ΕΛΛΑΔΑ

Εξαναγκάστηκε σε γάμο και ο άντρας της την πυροβόλησε στο πρόσωπο. Τώρα δηλώνει «άθραυστη»

Το μόνο που γνώρισε από μικρή ηλικία ήταν η βία, η παραμέληση και η κακομεταχείριση. Η 25χρονη Shakila Zareen από το Baghlan του Αφγανιστάν, όμως, δεν πτοείται. Παρά τα όσα έχει ζήσει, θέλει να πει την ιστορία της και να βοηθήσει κι άλλες γυναίκες που μπορεί να βρίσκονται στη θέση που αυτή ήταν κάποτε.

Τα σοβαρά τραύματα στο πρόσωπό της, αποτέλεσμα του πυροβολισμού που δέχθηκε από τον άντρα της και τα δεκάδες χειρουργεία που υποβλήθηκε για να μπορέσει να σώσει το πρόσωπό της, δεν στέκονται εμπόδιο στον σκοπό της. Προσπαθεί να αφυπνίσει και να βοηθήσει κι άλλες γυναίκες, θύματα οικογενειακής βίας, στο Αφγανιστάν.

Η νεαρή γυναίκα βίωνε έναν εφιάλτη από τα παιδικά της χρόνια. Ο πατέρας της και τα αδέρφια της τη χτυπούσαν και το ίδιο έκανε και ο άντρας όταν παντρεύτηκε. «Είχα πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Δεν θυμάμαι να γέλασα ποτέ. Δεν ξέρω καν πώς μεγάλωσα», λέει σε συνέντευξή της στο BBC.

Ο γάμος, με έναν πολύ μεγαλύτερό της άντρα, έγινε παρά τη θέλησή της στα 17 της χρόνια και η βία δεν σταμάτησε ποτέ. «Όταν με ‘πήραν’ (σ.σ εννοεί όταν την πάντρεψαν) μου έδειξαν ένα δερμάτινο μαστίγιο και μου είπαν ότι αυτό αξίζω επειδή είμαι γυναίκα. Πάντα ρωτούσα ποια ήταν η αμαρτία που είχα κάνει και γιατί το αξίζαμε αυτό οι γυναίκες. Προσβάλλονταν. Πώς γίνεται μια γυναίκα να ορθώνει ανάστημα και να τους αντιμιλά;».

Μετά τα 22 χειρουργεία που υποβλήθηκε για να σώσει το πρόσωπό της, αφού την πυροβόλησε ο άντρας της, κατάλαβε ότι αυτό που ζούσε δεν ήταν εφιάλτης. «Ήθελα όλα να τελειώσουν. Να ξυπνήσω από αυτόν τον εφιάλτη. Όταν συνήλθα από τη νάρκωση και είδα την μητέρα μου να κλαίει, κατάλαβα ότι δεν ήταν κακό όνειρο. Συνέβη πραγματικά και ήθελα να μιλήσω για αυτό. Πάντα λέω ότι είμαι άθραυστη και αρνούμαι τη βία. Το παρελθόν μου είναι τόσο οδυνηρό που με έκανε να επιστρέψω με περισσότερη δύναμη».

Πλέον, η γυναίκα ζει στον Καναδά και επιθυμία της είναι να βοηθήσει όσες περισσότερες γυναίκες μπορεί.

Το Αφγανιστάν παραμένει ένα από τα χειρότερα μέρη του κόσμου για τις γυναίκες. Πέρυσι, επιβεβαιώθηκαν 3,500 περιστατικά βίας κατά των γυναικών και υπάρχουν φόβοι ότι οι αριθμοί θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον, ειδικά όσο η κατάσταση στην περιοχή παραμένει επισφαλής, λόγω των εμπόλεμων συρράξεων.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

«Φαρμάκι» η τιμή του καφέ στις καφετέριες από 1η Ιουλίου

evosmos

Επίθεση με σφυρί σε είσοδο πιτσαρίας στην Θεσσαλονίκη – «Με χτυπούσαν μπροστά στην σύζυγο και στον πατέρα μου»

evosmos

Μαθήματα μητρότητας Χάρουλας Αλέξιου: «Τι θα πει δικό μου παιδί; Δεν είναι κάτι που το αγοράζεις. Δεν είναι κτήμα κανενός»

evosmos

Leave a Comment