Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον Κώστα Τασούλα να αναμένεται να αναλάβει το ανώτατο αξίωμα, διαδεχόμενος την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ας δούμε τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και τις αποδοχές που συνοδεύουν το αξίωμα.
Η εκλογική διαδικασία για τον νέο Πρόεδρο
Η διαδικασία εκλογής του ΠτΔ ξεκινά στις 25 Ιανουαρίου με την πρώτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται η συγκέντρωση 200 ψήφων. Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία, ακολουθούν διαδοχικές ψηφοφορίες:
- Στη δεύτερη ψηφοφορία, που διεξάγεται μετά από πέντε ημέρες, απαιτείται και πάλι πλειοψηφία 200 βουλευτών.
- Στην τρίτη ψηφοφορία, ο πήχης μειώνεται στους 180 ψήφους.
- Αν οι 180 ψήφοι δεν επιτευχθούν, ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία με απαιτούμενο όριο 151 ψήφων.
- Στην πέμπτη και τελική ψηφοφορία, αρκεί η σχετική πλειοψηφία.
Οι αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας
Με βάση νομοθετική ρύθμιση του 2012, ο μηνιαίος μεικτός μισθός του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέρχεται στα 11.561 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο διπλάσιο της βουλευτικής αποζημίωσης. Πριν από τις περικοπές, ο μισθός ήταν 23.122 ευρώ, δηλαδή διπλάσιος του σημερινού, ενώ περιλάμβανε και έξοδα παράστασης ύψους 6.240 ευρώ, τα οποία καταργήθηκαν.
Οι περικοπές αυτές αποτέλεσαν μέρος των μέτρων λιτότητας που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων, προσαρμόζοντας τις απολαβές του αξιώματος στις νέες οικονομικές συνθήκες της χώρας.
Προϋποθέσεις εκλογής για τον ΠτΔ
Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας συνοδεύεται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο υποψήφιος πρέπει:
- Να είναι Έλληνας πολίτης επί τουλάχιστον πέντε χρόνια.
- Να διαθέτει ελληνική καταγωγή από τουλάχιστον έναν γονέα.
- Να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν.
- Να έχει συμπληρώσει το 40ό έτος της ηλικίας του.
Με βάση αυτά τα κριτήρια, η επιλογή του Κώστα Τασούλα αντικατοπτρίζει την τήρηση των συνταγματικών διατάξεων και τη συνέχεια στον θεσμό του ΠτΔ.
Ένα νέο κεφάλαιο για το ανώτατο αξίωμα
Η εκλογή του Κώστα Τασούλα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η χώρα θα προχωρήσει στην ανανέωση του συμβολικού και θεσμικού αυτού ρόλου, με τις απολαβές και τις υποχρεώσεις που το συνοδεύουν να έχουν πλέον προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις.