ΕΛΛΑΔΑ

Συντάξεις: Βόμβα! Αναδρομικά σε όλους – Πότε η απόφαση

Συντάξεις: Ευχάριστα νέα έρχονται για τα αναδρομικά των συνταξιούχων που αφορούν περικοπές επικουρικών συντάξεων και δώρων 11 μηνών καθώς θα καταβληθούν σε 4 ετήσιες δόσεις σε όλους και όχι μόνο σε όσους άσκησαν αγωγές.

Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί ίσως προεκλογικά καθώς αποτελεί άσο στο μανίκι της Κυβέρνησης και κατ’ επέκτασιν η περίοδος αυτή είναι ευνοϊκή δημοσιονομικά λόγω αυξημένων φορολογικών εσόδων.

Στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα να επιστραφούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, που υπέστησαν περικοπές τα προηγούμενα χρόνια.

Οι περικοπές στις συνάξεις των απόμαχων της εργασίας έγιναν τα χρόνια που υπήρχε οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Συντάξεις: Έκπληξη από την Κυβέρνηση

Από το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη εξεταστεί ως σενάριο, το σύνολο των περικοπών και αναδρομικών στις συντάξεις, σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, ακόμα και αυτές που έχει βάλει φρένο το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Πρόκειται για συνολικές διεκδικήσεις από περικοπές των Μνημονίων άνω των 2,6 δισ. ευρώ που αφορούν περισσότερους από 1,6 εκατ. συνταξιούχους.

Οι επιστροφές αφορούν διεκδικήσεις περίπου 720 εκατ. ευρώ από αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και 1,9 δισ. ευρώ από δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, υπάρχουν εκκρεμότητες με την πληρωμή αναδρομικών του 11μήνου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 για τις περικοπές από δώρα και επικουρικές (τα αναδρομικά για τις κύριες πληρώθηκαν).

Η απόφαση όμως αφορούσε μόνο αυτούς που είχαν καταθέσει αγωγές μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2020. Ωστόσο, οι διεκδικήσεις συνεχίζονται στα δικαστήρια από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και όπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα», το ΣτΕ αναγνωρίζει το γεγονός ότι κακώς έγιναν οι περικοπές, αλλά αναγνωρίζει λόγους εκτάκτου ανάγκης και υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Ετσι, δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιστροφές. Ομως δεν απαγορεύει την επιστροφή τους.
Συντάξεις: Μεγάλο το κόστος

Βαρίδια για την όποια απόφαση αποτελεί το υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Από την άλλη πλευρά, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, η ολική επιστροφή των αναδρομικών καταλαμβάνει υψηλότερη θέση στην πολιτική φαρέτρα προκειμένου να ανατραπεί ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

Όμως, στην πολιτική ζυγαριά μπαίνουν και εκατοντάδες εναλλακτικά σχέδια και στρατηγικές για την επόμενη τετραετία που έχουν εισηγηθεί τα υπουργεία.

Στόχος τους είναι η χρηματοδότηση και η στήριξη άλλων κοινωνικών ομάδων και τομέων της οικονομίας, όπως είναι οι νέοι, το σύστημα υγείας και δικαιοσύνης.

Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους με μεταρρυθμιστικές και χρηματοδοτικές ανάγκες που ξεκινούν από την παιδεία μέχρι την αγορά εργασίας (εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης και εκπαιδευτικού συστήματος, στήριξη της αγοράς και των επιχειρήσεων κ.ά.).
Συντάξεις: Κονδύλι 2,6 δισ. ευρώ

Συνεπώς το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί στην αξιολόγηση των προτάσεων είναι εάν, για παράδειγμα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα κονδύλι 2,6 δισ. στην τετραετία για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους ή για τη στήριξη της απασχόλησης και των νέων ή για επίλυση προβλημάτων της αγοράς κ.λπ.

Ετσι, η άσκηση κόστους-οφέλους σε δημοσιονομικό επίπεδο πέφτει και σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Και πάντα υπάρχουν εναλλακτικές και μέσες λύσεις.

Μία από αυτές προβλέπει τη διατήρηση του σεναρίου των επιστροφών των αναδρομικών ανοικτό ώστε να χρησιμοποιηθεί μόνο εφόσον χρειαστεί για άμεση αναστροφή του πολιτικού κλίματος, δηλαδή ως σχέδιο έκτακτης και άμεσης δράσης.

Σε αυτή την περίπτωση, προκειμένου να γίνει ανεκτό από τα δημοσιονομικά μεγέθη, έχει εξεταστεί η επιστροφή των αναδρομικών σε τέσσερις ετήσιες δόσεις. Αυτό σημαίνει, σε ετήσια βάση, δημοσιονομική επιβάρυνση άνω των 600 εκατ. ευρώ (όσο π.χ. δύο προγράμματα Γέφυρα για την επιδότηση δανείων λόγω πανδημίας).

