ΥΓΕΙΑ

Ελαιοκράμβη: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το παράξενο αυτό φυτό

Η ελαιοκράμβη (Brassica napus) είναι ένα φωτεινό κίτρινο ανθοφόρο φυτό που ανήκει στην οικογένεια του λάχανου. Οι καλλιεργητές το παράγουν εμπορικά για να το χρησιμοποιήσουν ως λάδι και ζωοτροφή. Λόγω ανησυχιών σχετικά με την υψηλή περιεκτικότητα του ελαιοκράμβης σε ερουκικό οξύ, οι παραγωγοί προηγουμένως πωλούσαν την καλλιέργεια μόνο για μη εδώδιμη χρήση. Το ερουκικό οξύ μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις αξιόπιστης πηγής, ιδιαίτερα στην καρδιά. Ωστόσο, Καναδοί επιστήμονες παρήγαγαν μια βελτιωμένη ποικιλία ελαίου και την κατέγραψαν ως canola στην αξιόπιστη πηγή του 1970. Εξ ορισμού, η canola έχει λιγότερο από 2% ερουκικό οξύ και χαμηλές γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες είναι ενώσεις στα σταυρανθή λαχανικά.


Επιπλέον, το 1977 η Ευρώπη εισήγαγε κραμβέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε ερουκικό οξύ, που περιείχε λιγότερο από 5% ερουκικό οξύ και χαμηλές γλυκοσινολικές ενώσεις. Γενικά, όταν αναφέρονται σε βρώσιμο μαγειρικό λάδι, οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν τον όρο κραμβέλαιο και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν λάδι κανόλα. Το κραμβέλαιο με υψηλότερο ερουκικό οξύ έχει επίσης βιομηχανικές χρήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία και τη χημική βιομηχανία, αλλά αυτός ο τύπος λαδιού δεν είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι αγρότες στον Καναδά παράγουν περίπου 20 εκατομμύρια τόνους canola ετησίως, καθιστώντας τη χώρα ηγέτη παγκοσμίως στις εξαγωγές canola.

Τα μαγειρικά έλαια ελαιοκράμβης και canola περιέχουν λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες και βιταμίνη Ε. Το κραμβέλαιο και το έλαιο canola μπορεί να έχουν πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία λόγω των ευεργετικών τους ενώσεων.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων: Το κραμβέλαιο και το λάδι canola έχουν ευεργετικό προφίλ λίπους. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλότερα σε MUFA και PUFA. Η αξιόπιστη πηγή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) αναφέρει το λάδι canola ως μαγειρικό λάδι που είναι καλύτερο για την υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα MUFA και τα PUFA είναι καλύτερα για την υγεία Αν οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν με μέτρο.
Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή με ακόρεστα λίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των PUFA. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτό το θέμα. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με κριτήρια κεντρικού λίπους και μεταβολικού συνδρόμου είχαν χαμηλότερη χοληστερόλη μετά την κατανάλωση ελαίου canola ως μέρος ενός προγράμματος διατήρησης βάρους. Η κεντρική παχυσαρκία αναφέρεται στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά ενός ατόμου.

Το κραμβέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους: Ως λάδι χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, η ελαιοκράμβη μπορεί να βοηθήσει κάποιον να διατηρήσει ένα υγιές βάρος. Μια ανασκόπηση του 2019 Trusted Source βρέθηκε ότι η κατανάλωση ελαίου canola σε μέτρια ποσότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Οι συγγραφείς πρότειναν ότι η υψηλή ποσότητα MUFA και PUFA οξειδώνεται αντί να αποθηκεύεται, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους. Σημείωσαν ότι η έρευνα δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή και το ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε MUFA δεν προκαλούν αύξηση βάρους ή παχυσαρκία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι ακόμα δυνατό να αυξηθεί το βάρος από οποιοδήποτε λάδι ή τρόφιμο εάν ένα άτομο καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από όσες καίει.

Περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν την υγεία: Το έλαιο Canola περιέχει 1,28 g αξιόπιστης πηγής άλφα-λινολενικού οξέος (ALA) ανά κουταλιά της σούπας. Το ALA είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που το σώμα μετατρέπει σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA).


Η έρευνα δείχνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να ωφελήσουν στα ακόλουθα:
την υγεία της καρδιάς και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
την εγκεφαλική υγεία και γνώση
την υγεία των ματιών και τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
την υγεία των αρθρώσεων και τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας
τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Έξι τρόποι με τους οποίους μπορεί να σας «σκοτώσει» ένα σάντουιτς

evosmos

Ολλανδικό υπουργείο Υγείας: «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προσφέρει προστασία η μάσκα από τον κορωνοϊό»!

evosmos

Κορωνοϊός: Ετοιμότητα για νέα μέτρα μετά τη Χαλκιδική και την Μύκονο

evosmos

Leave a Comment