ΚΟΣΜΟΣ

Το νέο «έξυπνο» δίπλωμα αυτοκινήτου θα λειτουργεί και ως «κλειδί»!

Ένας νέος τύπος διπλώματος οδήγησης έρχεται από την μακρινή Σκανδιναβία, και συγκεκριμένα από τη Σουηδία, το οποίο μεταξύ άλλων θα «κλειδώνει» και θα «ξεκλειδώνει» το αυτοκίνητο του εκάστοστε οδηγού.

Η ψηφιοποίηση των διπλωμάτων είναι κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου να μειωθεί όσο περισσότερο γίνεται η γραφειοκρατία που συνεπάγεται η έκδοσή τους.

Την ίδια ώρα όμως, οι Σουηδοί δοκιμάζουν έναν νέο τύπο διπλώματος, σε μορφή κάρτας, μέσα στο οποίο θα είναι αποθηκευμένο όλο το ιστορικό του οδηγού.

Το «ηλεκτρονικό» δίπλωμα οδήγησης, το οποίο βρίσκεται στη φάση της δοκιμαστικής περιόδου, δεν θα περιλαμβάνει μόνο τα τυπικά στοιχεία του οδηγού, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, κατηγορία οχήματος και τυχόν παραβάσεις, αλλά και πληροφορίες που θα σχετίζονται με τα οχήματα στα οποία έχει πρόσβαση.
Επί της ουσίας το ηλεκτρονικό δίπλωμα των Σουηδών θα είναι αυτό που θα «ξεκλειδώνει» το αυτοκίνητο, δίνοντας τη δυνατότητα στον οδηγό να θέσει σε λειτουργία τον κινητήρα.

Εάν το δίπλωμα δεν είναι συνδεδεμένο με το όχημα ή ο οδηγός δεν διαθέτει την απαραίτητη άδεια τότε ο κινητήρας του αυτοκινήτου δεν θα τίθεται σε λειτουργία και ως εκ τούτου δεν θα μπορεί να βρεθεί στον δρόμο.

Οι Σουηδοί χρησιμοποίησαν 15 οχήματα τα οποία έφεραν τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να υποστηρίξουν τα νέα, «έξυπνα» διπλώματα οδήγησης, με τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σε όλα σχεδόν τα επίπεδα.

Η χρήση του ίδιου του διπλώματος οδήγησης ως «κλειδί» στο αυτοκίνητο θα περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των κλοπών, ενώ ταυτόχρονα θα αποτρέψει και το φαινόμενο της οδήγησης από άτομα τα οποία είτε δεν έχουν τα τυπικά προσόντα είτε τους έχει απαγορευτεί η οδήγηση εξαιτίας κάποιας παράβασης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μια οδηγία ώστε όλα τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν έναν ενιαίο τύπο ψηφιακού διπλώματος, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται να δημιουργηθεί και ένα ευρωπαϊκό μητρώο παραβάσεων, το οποίο θα επιτρέπει σε όλα τα κράτη-μέλη να έχουν σαφή εικόνα για το ιστορικό κάθε οδηγού.

Να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ήδη η δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού διπλώματος, το οποίο αποθηκεύεται σε smartphone και έχει την ίδια ισχύ με το φυσικό έγγραφο.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

ΦΟΒΕΡΟ! Δακτυλίδι με 12.638 διαμάντια στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες

evosmos

Τι μπορείς να μεταφέρεις πάνω σε ένα αυτοκίνητο! Κάποιοι σίγουρα το παρακάνουν! (ΒΙΝΤΕΟ)

evosmos

Τουρκικό άγχος: ”Η Ελλάδα θα ενισχυθεί με F-35 & ήδη έχει & Rafale”

evosmos

Leave a Comment