ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος 17χρονου στη Μάνδρα – Δικηγόρος 14χρονου: «Εκπυρσοκρότησε το όπλο»

Υπόθεση με «ουρά» φαίνεται να είναι η τραγωδία που σημειώθηκε στη Μάνδρα με έναν 14χρονο να σκοτώνει τον 17χρονο αδερφό του, στη συνέχεια όμως να ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε κατά λάθος στη διάρκεια του κυνηγιού περνώντας, όπως είπε, τον έφηβο για αγριογούρουνο.

Δεδομένου ότι έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 14χρονο, το ζήτημα που εγείρεται είναι πώς θα διαμορφωθεί μια ενδεχόμενη ποινή λόγω ηλικίας.

Την ίδια στιγμή, οι έρευνες εστιάζονται στον αρχικό ισχυρισμό της οικογένειας περί απουσίας όπλου, κάτι όμως που στην πορεία καταρρίφθηκε καθώς στο σημείο της τραγωδίας, στο μαντρί, εντοπίστηκε η δερμάτινη θήκη του όπλου.

Όσον αφορά στη γραμμή υπεράσπισης του 14χρονου, γίνεται λόγος για ατύχημα.

Ο κ.Ιωάννης Βέρρας, δικηγόρος του 14χρονου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 υποστήριξε πως το όπλο εκπυρσοκρότησε και ότι δεν πυροβόλησε ο έφηβος για να σκοτώσει τον 17χρονο αδελφό του.

«Πρόκειται για ανθρωποκτονία από αμέλεια», δήλωσε ο κ. Βέρρας και έκανε λόγο για ευαίσθητη υπόθεση λόγω της δημοσιότητας που έχει πάρει το θέμα. Παράλληλα τόνισε πως αν κριθει ένοχος ο 14χρονος, λόγω της ηλικίας του και με βάση τον ποινικό κώδικα, η πολιτεία δεν μπορεί να του αποδώσει ευθύνη για αυτό που έχει τελέσει.

Όπως είναι γνωστό, τα παιδιά κάτω των 15 ετών ακόμα και κακουργηματική πράξη να τελέσουν δεν οδηγούνται στη φυλακή.

Αυτή τη στιγμή ο 14χρονος κρατείται μέχρι να απολογηθεί, ωστόσο από κει και πέρα δεν υπάρχει το μέτρο της προφυλάκισης.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο συνήγορος του 14χρονου, «μόνο νομοθετικά μέτρα μπορούν να του επιβληθούν».

Πώς έγινε η τραγωδία

Η πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή που εξέτασε τη σορό του 17χρονου κάνει λόγο για θάνατο που προήλθε από τη σφαίρα που καρφώθηκε στον αυχένα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Αρχές έχουν ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική εξέταση και στα οχτώ παιδιά της οικογένειας προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (4/11), ο 14χρονος ομολόγησε πως άνοιξε κατά λάθος πυρ με την κυνηγετική καραμπίνα σε βάρος του 17χρονου αδελφού του τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του ο αδερφός του θύματος, είχε πάει με τον 17χρονο για κυνήγι και όταν πυροβόλησε νόμιζε ότι στόχευε ένα αγριογούρουνο.

Η σχετική έρευνα διεξάγεται μετά τις καταγγελίες για παραμέληση και κακοποίηση που έχουν υποστεί τα παιδιά τις όποιες έφερε στο «φως» το Χαμόγελο του Παιδιού. Στην ανακοίνωσή της για το τραγικό περιστατικό η οργάνωση τονίζει πως «αν είχαν κινηθεί σωστά όλες οι διαδικασίες πιθανόν να είχε σωθεί η ζωή του».

Παράλληλα, επισημαίνει πως είχε λάβει αναφορές τους προηγούμενους μήνες σχετικά με την κακοποίηση και παραμέληση των 8 παιδιών της οικογένειας του άτυχου έφηβου.

Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού

«Δυστυχώς για μία ακόμα φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την τραγική κατάληξη ενός παιδιού, όπου αν είχαν κινηθεί σωστά όλες οι διαδικασίες πιθανόν να είχε σωθεί η ζωή του.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Εθνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 στις 28 Ιουνίου 2021 έλαβε ανώνυμη αναφορά βάσει των πληροφοριών που μας δόθηκαν, πως 8 παιδιά, τα οποία διέμεναν στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, υφίσταντο σωματική κακοποίηση από τον πατέρα και παραμέληση και από τους δύο γονείς τους.

Η αναφορά αυτή εστάλη αυθημερόν, 28 Ιουνίου 2021, από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην αρμόδια Εισαγγελία προς διερεύνηση.

19 Απριλίου 2022 στην Εθνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 λάβαμε και πάλι ανώνυμη αναφορά για την ίδια οικογένεια, βάσει της οποίας μας ανέφεραν σωματική κακοποίηση και παραμέληση από τους γονείς τους καθώς και ότι τα ανήλικα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.

20 Απριλίου 2022 εστάλη από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και πάλι αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία με την ένδειξη του επείγοντος.

Για μία ακόμα φορά θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 η οποία:

● Λαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη

● Είναι Διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

● Κάθε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη, λαμβάνεται στη Γραμμή 1056 αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο την απαραίτητη ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη σε κάθε παιδί και ενήλικα που αναζητά διέξοδο και βοήθεια.

● Κάθε αναφορά αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, δεν είναι υπόθεση ενός.

● Εφόσον κριθεί ότι η πληροφορία που λαμβάνεται είναι βάσιμη, ή μπορεί να είναι βάσιμη, διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα της περιοχής που έχουμε λάβει την αναφορά.

● Ο Εισαγγελέας είναι αυτός ο οποίος δίνει εντολή στην Κοινωνική Υπηρεσία της περιοχής του Δήμου και στην Αστυνομία για να προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης».

Διαφωνεί ο πατέρας

Ο δικηγόρος του πατέρα και του 14χρονου, κ. Γιάννης Βέρρας, διαψεύδει το περιεχόμενο των καταγγελιών και επισημαίνει πως πρόκειται για μια οικογένεια βιοπαλαιστών που δεν έχει σχέση με φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας.

«Δεν ισχύουν όλα αυτά που διακινούνται. Αν υπάρχει κάποια καταγγελία από κάποιον δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το λόγο που έχει γίνει. Δεν νομίζω πως είναι κακοποίητικο περιβάλλον αν δύο παιδιά μιας 11μελης οικογένειας πιαστούν στα χέρια. Πρόκειται για βιοπαλαιστές που δίνουν αγώνα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Και από χθες θρηνούν για το γεγονός ότι ο 17χρονος γιος τους “έφυγε” από το χέρι του μικρού του αδελφού. Αν ήθελε ο πατέρας να κάνει κάτι τέτοιο που λένε θα πήγαινε να πυροβολήσει το γιο του; Δεν νομίζω», δηλώνει ο κ. Βέρρας εκφράζοντας, παράλληλα, την έκπληξη του πατέρα μόλις έμαθε τις αναφορές για την κακοποίηση των παιδιών του.

«Εγω δεν έχω ακουμπήσει ποτέ τα παιδιά μου», φέρεται να απάντησε ο τραγικός πατέρας στο άκουσμα των καταγγελιών σε βάρος του.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Μερομήνια: Τσουχτερό κρύο τον Μάρτιο – Με τι καιρό θα κάνουμε παρέλαση την 25η Μαρτίου

evosmos

Ο Φώτης Σπύρος για την αμοιβή του στους Δύο Ξένους: «Ήταν γελοίο το ποσό»

evosmos

ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΙΖΝΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ – 13 ΑΤΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΕΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ 58 ΑΚΟΜΑ – ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΣΕΙ ΤΟ “ΜΑΓΑΖΑΚΙ” ΤΟΥΣ – 2.000 Η ΤΑΡΙΦΑ ΤΟΥΣ

evosmos

Leave a Comment