ΥΓΕΙΑ

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Σκληρή προειδοποίηση για «θανατηφόρες τοξίνες» από το NHS

Εκατομμύρια άνθρωποι στο πλανήτη χρησιμοποιούν πια ηλεκτρονικό τσιγάρο, με το άτμισμα να αποτελεί μεταξύ άλλων και μια φθηνότερη εναλλακτική λύση στην υπόθεση του καπνίσματος.

Παράλληλα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, ενώ το το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) αναφέρει ότι το άτμισμα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείρηση της επιθυμίας για νικοτίνη.

Επιπλέον, σε μια κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει διατυπωθεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι περίπου 95 τοις εκατό λιγότερο επιβλαβή από τα προϊόντα καπνού.

Τώρα όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα άτομα που επιλέγουν γεύσεις μενθόλης ή μέντας θα μπορούσαν να κινδυνεύουν από δηλητηρίαση.

Οι ειδικοί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke διαπίστωσαν ότι οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν συνθετικούς παράγοντες σε ορισμένα προϊόντα.
Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι οι παράγοντες WS-3 και WS-23 περιλαμβάνονταν στα υγρά του αρμού σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που θεωρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ως ασφαλή.

Πολλοί προμηθευτές έχουν επιλέξει να κάνουν ένθετα που έχουν το ίδιο δροσιστικό αποτέλεσμα με τα τσιγάρα μενθόλης – αλλά χωρίς τη γεύση μέντας.

Ως μέρος της έρευνάς τους, οι γιατροί εξέτασαν δημοφιλείς μάρκες που χρησιμοποιούν σύστημα αντικατάστασης δοχείου.
Χρησιμοποίησαν εξελιγμένη τεχνολογία για να διαχωρίσουν τα ηλεκτρονικά υγρά και τα συνθετικά ψυκτικά.

Στη συνέχεια εξέτασαν το περιθώριο έκθεσης (MOE) για να προσδιορίσουν πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι η χρήση συνθετικών ψυκτικών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Από τα 25 επαναγεμιζόμενα ηλεκτρονικά υγρά που εξέτασαν, τα 24 είχαν WS-3.
Αυτοί οι συνθετικοί ψυκτικοί παράγοντες δεν βρέθηκαν μόνο σε προϊόντα τύπου μενθόλης και μέντας, αλλά υπήρχαν επίσης σε φρούτα, καραμέλες και πολλές άλλες γεύσεις γλυκού τύπου που είναι δημοφιλείς και προσελκύουν νεότερους χρήστες ατμίσματος.

Οι επιστήμονες είπαν: «Όταν το MOE είναι κάτω από 100, ρυθμιστικές αρχές όπως η (Food and Drugs Administration) FDA ή ο ΠΟΥ θα πρέπει να επανεξετάσουν την ασφάλεια του προϊόντος και να συμβουλεύσουν τους κατασκευαστές σχετικά με τα βήματα που θα κάνουν το προϊόν ασφαλές στη χρήση.

«Οι μετρήσεις και οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων εισπνέουν τα WS-3 και WS-23 σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που θεωρούνται ασφαλή από τον ΠΟΥ, με τη δυνατότητα να προκαλέσουν τοξικότητα στα όργανα».

Η τοξικότητα των οργάνων μπορεί να είναι θανατηφόρα, καθώς μπορεί να επηρεάσει αλλαγές στην κυκλοφορία, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε κυτταρική δηλητηρίαση.

Οι ειδικοί πρόσθεσαν ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο επανεξέτασης προϊόντων από την επωνυμία Puffbar που είχαν δοκιμάσει.

Αυτό, είπαν, οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι δύο χημικές ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα τροφίμων, αλλά δεν είναι ασφαλές για εισπνοή.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι οι κατασκευαστές «πετάνε στα τυφλά» όταν προσθέτουν τέτοιες χημικές ουσίες στα προϊόντα τους.

Άλλοι γιατροί έχουν επίσης προειδοποιήσει στο παρελθόν για τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ερευνητές στην Καλιφόρνια είπαν ότι τα δημοφιλή ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να «προκαλέσουν επικίνδυνη βλάβη στον εγκέφαλο και την καρδιά».

Προτάθηκε επίσης ότι το άτμισμα είναι τόσο κακό όσο το τσιγάρο για τη μείωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.

Στις ΗΠΑ, η FDA δημοσίευσε μια πρόταση για την απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων μενθόλης καθώς και όλων των πούρων με γεύση και προϊόντων καπνού.

Η απαγόρευση δεν θα επηρεάσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με μενθόλη, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει την πώληση άλλων προϊόντων, όπως συσκευές θερμαινόμενου καπνού ή τσιγάρα με πολύ χαμηλά επίπεδα νικοτίνης.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Αυτά είναι τα συστατικά που πρέπει να αποφεύγεις πάντα στα καλλυντικά

evosmos

Αυξέντιος Καλαγκός: Ο Έλληνας καρδιοχειρουργός που έχει σώσει αφιλοκερδώς, πάνω από 15.000 παιδάκια

evosmos

7 τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι είναι άνω των 50…

evosmos

Leave a Comment