ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί αναβλήθηκε ξανά η φορολόγηση υπερκερδών;

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει η φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών. Η σχετική τροπολογία, με την οποία θεσπίστηκε προσωρινός μηχανισμός επιστροφής μέρους εσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφίστηκε μέσα Νοεμβρίου, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμενόταν να έχει εκδοθεί μέχρι το τέλος του 2022, ακόμα όμως «κυοφορείται» στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί ο φόρος για όλο το 6μηνο, συμπεριλαμβάνοντας και τον Ιανουάριο του 2023, κάτι που σημαίνει ότι είσπραξη των ποσών θα καθυστερήσει κι άλλο. Η διάταξη του ΥΠΕΝ προέβλεπε την επιβολή έκτακτης εισφοράς για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή την περίοδο Αύγουστος – Οκτώβριος 2022 και στη συνέχεια την ανάκτησή τους ανά τρίμηνο. Κάτι που μάλλον θα αλλάξει, μεταθέτοντας για τον Φεβρουάριο την έκδοση της ΚΥΑ. Τα υπερέσοδα θα προσδιορίζονται ως η διαφορά ανάμεσα στην «εύλογη μέση τιμή λιανικής» που θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση με βάση το κόστος και ένα εύλογο περιθώριο κέρδους και την πραγματική τιμή που χρέωσαν οι προμηθευτές τους πελάτες τους. Από τα ποσά που θα προκύψουν οι εταιρίες θα κληθούν να καταβάλουν άμεσα το 60%, ενώ το 40% θα εισπραχθεί μετά το τέλος ισχύος του μηχανισμού, όταν θα γίνει και η τελική εκκαθάριση. Σημειώνεται πως μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ, η ΡΑΕ θα αποστείλει επιστολές στις εταιρίες, για να της υποβάλουν τα απαραίτητα στοιχεία. Από τη στιγμή που θα της τα αποστείλουν, η Αρχή θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα για να τα επεξεργαστεί και να διαβιβάσει εν συνεχεία στο ΥΠΕΝ τους υπολογισμούς για τις έκτακτες εισφορές των παρόχων για το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του μέτρου.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟ «ΑΜΠΝΤΟΥΛΧΑΜΙΝΤ ΧΑΝ» ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΡΟΔΟΥ

evosmos

«Η Γεωργία παραπατούσε μέσα στο ξενοδοχείο…» – Τι δείχνουν οι κάμερες τη βραδιά του βιασμού

evosmos

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρός 15χρονος που έκανε μπάνιο στα Νέα Φλογητά

evosmos

Leave a Comment