ΥΓΕΙΑ

Δίαιτα λίγων θερμίδων ή μεσογειακή διατροφή; – Ποια προστατεύει περισσότερο από έμφραγμα και εγκεφαλικό;

Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα τρώνε λιγότερα λιπαρά, ούτε ότι θα περιορίσουν δραστικά τις ζωικές πρωτεΐνες.

Μια νέα ανάλυση αποκαλύπτει ότι το αποτελεσματικότερο διατροφικό πρόγραμμα για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας είναι η μεσογειακή διατροφή.

Η μελέτη είναι η πρώτη που συνέκρινε επτά διαφορετικά, δημοφιλή διατροφικά προγράμματα και τις επιδράσεις του στις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Αν και οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν ποικίλα διατροφικά προγράμματα στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, γενικώς βασίζονται σε χαμηλής βεβαιότητας επιστημονικά δεδομένα, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, στον Καναδά.

Η νέα ανάλυση δημοσιεύεται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ). Οι ερευνητές συνέκριναν μεταξύ τους:

Τη μεσογειακή διατροφή

Διάφορα διαιτολόγια λίγων ή πολύ λίγων λιπαρών
Συνδυασμένα διαιτολόγια μειωμένου άλατος και λιπαρών
Διαιτολόγια με ελάχιστες ζωικές πρωτεΐνες
Συνολικά εξέτασαν 40 προγενέστερες κλινικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 35.548 εθελοντές. Η μέση διάρκεια παρακολούθησης των συμμετεχόντων ήταν 3 έτη (κυμαινόταν από 9 μήνες έως 17,5 χρόνια).

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η μεσογειακή διατροφή ήταν η καλύτερη για την προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Στην πραγματικότητα, στα άτομα μετρίου κινδύνου για έμφραγμα ή εγκεφαλικό μείωνε:

18% τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία
45% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια
35% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό
52% τον κίνδυνο για μη-θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου
Αντίστοιχα, τα λίγων λιπαρών διατροφικά προγράμματα μείωναν κατά 16% τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία. Μείωναν επίσης κατά 23% τον κίνδυνο για μη-θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Τα οφέλη με τη μεσογειακή διατροφή και τη διατροφή λίγων λιπαρών ήταν ακόμα σημαντικότερα στους ασθενείς υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια.

Αντιθέτως, τα διατροφικά προγράμματα πολύ λίγων λιπαρών, τα συνδυασμένα και όσα απέκλειαν σχεδόν όλες τις ζωικές πρωτεΐνες δεν παρείχαν ιδιαίτερα οφέλη.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: Αν ανοίξουν Γυμνάσια και λιανεμπόριο μαζί θα έχουμε 2.000 κρούσματα τη μέρα

evosmos

Δείτε τι θα συμβεί στον οργανισμό σας, αν τρώτε 3 χουρμάδες καθημερινά

evosmos

Ο Α.Εξαδάχτυλος ζητά περιορισμό των ανεμβολίαστων για το… καλό τους- «Κουβέντα» για όσους εμβολιάστηκαν πριν 6 μήνες

evosmos

Leave a Comment