ΕΛΛΑΔΑ

Σίφνος: Οι κάτοικοι επιθυμούν να βάλουν «φρένο» σε πισίνες και υπόσκαφα

«Φρένο» στην άνευ όρων και ορίων τουριστική ανάπτυξη του νησιού τους δηλώνουν αποφασισμένοι να βάλουν οι κάτοικοι της Σίφνου, υποστηρίζοντας που αυτή ουσιαστικά «πνίγει» τις πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητές της.

Οπως αναφέρουν, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραμυθιάζονται από τη «χήνα με τα χρυσά αυγά», όπως θεωρούν τον τουρισμό. Εύκολο χρήμα, χωρίς κόπο και σκέψη, με όλα όσα συνοδεύουν τη θερινή χαλαρότητα. «Η Σίφνος, ένα μικρό νησί, βλέπει, πλέον, τον τουρισμό ως απειλή για το μέλλον της. Τα προβλήματα που προκαλεί η εκτίναξη του τουριστικού ρεύματος είναι πολλά», εξηγεί ο Γιάννης Σπιλάνης, καθηγητής πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του εργαστηρίου τοπικής και νησιωτικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το πώς η τουριστική κίνηση δεν θα εξελιχθεί σε εμπόδιο για τη ζωή των ανθρώπων, αποτελεί, σίγουρα, μια δύσκολη εξίσωση. Η μονομερής ενασχόληση με τον τουρισμό από την δεκαετία του ’60 έχει καταστρέψει την γεωργία, καθώς όλα έρχονται στα νησιά με τα πλοία και δεν υπάρχει στοιχειώδης αυτάρκεια.

Οι ανάγκες για νερό, μεταφορές, ηλεκτροδότηση, αποκομιδή απορρίμματα και παροχή υπηρεσιών υγείας έχουν πολλαπλασιαστεί. Αυτά είναι μερικά, μόνο, από τα προβλήματα που σωρεύει η τουριστική κίνηση στα νησιά, τα οποία, εξ ορισμού, έχουν πεπερασμένες δυνατότητες. «Χρειάζεται να βρεθεί μια νέα ισορροπία και απαιτείται ένας νέος σχεδιασμός. Η γενική κυβέρνηση αποφασίζει για τα χωροταξικά σχέδια και πρέπει να επανεξετάσει το πού και πώς κατασκευάζονται παράνομες, ημιπαράνομες ή νομιμοποιημένες -εκ των υστέρων- εγκαταστάσεις. Δεν είναι δυνατόν ο καθένας να κτίζει όπου θέλει και μετά να απαιτεί υποδομές όπως νερό και ρεύμα», τονίζει σχετικά ο κ. Σπιλάνης.

Όταν χωράφια χαρακτηρίζονται οικόπεδα και μετά υψώνονται ξενοδοχεία και πολυτελείς επαύλεις, κάτι σημαίνει. Χάνεται η γη των κατοίκων και η κατοικία γίνεται πανάκριβη υπόθεση…

Δείτε το ρεπορτάζ:

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Ούτε και φέτος θα κάνουμε Απόκριες λένε οι «ειδικοί» – Σχέδιο 2 ταχυτήτων για μάσκες και άλλα μέτρα

evosmos

Γιατί λέμε: Έγινε του Κουτρούλη ο γάμος… Ποιος ήταν τέλος πάντων αυτός ο Κουτρούλης;

evosmos

ΚΥΨΕΛΗ: ΣΠΑΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ: «ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ… ΔΥΟ ΦΙΛΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ;»

evosmos

Leave a Comment