Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ σύντομα θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους, καθώς ξεκινούν τη διαδικασία να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.
Όπως αναφέρει το protothema.gr, οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα ακολουθήσουν όλες τις νομικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος Βενιζέλου του 1994, προκειμένου να αναγνωριστούν επίσημα ως Έλληνες πολίτες.
Με ελληνικές ρίζες το νέο επώνυμο των Παύλου και τον Νικόλαου
Το επώνυμο που θα χρησιμοποιήσουν στις νέες ταυτότητες και στα έγγραφά τους είναι το De Grecia, όπως αυτό αναγράφεται και στα διπλωματικά διαβατήρια της Δανίας που κατέχουν έως σήμερα.
Η επιλογή του εν λόγω επωνύμου φαίνεται να διατηρεί μια σύνδεση με την καταγωγή τους, ενώ παράλληλα συμμορφώνεται με το θεσμικό πλαίσιο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Παύλος και Νικόλαος θέλουν την ελληνική ιθαγένεια
Μέχρι μεθαύριο, Παρασκευή, τα δύο αδέλφια αναμένεται να υποβάλουν επίσημο αίτημα στο ληξιαρχείο Αθηνών και θα δηλώσουν ρητά και ανεπιφύλακτα:
1. Σεβασμό στο Σύνταγμα της Ελλάδας και το πολίτευμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.
2. Αποδοχή του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974 που κατήργησε τη βασιλεία στην Ελλάδα.
3. Παραίτηση από οποιεσδήποτε διεκδικήσεις συνδέονται με τον πρώην βασιλικό τίτλο.
Μετά την εκπλήρωση αυτών των βημάτων, θα εγγραφούν στα μητρώα του δήμου της επιλογής τους και θα αναγνωριστούν επίσημα ως Έλληνες πολίτες.
Η νομοθεσία του 1994, γνωστή ως νόμος Βενιζέλου, εισήχθη για να διευκρινίσει το καθεστώς της τέως βασιλικής οικογένειας μετά την κατάργηση της μοναρχίας, με βάση του οποίου τα μέλη της οικογένειας Γλύξμπουργκ στερήθηκαν την ελληνική ιθαγένεια και τέθηκαν αυστηρές προϋποθέσεις για την επαναφορά της.
Τα αδέλφια, με την κίνησή τους αυτή, επιδιώκουν να ενσωματωθούν πλήρως στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, αποδεχόμενοι τους όρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως μια συμβολική πράξη σεβασμού και δέσμευσης προς τη χώρα που υπήρξε ιστορική πατρίδα της οικογένειάς τους.
Η απόφασή τους έχει ήδη προκαλέσει διάφορα σχόλια, τόσο από υποστηρικτές της βασιλικής παράδοσης, όσο και από όσους εκτιμούν τη συμβολική αυτή κίνηση προς τη Δημοκρατία.