ΚΟΣΜΟΣ

Ζευγάρι βρήκε σπάνια νομίσματα αξίας άνω των 850.000 δολαρίων ενώ ανακαίνιζε τα πατώματα της κουζίνας του

Ένα ζευγάρι στην Αγγλία έζησε την έκπληξη της ζωής του όταν ανακάλυψε μια κρυψώνα με σπάνια νομίσματα κάτω από τα πατώματα της κουζίνας κατά τη διάρκεια ενός έργου ανακαίνισης.

Ο Γκρέγκορι Έντμουντ, δημοπράτης και ειδικός στα βρετανικά νομίσματα στο Spink and Son, επιβεβαίωσε ότι τα νομίσματα ανακαλύφθηκαν από το ζευγάρι στο Βόρειου Γιορκσάιρ, το οποίο αρχικά νόμιζε ότι είχε πέσει πάνω σε ένα κομμάτι ηλεκτρικού καλωδίου, ενώ έκανε εργασίες στο σπίτι του 18ου αιώνα το 2019.

«Στην αρχή δυσκολεύτηκαν να το αγγίξουν, αλλά όταν το έκαναν, συνειδητοποίησαν ότι ήταν ένα χρυσό νόμισμα και υπήρχαν εκατοντάδες ακόμη από κάτω!» δήλωσε ο Έντμουντ.

Ο θησαυρός των σπάνιων νομισμάτων πωλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία έναντι 852.380 δολαρίων με αρχική, προσωρινή εκτίμηση πώλησης 231.390 δολαρίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yorkshire Post, τα νομίσματα έχουν συνδεθεί με μια οικογένεια εμπόρων του Χαλ, τους Μέιστερς. Τα νομίσματα χρονολογούνται από το 1610 έως το 1727, από τη βασιλεία του βασιλιά Τζέιμς Α’ έως τον βασιλιά Γεώργιο Α’. Η περίοδος καλύπτει την περίοδο του γάμου της Σάρα Μέιστερ με τον Τζόζεφ Φέρνλι. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, ο Φέρνλι πέθανε το 1725 και η Μέιστερ παρέμεινε στην περιοχή μέχρι το θάνατό της το 1745.

Πάνω από 290 χρόνια αργότερα, το ζευγάρι από το Γιορκσάιρ ανακάλυψε τον κρυμμένο θησαυρό.

Ο Έντμουντ δήλωσε ότι ήταν μια μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχει στη δημοπρασία, η οποία περιελάμβανε 372 παγκόσμιους εγγεγραμμένους και δεκάδες επιλαχόντες πλειοδότες.

«Είναι σπάνιο προνόμιο για έναν δημοπράτη να έχει την τιμή να κάνει πώληση με λευκό γάντι αλλά όταν η ιστορία του Τζόζεφ και της Σάρα Φέρνλεϊ και των ξεχασμένων εκατομμυρίων τους έπεσε στην αντίληψή μου το 2019, ήξερα ότι η ιστορία έπρεπε να ειπωθεί» δήλωσε. «Το ανώνυμο ζευγάρι έμεινε απολύτως εμβρόντητο από το αποτέλεσμα. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία που είχε δημιουργηθεί εκ των προτέρων και στην πορεία ξεπέρασε δεκάδες παγκόσμια ρεκόρ».

Ο Έντμουντ δήλωσε ότι οι αγοραστές συνέρρευσαν από όλο τον κόσμο, προσφέροντας τα νομίσματα για το προνόμιο να κατέχουν ένα μέρος των 292 ετών θησαυρού τους.

«Η πώληση ήταν μοναδική από πολλές απόψεις. Η ιστορία των νομισμάτων, η μέθοδος ανακάλυψης και η σπάνια ευκαιρία να τα αγοράσουμε σε δημοπρασία» εξήγησε.

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ανταπόκριση σε δημοπρασία» είπε προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις ξεπέρασαν τρεις φορές την προσωρινή του εκτίμηση.

Μερικά από τα σημαντικότερα μέρη της δημοπρασίας ήταν τα εξής:

Παρτίδα 5 – Ένα σπάνιο σκωτσέζικο νόμισμα James VI and I Six Pounds Gold Coin – πουλήθηκε για 6.100 δολάρια. (Αρχική τιμή πώλησης 1.100 δολάρια)

Παρτίδα 101 – Ένα αξιοσημείωτο σφάλμα του νομισματοκοπείου – Κάρολος ΙΙ, Γουινέα, όπου το CAROLUS γράφτηκε λανθασμένα CRAOLVS – πωλήθηκε για 10.850 δολάρια. (Εκτίμηση πριν από την πώληση 1.100 δολάρια)

Lot 164 – Ένα νόμισμα της Βασίλισσας Άννας, Γουινέα, 1705, που κόπηκε πριν από την Ένωση της Αγγλίας και της Σκωτίας – πωλήθηκε έναντι 14.920 δολαρίων. (Εκτίμηση πριν από την πώληση 3.400 δολάρια)

Lot 241 – Το απίστευτο σφάλμα του νομισματοκοπείου, ένα νόμισμα που κόπηκε χωρίς κεφάλι αλλά με δύο γράμματα. Μια Γουινέα «Brockage» του Γεωργίου Α΄, του 1720, πωλήθηκε για 72.860 δολάρια. (Αρχική τιμή πώλησης 4.500 δολάρια)

«Αυτό το τελευταίο νόμισμα αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ για οποιοδήποτε νόμισμα ‘brockage’ σφάλματος νομισματοκοπείου οποιασδήποτε χώρας που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία, ξεπερνώντας ένα χρυσό δολάριο των ΗΠΑ που πωλήθηκε στο Τέξας για 54.625 δολάρια τον Οκτώβριο του 2011» δήλωσε ο Έντμουντ.

Εξήγησε ότι ενώ είναι συνηθισμένο να πωλούνται σπάνια νομίσματα σε δημοπρασία, η μοναδική ιστορία αυτών των νομισμάτων και η εκπληκτική ανακάλυψή τους έκαναν την πώληση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Παρόλα αυτά, ελπίζει ότι αυτή η ιστορία δεν θα κάνει τους ανθρώπους να αρχίσουν να ανακαινίζουν τα σπίτια τους με την ελπίδα να κάνουν μια παρόμοια ανακάλυψη.

«Ελπίζω οι άνθρωποι να το σκεφτούν πριν ξηλώσουν τα πατώματά τους» δήλωσε.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Νεκροί βρέθηκαν στην Ελβετία οι 5 από τους 6 σκιέρ που αγνοούνταν

evosmos

Μπαίνουμε σε κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ… «Η Τουρκία επιδιώκει να δικαιολογήσει εισβολή σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου»…

evosmos

Γιατί ο Ερντογάν έχει «σκυλιάσει» με τη Συνθήκη της Λωζάνης

evosmos

Leave a Comment