ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρά Δευτέρα: Καμία σκέψη για κλειστά πάρκα, καμία απαγόρευση για τον χαρταετό

Οι περιορισμοί που έχουν ήδη ανακοινωθεί θα ισχύσουν την Καθαρά Δευτέρα – Τονίζονται ιδιαίτερα οι συστάσεις των ειδικών για αποφυγή του συνωστισμού στους κοινόχρηστους χώρους και τα πάρκα
Καμία σκέψη για απαγόρευση του εθίμου του χαρταετού, αλλά και απαγόρευσης εισόδου στα πάρκα και τους κοινόχρηστους χώρους των δήμων δεν υπάρχει ενόψει της Καθαράς Δευτέρας, όπως ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές στο protothema.gr. Ωστόσο, θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται και την Καθαρά Δευτέρα όπως ισχύουν έως σήμερα: Μετακινήσεις επιτρέπονται εντός των δήμων ή σε απόσταση κατά μέγιστο δύο χιλιομέτρων.

Ετσι, δεν υπάρχει έστω σκέψη θεσμοθετημένης απαγόρευσης στο πέταγμα του χαρταετού, ωστόσο η σύσταση των αρμοδίων είναι η αποφυγή του συνωστισμού σε πάρκα, πλατείες, βουνά και παραλιακά μέτωπα, αφού τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Στόχος είναι η συγκεκριμένη ημέρα να είναι αντίστοιχη της Τσικνοπέμπτης την οποία οι πολίτες την πέρασαν με τις οικογένειές τους στα μπαλκόνια τους.

Νωρίτερα, πάντως, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, είχε δηλώσει πως, «το Αττικό Άλσος, το Πάρκο Τρίτση και το Πεδίον του Άρεως σε συνεννόηση και με οδηγίες που θα έχουμε από την Πολιτική Προστασία, θα δούμε τις επόμενες μέρες αν θα παραμείνουν σε λειτουργία».
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, οι πολίτες θα απαγορεύεται και την Καθαρά Δευτέρα να μετακινηθούν με αυτοκίνητο είτε στο βουνό, είτε στη θάλασσα και γενικότερα εκτός του δήμου τους.

Ποια μέτρα ισχύουν

Οι μετακινήσεις εντός Αττικής

Στο SMS στο 13033 με κωδικό 6, δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός για όσους θέλουν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο. Επίσης, από τους νέους κανόνες εξαιρείται η μετακίνηση σε γιατρό εκτός δήμου, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει ένα αποδεικτικό email, το οποίο θα επιβεβαιώνει το ραντεβού σε περίπτωση που ζητηθεί σε έλεγχο από την αστυνομία.

Τα SMS στο 13033 για μετακίνηση

Αυστηρά είναι τα μέτρα για τις μετακινήσεις, με τα SMS στο 13033 να είναι σε ισχύ και για τις εντός του Δήμου κινήσεις σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι. Έτσι για τις μετακινήσεις και την αποστολή SMS στο 13033 ισχύουν τα εξής:

Στο SMS στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία κ.λπ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Στο SMS στο 13033 με κωδικό 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, επίσης η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Στο SMS στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη την Περιφέρεια να στείλει κωδικό 6 και βγει βόλτα με αυτοκίνητο ή μηχανή, προκειμένου να πάει σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του.

Στο sms στο 13033 με κωδικό 4, που αφορά στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Οι ώρες κυκλοφορίας

Παράλληλα υπενθυμίζεται πως για τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 18:00, ενώ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των πόλεων η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 21:00.

Οι μετακινήσεις εκτός Αττικής

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από πλευράς του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους εξής έξι λόγους:

1. Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν της διαμονής τους

2. Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης

3. Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση

4. Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς

5. Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1

6. Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού και οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Το σχέδιο για άρση του lockdown (όποτε αυτή έρθει)

Πάντως, παρά τα σκληρά δεδομένα της πανδημίας, η κυβέρνηση θέλει να είναι έτοιμη για την άρση των μέτρων του lockdown. Ο στόχος της 29ης Μαρτίου παραμένει, κάτι που επισημαίνουν και οι επιστήμονες, αν και σε περίπτωση που τα κρούσματα δεν εμφανίσουν μείωση, ο σχεδιασμός θα μεταβληθεί μεταφέροντας την επανεκκίνηση για τις αρχές Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση καταλυτικό ρόλο θα παίξει η πορεία των εμβολιασμών οι οποίοι αναμένεται να επιταχυνθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η Αριστοτελία Πελώνη, πάντως, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης συνέστισε υπομονή λέγοντας πως το σύστημα Υγείας θα δέχεται πίεση για τις επόμενες 10 ημέρες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας με τα αυξημένα κρούσματα και την πίεση στο ΕΣΥ αναγκάζει την κυβέρνηση να περιμένει προκειμένου να αποφασιστεί το άνοιγμα της αγοράς. Όπως είπε, ωστόσο, στόχος είναι να μπορέσει να τηρηθεί, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, το άτυπο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Πρώτο αναμένεται, σύμφωνα με αυτόν τον άτυπο σχεδιασμό να ανοίξει το λιανεμπόριο με τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν το SMS στο 13032, το οποίο θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά την ημέρα. Η δεύτερη φάση της επιστροφής στην κανονικότητα θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσές τους αν όχι την εβδομάδα του ανοίγματος του λιανεμπορίου, τότε την επόμενη. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή τη φορά να ανοίξουν αντίστροφα οι σχολικές μονάδες. Δηλαδή πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία έχουν μείνει για πολύ καιρό κλειστά και στη συνέχεια τα δημοτικά. Ειδικά στα Λύκεια θα δοθεί όπως φαίνεται απαραίτητα, προτεραιότητα καθώς πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Στην συνέχεια σειρά έχει ο κλάδος της εστίασης ο οποίος δεν αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Απριλίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 19η, και όταν αυτό συμβεί, οι κανονισμοί θα είναι αυστηροί, αφού θεωρείται δεδομένο πως θα επιτρέπονται οι πελάτες μόνο στους εξωτερικούς χώρους και εκεί θα υπάρχουν επίσης περιορισμοί στους πόσους θα κάθονται σε ένα τραπέζι.

Εκτός από τα παραπάνω βήματα, αυτά που ακολουθούν είναι ο τουρισμός τον Μάιο και συγκεκριμένα στις 14, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, καθώς και τα bar και γυμναστήρια μέσα στον Ιούνιο.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ! ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΧΟ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ “ΓΝΩΡΙΜΟΣ” ΜΑΣΤΡΟΠΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ! ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΔΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ! ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ!

evosmos

H φρίκη της φρίκης στο Ίλιον – «Τους έλεγα “σταματήστε, πονάω”, δεν άκουγαν! Ένας μου έκανε κεφαλοκλείδωμα, δεν μπορούσα να ανασάνω!» λέει ο μαθητής

evosmos

«Θα σε γονατίσω τώρα, δεν θα ζήσεις» – Πατέρας στον Βόλο απειλούσε να σκοτώσει την 14χρονη κόρη του

evosmos

Leave a Comment