ΔΙΑΦΟΡΑ

Πράγματα στο σπίτι, που δεν πρέπει να καθαρίζετε με σαπούνι

Το σαπούνι είναι ένα θαυματουργό υλικό μέσα στην κουζίνα μας και επίσης έχει αμέτρητες χρήσεις στο σπίτι. Αλλά το σαπούνι δεν είναι το καλύτερο για κάθε αντικείμενο στο σπίτι σας και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οικιακά αντικείμενα που δεν πρέπει να καθαρίζονται με σαπούνι

Τηγάνια από χυτοσίδηρο

Τα τηγάνια από χυτοσίδηρο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε οικιακό μάγειρα και απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα για να έχουν μεγάλη διάρκεια. Όταν καθαρίζετε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο, δεν πρέπει να βασίζεστε στο σαπούνι λέει η Angela Rubin, υπεύθυνη της Hellamaid. «Το σαπούνι μπορεί να διασπάσει το καρύκευμα στο χυτοσίδηρο, το οποίο είναι απαραίτητο για τις αντικολλητικές του ιδιότητες και την πρόληψη της σκουριάς», λέει η Rubin.

Ως εναλλακτική μέθοδος, συνιστά να χρησιμοποιήσετε μια σκληρή βούρτσα, ζεστό νερό και αλάτι.

Ανοξείδωτο ατσάλι

Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι μια δημοφιλής επιλογή για συσκευές κουζίνας, λόγω του πόσο εύκολο είναι να καθαριστεί. Το μόνο που χρειάζεστε για να καθαρίσετε τον ανοξείδωτο χάλυβα είναι μια πετσέτα, πανί από μικροΐνες και λίγο νερό — αλλά όχι σαπούνι.

«Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι πολύ πορώδης και τα σαπούνια μπορούν να αφήσουν υπολείμματα στις μικρές ρωγμές που είναι δύσκολο να ξεπλυθούν εντελώς», λέει ο Max Mattes, ιδιοκτήτης της Max Paint & Restoration στο Λούισβιλ του Κεντάκι. «Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συσσώρευση μπορεί να προκαλέσει θαμπάδα ή αποχρωματισμό στην επιφάνεια».

Πάγκοι από γρανίτη ή μάρμαρο

Το κοινό σαπούνι, βλάπτει σοβαρά αυτές τις επιφάνειες. Προτιμήστε, λοιπόν, να καθαρίζετε τους πάγκους σας με ζεστό νερό και ένα σφουγγαράκι ή με μαγειρική σόδα και νερό για τους πιο δύσκολους λεκέδες.

Ξύλινες σανίδες κοπής

Μην βάζετε την ξύλινη σανίδα κοπής ποτέ στο πλυντήριο πιάτων. «Η έκθεση στο σαπούνι και το νερό θα προκαλέσει φθορές, με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να σπάσει το ξύλο», λέει η Lina DaSilva, ιδρύτρια του Toronto Shine Cleaning.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε την ξύλινη σανίδα κοπής, μετά από κάθε χρήση και αυτό μπορεί να γίνει απλά σκουπίζοντάς τη με ένα μείγμα από ξύδι και νερό, συμβουλεύει η ειδικός.

Μαχαίρια

Όπως και οι σανίδες κοπής, έτσι και τα μαχαίρια μπορεί να καταστραφούν από την επανειλημμένη έκθεση τους σε σαπούνι και νερό. Συγκεκριμένα, ο αφρός κάνει τις λεπίδες να διαβρώνονται και να θαμπώνουν, λέει η DaSilvia.

Για να καθαρίσετε τα μαχαίρια σας, απλά και με ασφάλεια, σκουπίστε τα με ένα υγρό πανί και στεγνώστε τα αμέσως με μια πετσέτα.

Επιφάνειες inox

Το σαπούνι μπορεί να αφήσει ραβδώσεις και υδατογραφήματα σε επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε μια λύση ειδικά σχεδιασμένη για συσκευές από ανοξείδωτο χάλυβα.

Ξύλινα έπιπλα

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ σαπούνι σε ξύλινα έπιπλα, καθώς μπορεί να αφαιρέσει το προστατευτικό φινίρισμα και να κάνει το ξύλο να φαίνεται αποχρωματισμένο. Όταν καθαρίζετε ξύλινες επιφάνειες, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για ξύλινες επιφάνειες, καθώς αυτό θα βελτιώσει την εμφάνισή του.

Να θυμάστε

Το σαπούνι είναι σύμμαχός μας σε όλο το σπίτι αλλά δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε παντού.
Υπάρχουν κάποια υλικά που δεν αντιδρούν καλά στην επαφή με αυτό το καθαριστικό.
Το μάρμαρο, για παράδειγμα, αντιδράει άσχημα στην επαφή με οποιοδήποτε κοινό σαπούνι.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Δείτε τι θα συμβεί αν βάλετε στο ψυγείο σας ένα κομμένο πορτοκάλι

evosmos

Φρεσκοπαντρεμένη – Αληθινή ιστορία: “Τα χρέη, η δουλειά και οι πιλότοι”

evosmos

Σας έπιασαν… λιγούρες; – Τα καλύτερα γλυκά για να τις αντιμετωπίσετε

evosmos

Leave a Comment