ΚΟΣΜΟΣ

Με σύλληψη απειλεί τον Putin η… διχασμένη Ν. Αφρική, εάν συμμετάσχει στη σύνοδο των BRICS

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προειδοποιήθηκε ότι μπορεί να συλληφθεί εάν συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο, με τις αρχές της χώρας ωστόσο να εμφανίζονται διχασμένες, ως προς το ενδεχόμενο να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψής του που εκδόθηκε τον Μάρτιο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Ο Ρώσος πρόεδρος θα συλληφθεί αν πατήσει το πόδι του στην επαρχία Δυτικό Ακρωτήριο της Νότιας Αφρικής κατά την αναμενόμενη επίσκεψή του τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον ηγέτη της επαρχίας, φαίνεται ωστόσο πως η κεντρική κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη.
“Ο Putin έχει διαβρώσει με συνέπεια και βία τις ελευθερίες του ουκρανικού λαού και όσων στη χώρα του τολμούν να πάρουν θέση αρχών ενάντια στις βίαιες ενέργειές του”, ανέφερε ο Alan Winde, πρωθυπουργός από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Δημοκρατική Συμμαχία (DA), ο οποίος κυβερνά την εν λόγω επαρχία.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης τον περασμένο μήνα για τον Putin, ο οποίος αναμένεται να παραστεί στη διάσκεψη των BRICS στην επαρχία Δυτικό Ακρωτήριο.

Διχασμένη η Νότια Αφρική

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το κυβερνών κόμμα του, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Αλλά το γραφείο του ανακάλεσε αμέσως τα σχόλια αυτά λέγοντας ότι επρόκειτο για επικοινωνιακό λάθος και ότι η Νότια Αφρική θα παραμείνει υπογράφοντας το Καταστατικό της Ρώμης.
“Ακόμη και μπροστά σε αυτό το ένταλμα σύλληψης, η εθνική κυβέρνηση φαίνεται ότι σκοπεύει να προχωρήσει και να φιλοξενήσει τον πρόεδρο Putin στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική, που έχει προγραμματιστεί για αργότερα φέτος.
Αυτό είναι απαράδεκτο και λυπηρό”, δήλωσε ο Winde.
Προειδοποίησε ότι αν ο Putin έρθει στο Δυτικό Ακρωτήριο, η επαρχιακή κυβέρνηση θα φροντίσει να τον συλλάβει από τους δικούς της αξιωματικούς του Σχεδίου Προώθησης της Επιβολής του Νόμου (LEAP) που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση του Δυτικού Ακρωτηρίου.
“Εάν δεν δοθεί εντολή στην Αστυνομική Υπηρεσία της Νότιας Αφρικής να δράσει, θα το κάνουμε εμείς”, είπε.
Ο Winde δήλωσε ότι η επαρχία του, η οποία περιλαμβάνει την τουριστική πόλη του Κέιπ Τάουν, όχι μόνο θα αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των Νοτιοαφρικανών, αλλά είναι επίσης πρόθυμη να δείξει αλληλεγγύη στην Ουκρανία παίρνοντας θέση ενάντια στην ωμή βία που εξαπολύει η Ρωσία στους πολίτες της.
“Είμαι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τον τρόπο με τον οποίο η εθνική κυβέρνηση του ANC επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση της ελευθερίας του Putin, αντί να εστιάζει στη διασφάλιση των ελευθεριών για τους Νοτιοαφρικανούς, πολλοί από τους οποίους δεν είναι ελεύθεροι από το φόβο και δεν έχουν ακόμη επιτύχει την οικονομική ελευθερία, 29 χρόνια μετά την έναρξη της δημοκρατίας μας”, δήλωσε.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Κωνσταντινούπολη: Τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου για μια… παραγγελιά (Βίντεο)

evosmos

Μεγάλη προσοχή! Αυτή είναι η νέα αλλαγή στο messenger που θα ξετρελάνει τους χρήστες-τι πρέπει να προσέχετε

evosmos

Τουρκαλάς πλακώνει στο ξύλο την γυναίκα του στη μέση του δρόμου – Αυτό που έπαθε από περαστικούς δεν θα το ξεχάσει ποτέ!

evosmos

Leave a Comment