EVOSMOSNEWS
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ δίνουν πολιτικό άσυλο στους μάρτυρες που κατέθεσαν για χρηματισμούς πολιτικών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο Novartis

Οι Έλληνες μάρτυρες για το σκάνδαλο Novartis παίρνουν επισήμως πολιτικό άσυλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την Ελλάδα, διότι ποτέ κατά τη διάρκεια δημοκρατικών κυβερνήσεων οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν παράσχει πολιτικό άσυλο σε έλληνα πολίτη.

Έτσι μια πρωτόγνωρη εξέλιξη, ακολουθεί το συμβιβασμό των αμερικανικών αρχών με τη Νovartis και το υπέρογκο πρόστιμο των 345 εκατ. ευρώ, μετά την παραδοχή των αθέμιτων πρακτικών της φαρμακευτικής εταιρίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του tvxs.gr οι Αμερικανοί προτείνουν στους τρεις Έλληνες προστατευόμενους μάρτυρες, την παροχή πολιτικού ασύλου στις ΗΠΑ καθώς φοβούνται ότι η παραμονή τους στην Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο τόσο για τη φυσική τους ασφάλεια όσο και για το ενδεχόμενο να γίνουν στόχος συστηματικής καταδίωξης από Έλληνες εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο.

Το γεγονός αυτό συνιστά μία πρωτοφανή υποβάθμιση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά και έναν τεράστιο εθνικό κίνδυνο. Παράλληλα, τεκμηριώνει ότι το σκάνδαλο Novartis είναι τεράστιο και πιθανόν να εμπλέκει μεγάλο μέρος του συστήματος εξουσίας(γι αυτό και η έννοια του πολιτικού ασύλου).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με νομικές πηγές, εκτός από τη σημασία που δίνουν οι Αμερικανοί στο ρόλο των προστατευόμενων μαρτύρων, το κείμενο του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης περιγράφει ουσιαστικά και τη μεθοδολογία που ακολουθούσε η Novartis για την επιρροή των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι “Εργαζόμενοι 1 & 2” είναι τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Novartis Hellas που κατέστρωναν τα “project” για την εισαγωγή κάθε φαρμάκου στην ελληνική αγορά, τη στρατηγική χειραγώγησης και ανταλλαγμάτων με τους γιατρούς .

Υπάρχει ένα τρίτο πρόσωπο που δρα ως ενδιάμεσος ανάμεσα στην εταιρία και τα πολιτικά πρόσωπα, που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις τιμές των φαρμάκων. Αυτό το ενδιάμεσο πρόσωπο φέρεται να έφερνε σε πέρας την προσπάθεια επιρροής των κυβερνητικών αξιωματούχων για τη Novartis.

Άλλωστε, στη δικαστική απόφαση, στους όρους της αναστολής βρίσκεται η δέσμευση της Νοvartis ότι στο εξής κανένα στέλεχος, εργαζόμενος, συνεργάτης και όποιος σχετίζεται με την εταιρία, δεν θα προβεί μεταξύ άλλων σε “πολιτικές συνεισφορές”, για την αύξηση της επιρροής.

Αυτή, ακριβώς, η μεθοδολογία αποδείχτηκε από τους Αμερικανούς και οδήγησε στην παραδοχή από τη Novartis των αθέμιτων πρακτικών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία της Βουλής το Φεβρουάριο του 2018, οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι τρεις, δύο άνδρες και μία γυναίκα, που αναφέρονται με τα ψευδώνυμα «Μάξιμος Σαράφης», «Ιωάννης Αναστασίου» (πρόκειται για τον Νίκο Μανιαδάκη) και «Αικατερίνη Κελέση» που με κατάθεση της στις 6 Νοεμβρίου 2017, υποστήριξε πως ο επίσης προστατευόμενος μάρτυρας «Ιωάννης Αναστασίου» (Νίκος Μανιαδάκης), σύμβουλος του τότε υπουργού Α. Λοβέρδου, εισέπραττε χρήματα από τη Novartis προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της, εν γνώση του υπουργού.Στην δικογραφία υπάρχουν και άλλοι 17 μάρτυρες που έχουν καταθέσει επώνυμα αλλά οι κυριότερη πηγή ήταν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Σύμφωνα με τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, οι παράνομες πληρωμές γίνονταν με βαλίτσες γεμάτες χαρτονομίσματα ή μέσω συνεργατών, ανέρχονται σε ποσά που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ και έλαβαν χώρα σε χρονικό διάστημα που ξεκινά από το 2007 και φτάνει έως το 2015. Οι μάρτυρες υποστήριξαν ότι οι ίδιοι δεν πήραν μέρος στη δωροδοκία αλλά γνώριζαν για τις συναντήσεις ή είχαν ακούσει ότι κορυφαίο στέλεχος της Novartis θα έδινε χρήματα και παρείχαν δικές τους, προσωπικές εκτιμήσεις σχετικά με τα εμπλεκόμενα ποσά.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής, παρόλο που περιγράφηκε στη δικογραφία του Φεβρουαρίου 2018 από τους προστατευόμενους μάρτυρες ως το κεντρικό πρόσωπο που χρημάτιζε τα πολιτικά πρόσωπα, εντούτοις δεν είχε κληθεί να καταθέσει από την Εισαγγελία Διαφθοράς στο πλαίσιο της έρευνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, άρα και ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, βλέπει πλέον την Ελλάδα μάλλον όπως έβλεπε την Κολομβία του Εσκομπάρ. ΠΗΓΗ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Τούρκος ναύαρχος ε.α: «Η Ελλάδα έχει 48 ώρες να αφοπλίσει 16 νησιά αλλιώς θα τα πάρουμε»!

evosmos

ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΜΑΣ! Ο τελευταίος χορός στον μακαρίτη! Χήρα…καβάλησε το φέρετρο του συζύγου της! (ΒΙΝΤΕΟ)

evosmos

Κομισιόν σε κράτη-μέλη: «Επιτρέψτε άμεσα την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια – Εγκληματίας όποιος διαφωνεί»

evosmos