EVOSMOSNEWS
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΧΑΦΤΑΡ : “Τις επόμενες ώρες μπορεί να γίνουμε μάρτυρες ενός μεγάλου πολέμου”

Ο εκπρόσωπος του στρατού Ahmed El Mismar, δήλωσε ότι η Τουρκία που υποστηρίζει ανοικτά τον στρατό του Σαράζ και τους μισθοφόρους, έχει συγκεντρώσει δυνάμεις έξω από τη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα και τόνισε ότι “Ίσως είμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης μάχης τις επόμενες ώρες”.

Σημειώνετια ότι η Αίγυπτος είχε χαρακτηρίσει τις πόλεις Σύρτη και Αλ Τζούφρα ως κόκκινες γραμμές.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων που σχετίζονται με την κυβέρνηση Σαράζ, Mohammed Law, δήλωσε ότι θα πάρουν πίσω πόλεις πετρελαίου, όπως ο Σύρτη και η Αλ Τζούφρα, τονίζοντας ότι “Θα πάμε στις πόλεις μας”.

Η Λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ κάλεσε επίσημα με γραπτή δήλωση χθες την Αίγυπτο να παρέμβει στρατιωτικά. Στη δήλωση της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την προεδρία του Akile Salih, αναφέρεται:

“Σε περίπτωση σοβαρής απειλής για την ασφάλεια των δύο χωρών, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου. Η αντιπαράθεσή μας με τους κατακτητές (σ.τ.μ.. Τούρκους) εγγυάται την ανεξαρτησία της εθνικής απόφασης της Λιβύης και προστατεύει την κυριαρχία, την ενότητα και τον πλούτο της Λιβύης.”

Με την υπογραφή της Συμφωνίας Suheyrat το 2015, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης και η κυβέρνηση Σαράζ, που είναι υπό τον έλεγχο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ορίστηκαν ως επίσημοι εκπρόσωποι της διοίκησης της Λιβύης.

Η υποστήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση Σαράζ, που είναι ο μόνος «νόμιμος εκπρόσωπο της Λιβύης», σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Άγκυρας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Όμως, η πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που είναι ο άλλος νόμιμος εκπρόσωπος του κράτους και του λαού της Λιβύης, προς τον αιγυπτιακό στρατό να επέμβει εναντίον των δυνάμεων κατοχής της Τουρκίας, σηματοδοτεί μια νέα κατάσταση στον πόλεμο της Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε σε συνέντευξή του ότι είναι προϋπόθεση για την αποδοχή της πρότασης για ανακωχής, η απόσυρση των δυνάμεων του Εθνικου Στρατού της Λιβύης από τη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdulfettah El Sisi απευθύνθηκε πρόσφατα στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, στα σύνορα της Λιβύης, λέγοντας ότι «η Σύρτη και η Αλ Τζούφρα είναι η κόκκινη γραμμή της Αιγύπτου» και ότι θα μπορούσαν «να παρέμβουν σε περίπτωση επίθεσης».

Ο Σύρτη, η γενέτειρα του ανατραπέντος ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, έχει μια εκτεταμένη ακτή στη Μεσόγειο και ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας, όπου βρίσκονται τα τερματικά των αγωγών πετρελαίου. Επίσης, η περιοχή της Αλ Τζούφρα, πέραν της στρατηγικής σημασίας σαεροπορικής βάσης, είναι μια περιοχή με τα πλουσιότερα αποθέματα πετρελαίου της Λιβύης.

Με πληροφορίες από το : infognomonpolitics.gr

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Όλο το καρακιτσαριό μαζεύτηκε και φέτος στη Μύκονο για να ξεχωρίσει – Δείτε εμφανίσεις! Περπατούν ημίγυμνες στα σοκάκια (ΒΙΝΤΕΟ)

evosmos

Αποκάλυψη: Τι κρύβουν οι γυναίκες του Βουτσά; Η άγνωστη περιουσία, η αλλαγή στάσης των κληρονόμων και οι βόμβες της Εύης Καραγιάννη…

evosmos

Συντάξεις – Επικουρικές: Απόψε πιστώνονται τα αναδρομικά στους δικαιούχους

evosmos