EVOSMOSNEWS
ΚΟΣΜΟΣ

Οι τουρκικές «θέσεις» στον ΟΗΕ: «Η Ελλάδα δέχθηκε μειωμένη επήρεια στην Κρήτη δεν μπορεί να ζητά πλήρη στο Καστελόριζο»!

Η τουρκική πολιτική στο ζήτημα της ΑΟΖ πλέον δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και κάθε κίνηση της Ελλάδας εργαλειοποιείται από την Άγκυρα με κεντρικό στόχο το Καστελόριζο, τα 12ν.μ. αλλά και το κυρίαρχο ζήτημα των υδρογονανθράκων, δείχνοντας έτσι τον τόνο των όσων έρχονται καθώς κάνουν τα πάντα ώστε να σύρουν την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με κάθε τρόπο ώστε να επιβάλουν το “μοίρασμα” επί όλων των ζητημάτων στο γνωστό για την Τουρκία “ανατολίτικο παζάρι”.

Έτσι αφού είδαν ότι η Ελλάδα υπέγραψε μερική διευθέτηση με την Αίγυπτο αλλά και ότι εφόσον δέχτηκε μειωμένη επήρεια με Ιταλία και Αίγυπτο για την Κρήτη τότε η Αθήνα δεν μπορεί να ζητά πλήρη στο Καστελόριζο γιατί ακόμα και στην Κρήτη δεν αναγνωρίζουν πλήρη επήρεια με βάση τα όσα η Ελλάδα έχει υπογράψει. Αυτή είναι η θέση της Τουρκίας όπως την κατάθεσε στον ΟΗΕ.

Μάλιστα δήλωσε ότι οι έρευνες σε περιοχές του τουρκολιβυκού συμφώνου θα συνεχιστούν και ότι το τουρκικό ναυτικό είναι αναπτυγμένο για να προστατεύει τα ερευνητικά ενώ αντίθετα το ελληνικό ναυτικό κλιμακώνει!
Στο έγγραφο(και επίσημη θέση της Άγκυρας) η Τουρκία υπονοεί ότι η Κρήτη δεν διαθέτει πλήρη επήρεια στην διαμόρφωση της συμφωνίας για ΑΟΖ ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο, κάτι που – κατά την Άγκυρα – νομιμοποιεί τις τουρκικές απόψεις και για το Καστελόριζο έτσι όπως αναφέρει σε πρόσφατη επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Στο έγγραφο του ΟΗΕ (Α/74/997-S/2020/826) ο κ. Σινιρλίογλου περιγράφει ως μόνιμες τις έρευνες του Ορούτς Ρέις και ως δείγμα κακόπιστης στάσης, τη συμφωνία της 6ης Αυγούστου ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο γιατί οι Τούρκοι ήθελαν διάλογο!

Αφού επαναλαμβάνει τις πάγιες τουρκικές θέσεις ότι το Καστελόριζο δεν έχει δικαιώματα έναντι της Τουρκίας τονίζει ότι: «η Ελλάδα έχει επίσης αναγνωρίσει ότι τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στη συμφωνία της με την Ιταλία και την αποκαλούμενη συμφωνία της με την Αίγυπτο. Ακόμα και στο νησί της Κρήτης, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί στην Μεσόγειο με έκταση 8.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει αποδοθεί μειωμένη επήρεια».

Οι ισχυρισμοί του κ. Σινιρλίογλου γίνονται με βάση την πάγια Τουρκική θέση περί «παράνομης» συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, κυρίως διότι αυτή ακυρώνει στη πράξη το παράτυπο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ωστόσο από τους ισχυρισμούς σε διπλωματικό επίπεδο γίνεται απολύτως σαφές πως η Άγκυρα επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ακόμα και τις συμφωνίες που δεν αποδέχεται προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο κ. Σινιρλίογλου περιγράφει ως «νόμιμες» τόσο την παρουσία του «Ορούτς Ρέις» όσο και την ναυτική συνοδεία του .

Όπως λέει, «η Τουρκική ναυτική παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει σε καμία περίπτωση στην κλιμάκωση, αλλά στην παροχή προστασίας για της δραστηριότητες του Ορούτς Ρέις, που παράνομα έχει επιχειρηθεί να διακοπούν από τα σκάφη του Ελληνικού Ναυτικού».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Σέρβος ΥΠΕΞ για το κλείσιμο των συνόρων: «Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη βλάπτει κυρίως τα ελληνικά συμφέροντα»

evosmos

Μεγάλη διπλωματική & αμυντική εξέλιξη στη Μ.Ανατολή: «Ναι» στην πώληση F-35 & ΕΑ-18G Growler στα ΗΑΕ! – Ευκαιρία για ΠΑ

evosmos

Επίθεση Μ.Τσαβούσογλου στους Έλληνες: «Ακόμα κι όταν σας πετάξαμε στη θάλασσα σεβαστήκαμε τη σημαία σας»

evosmos