ΕΛΛΑΔΑ

Η επιδότηση για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και πώς θα δοθεί

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος για την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακό.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και το οποίο αναμένεται ενεργοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Το μέσο κόστος αγοράς θα είναι μεταξύ 800 και 1.000 ευρώ και αφορά σε περίπου 3,5 εκατ. κατοικίες που έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος, οι οποίες δυνητικά μπορούν να αντικαταστήσουν τους θερμοσίφωνες ρεύματος με ηλιακό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμόδιων υπουργείων, όσοι αντικαταστήσουν τον θερμοσίφωνα ρεύματος με ηλιακό θα εξοικονομήσουν το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μοντέλο του προγράμματος και τα εισοδηματικά κριτήρια
Σύμφωνα με την τηλεοπτική εκπομπή του OPEN “Ανοιχτή Επικοινωνία”, το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να βασιστεί στη λογική του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Δηλαδή ο δικαιούχος του προγράμματος αναμένεται να λάβει το 50% της αξίας του ηλιακού θερμοσίφωνα εάν έχει ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ.

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Ποιο ήταν το μοντέλο του εφαρμόστηκε

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» ήταν τα φυσικά πρόσωπα που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005 και είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2020.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορούσε να υποβάλει αίτηση για μόνο μία κατοικία, η οποία ήταν η κύρια είτε δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Στις περιπτώσεις οικογενειών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία μπορούσαν να υποβληθούν και για τις δύο, εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονταν από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα.
Τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν έχουν ηλιακό θερμοσίφωνα
Όσοι δεν έχουν ηλιακό θερμοσίφωνα στο σπίτι τους μπορούν να κάνουν τα εξής για να εξοικονομήσουν ενέργεια:

Να αφήνουν αναμμένο τον θερμοσίφωνα για όσο χρειάζεται για ζεστό νερό.
Να ρυθμίσουν τον θερμοστάτη στους 40-50 βαθμούς Κελσίου.
Να τον ανάβουν κατά τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Τριανταρίζουν για να φύγουν από το πατρικό τους οι Έλληνες: 4 χρόνια αργότερα από τους άλλους Ευρωπαίους * Πιο γρήγορες κι αποφασιστικές οι γυναίκες

evosmos

Λίβανος: Έβαλε φωτιά στη σύζυγό του γιατί αρνήθηκε να κάνει έκτρωση

evosmos

Πέθανε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

evosmos

Leave a Comment