ΕΛΛΑΔΑ

Πώς να σταματήσετε την οξείδωση σε φρούτα και λαχανικά

Όταν κόβετε ένα φρούτο ή λαχανικό, τα κύτταρά τους “σκίζονται”, με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν ένζυμα που εκτίθενται στον εξωτερικό αέρα.

Η οξείδωση προκαλεί αποχρωματισμό –συνήθως μαύρισμα ή καφέ σκούρο χρώμα- στην σάρκα φρούτων και λαχανικών. Αν και τα φρούτα και τα λαχανικά που αποχρωματίζονται λόγω οξείδωσης εξακολουθούν να είναι συνήθως ασφαλή και βρώσιμα, μπορείτε να σταματήσετε την οξείδωση, εφαρμόζοντας μερικές απλές μεθόδους:

1. Ασκορβικό οξύ

Επεξεργαστείτε τα φρούτα ή τα λαχανικά με ασκορβικό οξύ αμέσως μετά την κοπή τους για να σταματήσετε την οξείδωση. Το ασκορβικό οξύ είναι μια φυσική ιδιότητα σε πολλά εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Στύψτε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού στις κομμένες μερίδες φρούτων ή λαχανικών.

2. Πλαστική μεμβράνη

Καλύψτε τα φρούτα ή τα λαχανικά σφιχτά με πλαστική μεμβράνη τροφίμων. Η κάλυψη του φρούτου ή του λαχανικού θα εμποδίσει το οξυγόνο να φτάσει στα κομμένα κύτταρα και έτσι θα αποτρέψει την οξείδωση.

Αντί για πλαστική μεμβράνη, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πλαστικές σακούλες με αεροστεγές σφράγισμα.

3. Μαγείρεμα

Μαγειρέψτε, βράστε ή -με κάποιον άλλο τρόπο- ζεστάνετε τα φρούτα και τα λαχανικά αμέσως μετά την κοπή τους για να αποτρέψετε την οξείδωση. Όταν μαγειρεύετε φρούτα και λαχανικά, η θερμότητα καταστρέφει τα ένζυμα που προκαλούν την οξείδωση και τον αποχρωματισμό που προκύπτει.

4. Κατάψυξη

Καταψύξτε τα φρούτα και τα λαχανικά για να αποφύγετε την οξείδωση. Αχνίστε ή ζεματίστε τα λαχανικά ή τα φρούτα πριν τα καταψύξετε. Τυλίξτε τα σε πλαστική μεμβράνη ή τοποθετήστε τα σε πλαστικά δοχεία κατάψυξης, σε χαρτί κατάψυξης με πλαστική επικάλυψη ή σε γυάλινα δοχεία κατάλληλα για κατάψυξη.

Προσοχή

Μην αφήνετε τα κομμένα φρούτα ή λαχανικά να καθίσουν έξω για περισσότερο από 1-2 λεπτά πριν τα επεξεργαστείτε με ασκορβικό οξύ, τα τυλίξετε σε πλαστική μεμβράνη τροφίμων ή τα θερμάνετε. Όσο περισσότερο εκτίθενται τα φρούτα και τα λαχανικά στον αέρα, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα υπάρχουν για οξείδωση.

Αν και η κατάψυξη φρούτων και λαχανικών μπορεί να επιβραδύνει τη δραστηριότητα των ενζύμων, δεν θα την σταματήσει χωρίς πρώτα να ζεματίσετε ή να μαγειρέψετε τα τρόφιμα στον ατμό.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Ξεσπά η Μελέτη: Δέχομαι χυδαία και απροκάλυπτη βία επειδή είμαι υποψήφια ευρωβουλευτής

evosmos

ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ – “ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ” ΛΕΕΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ – “ΤΗΝ ΕΔΕΡΝΕ ΣΥΧΝΑ” ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΗΣ 68ΧΡΟΝΗΣ – ΝΕΑ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ

evosmos

Γκάζι: “Ο εντολέας μου δεν γνώριζε την ύπαρξη του όπλου”

evosmos

Leave a Comment