ΕΛΛΑΔΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Ποιοι ήταν ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα που γιορτάζουν σήμερα

Στις 13 Φεβρουαρίου είναι των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας των Αποστόλων, Οσίου Μαρτινιανού. Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν οι: Πρίσκιλλα, Πρισίλλα, Μαρτινιανός.

Σύμφωνα με τον sansimera.gr ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα ήταν ένα ζεύγος Ιουδαίων από τον Πόντο, που μυήθηκε στον Χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 13 Φεβρουαρίου και μεμονωμένα του Ακύλα στις 14 Ιουλίου.

Κατά τον διωγμό των Εβραίων από τον ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο (41-54), ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Ρώμη, όπου έμεναν, και να καταφύγουν στην Κόρινθο, όπου ασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Εκεί μυήθηκαν από τον Απόστολο Παύλο στο χριστιανισμό και τον ακολούθησαν στις αποστολικές του περιοδείες.

Αν η Πρίσκιλλα και ο Ακύλας ήταν ήδη χριστιανοί όταν εκδιώχθηκαν από τη Ρώμη, δεν μαρτυρείται. Το γεγονός ότι ο Απόστολος Παύλος έμεινε μαζί τους στην Κόρινθο, σημαίνει και αποδοχή της χριστιανικής τους πίστης.

Κατά μία άποψη, η οποία διατυπώνεται στο συναξάρι της 13ης Φεβρουαρίου, βαπτίσθηκαν από τον Παύλο στην Κόρινθο.

Στην Αγία Γραφή ο Απόστολος Παύλος αναφέρει για αυτούς «Χαιρετισμούς στην Πρίσκιλλα και στον Ακύλα, τους συνεργάτες μου στο έργο του Ιησού Χριστού. Διακινδύνεψαν τη ζωή τους για χάρη μου και τους ευχαριστώ, όχι μόνο εγώ, αλλά κι όλες οι εκκλησίες των εθνών». Δεν υπάρχουν σαφείς μαρτυρίες για το τέλος τους, μερικοί όμως συναξαριστές αναφέρουν ότι

Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το τέλος τους. Βάσιμη είναι η άποψη ότι κοιμήθηκαν εν ειρήνη, ενώ μερικοί συναξαριστές αναφέρουν ότι αποκεφαλίστηκαν από τους ειδωλολάτρες.

Το 2000 ο μακαριστός Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Αγία Σοφία: Αναδρομή σε 1.500 χρόνια ιστορίας μέσα από ένα βίντεο

evosmos

Μετωπική στην περιφερειακή στο ύψος του Ευόσμου – Αυτοκίνητο μπήκε στο αντίθετο ρεύμα

evosmos

Σεπόλια: Από τότε άρχισε να βιάζει τη 12χρονη ο Ηλίας Μίχος

evosmos

Leave a Comment