ΚΟΣΜΟΣ

Αφού «τελείωσε» με το Καστελόριζο η Τουρκία πάει και για την Κρήτη: NAVTEX για άσκηση προάγγελο ερευνών νότια του νησιού

H Τουρκιά εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX με την οποία δέσμευσε περιοχή νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής ΑΟΖ και δυτικά της περιοχής της ελληνικής NAVTEX.

Η NAVTEX αφορά άσκηση του τουρκικού Ναυτικού με πολεμικά πλοία «συμμαχικών χωρών», η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο. Υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα η Τουρκία είχε εκδώσει anti-NAVTEX ως απάντηση στην ελληνική NAVTEX.

H τουρκική άσκηση θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως «προάγγελος ερευνών» αφού η Άγκυρα θέλει να γκριζάρει και την ελληνική ΑΟΖ και να καταργήσει de facto τη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Η Τουρκία αφού «τελείωσε» την ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, μετατρέποντάς την σε γκρίζα ζώνη, πάει τώρα να «τελειώσει» και την ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης και να υφαρπάξει τα (ελληνικά) κοιτάσματα που βρίσκονται εκεί.

Η μέχρι τώρα αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην υφαρπαγή της εθνικής υφαλοκρηπίδας, η οποία συνεχίζεται αδιάκοπα για δύο εβδομάδες, είναι να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να αρνείται πως η Τουρκία κάνει έρευνες, τεχνική που πιθανότατα θα ακολουθήσει και όσον αφορά την ελληνική ΑΟΖ, νότια της Κρήτης.

Αν η Άγκυρα τελικώς πραγματοποιήσει έρευνες νότια της Κρήτης, η Ελλάδα λέει «αντίο» στα μεγάλα κοιτάσματα που υπάρχουν στα ανοιχτά του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού, του οποίου την επήρεια ήδη η Αθήνα δέχθηκε να «πετσοκόψει» στη συμφωνία με την Αίγυπτο.΄

NAVTEX 1069/20

TURNHOS N/W : 1069/20

MEDITERRANEAN SEA

1. TURKISH NAVY AND ALLIED UNITS MARITIME EXERCISE, 25 AUG 20 FROM 0500Z TO 1100Z IN AREA BOUNDED BY;

34 15.00 N – 025 43.95 E

34 15.00 N – 026 35.15 E

33 35.00 N – 026 35.15 E

33 35.00 N – 025 43.95 E

2. CANCEL THIS MESSAGE 251200Z AUG 20.ΠΗΓΗ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Τι προβλέπει η συμφωνία αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία & η παράγραφος 6 της διακήρυξης των ΜΕD7

evosmos

Η Βουλγαρία το είπε και το έκανε – «Μπλόκαρε» τις ενταξιακές των Σκοπίων: «Δεν αναγνωρίζουν τις βουλγαρικές ρίζες τους»

evosmos

Manchineel: Αυτό είναι το πιο δηλητηριώδες δέντρο στον κόσμο

evosmos

Leave a Comment