληνικές εταιρείες θα διερευνήσουν τις προϋποθέσεις σημαντικών επενδύσεων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και στην συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων.
Να σημειώσουμε πως μεταξύ των συναντήσεων που είχε στο Ισραήλ ο κ. Μητσοτάκης ήταν και αυτή με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Elbit Systems, Μπεζχαλέλ Μαχλίς με στόχο την επιχειρηματική δραστηριοποίηση της μεγάλης ισραηλινής εταιρείας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων καθώς και της συνεργασίας με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Ανάλογη συνάντηση με στελέχη της εταιρείας είχε επίσης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον κ. Παναγιωτόπουλο, να επισημάνουμε πως ο ΥΕΘΑ είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους από το σύνολο σχεδόν των μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών του Ισραήλ (Rafael, SK Group, και IAI) όπως και με κορυφαία στελέχη της ισραηλινής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών (SIBAT).
Επενδύσεις
Ενας από τους βασικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τις πολύ καλές σχέσεις που έχει χτίσει η χώρας μας με το Ισραήλ προκειμένου να δραστηριοποιηθούν και να επενδύσουν στον αμυντικό τομέα, αλλά και γενικότερα στην ελληνική οικονομία εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων.
Σε ό,τι αφορά τον αμυντικό τομέα το ενδιαφέρον των Ισραηλινών εστιάζεται κυρίως στην εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), όπου και η Elbit Systems εμφανίζεται μεταξύ των βασικών διεκδικητών της, στη συνεργασία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και στην πραγματοποίηση επενδύσεων στην ΕΑΒ και την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία και ιδιαίτερα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Να σημειώσουμε πως σχεδόν το σύνολο των ελληνικών κρατικών βιομηχανιών, αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο, αναζητούν τρόπους προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους.
Νέο όπλο
Ενα από τα βασικά εξοπλιστικά προγράμματα που επιδιώκουν να αναλάβουν οι Ισραηλινοί από την Ελλάδα αφορά στην προμήθεια του νέο εθνικού τυφεκίου, το οποίο πρόκειται μέσα στα επόμενα χρόνια να αντικαταστήσει τα περίπου 200.000 G3 που χρησιμοποιούνται εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια από τις Ενοπλες Δυνάμεις.
Ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν δείξει μια σειρά από εταιρείες βελγικών, ιταλικών, αμερικανικών, γερμανικών, τσεχικών, ισραηλινών και βρετανικών συμφερόντων. Οσον αφορά τους Ισραηλινούς, να σημειώσουμε πως έχουν εδώ και μερικούς μήνες διαθέσει στους αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΣ έναν μικρό αριθμό όπλων τύπου Tavor X95 προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος λειτουργίας τους και η αντοχή τους σε συνθήκες μάχης και ακραίας καταπόνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία των τεστ για το Tavor X95 πρόκειται να ξεκινήσει αύριο, παρουσία ενός υψηλόβαθμου Ισραηλινού αξιωματούχου ο οποίος φτάνει σήμερα Αθήνα ώστε να είναι παρών στις σχετικές δοκιμές, παρέχοντας διευκρινήσεις σε τυχόν απορίες και διαπιστώσεις της ελληνικής πλευράς.
Να σημειώσουμε πως στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το Ισραήλ όπου δοκίμασαν τις δυνατότητες του συγκεκριμένου όπλου. Η προμήθεια του νέου εθνικού όπλου θα βασίζεται σε συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, ενώ οι Ισραηλινοί φέρονται να έχουν συμφωνήσει πως εφόσον τους ανατεθεί το εν λόγω πρόγραμμα η κατασκευή του θα πραγματοποιηθεί σε συμπαραγωγή με τα ΕΑΣ.ΠΗΓΗ