Η αφετηρία των τεσσάρων δόσεων, στην περίπτωση που αποφασιστεί το σχέδιο, τοποθετείται πιθανότητα το 2024, καθώς ο προϋπολογισμός του 2023 έχει ήδη κλείσει.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα, με πιθανότερο σενάριο την άνοιξη του 2023, κάτι το οποίο εξυπηρετεί και από δημοσιονομικής πλευράς (ροή εσόδων από φορολογία και περιορισμός δαπανών για επιδόματα, έναρξη εσόδων από τουρισμό κ.ά.).

Σε όλα αυτά, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν η γενικότερη πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και οι εξελίξεις σε ενέργεια και γεωπολιτικό επίπεδο.
Οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής

Πότε θα ξεκινήσει -σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr-, η καταβολή των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2023.

Αλλαγές στις ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ έχει φέρει ο Νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε το Μάιο του 2019.

Τι ορίζει ο Νόμος

Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2023

Για τη μείωση του συνωστισμού, την προστασία και την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ, καθώς και την έγκαιρη διανομή των συντάξεων του τ. ΟΓΑ μέσω ΕΛΤΑ, οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου 2023 του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) θα καταβληθούν τμηματικά.

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)
Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Φεβρουαρίου 2023 θα πληρωθούν ως εξής:

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 26 και 27 Ιανουαρίου

Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 26 και 27 Ιανουαρίου

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
Έρχεται η ώρα της πληρωμής για χιλιάδες συνταξιούχους

Τέλος Μαρτίου ολοκληρώνεται η απονομή όλων των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews τον Δεκέμβριο απονεμήθηκαν πάνω από 10.000 επικουρικές συντάξεις μειώνοντας τις περίπου 126.700 εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικής σύνταξης.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 95.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις, εκ των οποίων οι περίπου 32.000 αφορούν το δημόσιο και περίπου 63.000 τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα στην έκδοση περισσότερων από 55.000 επικουρικών συντάξεων έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023 αναμένεται να προχωρήσει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Μετά την απονομή των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης συστήνει έναν αντίστοιχο «πύργο ελέγχου» στο πράσινο κτίριο της οδού Κηφισιάς, για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων, καθώς οι καθυστερήσεις φτάνουν έως και 7 έτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑΕΠ η μέση επικουρική μικτή σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ προβλέπει την έκδοση των νέων αιτήσεων, με την διαδικασία fast track, σε 3 μήνες από την έκδοση της κύριας, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν, εφόσον ο στόχος επιτευχθεί, κύρια και επικουρική σύνταξη το αργότερο μέσα σε 6 μήνες.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, εκτιμάται ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα έχει αποδοθεί το 80% των επικουρικών συντάξεων με την εκκαθάρισή τους να υπολογίζεται στο τέλος της άνοιξης.

Άλλωστε, υπάρχουν και πολύ δύσκολες περιπτώσεις, με διαδοχική και παράλληλη απασχόληση σε διαφορετικά ταμεία, κυρίως αυτοαπασχολούμενων (πχ νομικών, μηχανικών κλπ) με τις αρμόδιες υπηρεσίες αυτό το διάστημα, να εκκαθαρίζουν περιπτώσεις της περιόδου 2015 – 2016.

Για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης, ισχύει ως ανελαστικός κανόνας, η προηγούμενη έκδοση της κύριας σύνταξης. Μετά την έκδοση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κύριων συντάξεων, όλες οι υπηρεσίες θα στραφούν στην έκδοση των επικουρικών.
Ο χάρτης των εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής ασφάλισης

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των διευθύνσεων του ΕΤΕΑΕΠ:

Στο δημόσιο οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε 39.380, εκ των οποίων οι 32.297 ληξιπρόθεσμες.
Στο επικουρικό του τ. ΕΤΕΑΜ οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε 67.391, εκ των οποίων οι 52.940 ληξιπρόθεσμες.
Στο επικουρικό των τομέων Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) και Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του τ. ΕΤΑΑ εκκρεμούν 5.516 αιτήσεις, εκ των οποίων για τις 5.222 έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη.
Στο επικουρικό του ΝΑΤ (ναυτικοί) εκκρεμούν 3.414 αιτήσεις, εκ των οποίων για τις 2.947 ληξιπρόθεσμες.
Συνολικά στα επικουρικά ταμεία του ιδιωτικού ταμείου και των αυτοαπασχολούμενων, τον Αύγουστο σε εκκρεμότητα υπήρχαν 88.124 αιτήσεις, εκ των οποίων 71.364 βρίσκονται σε αναμονή για περισσότερους από 12 μήνες.

Ο ΕΦΚΑ με στόχο τη σημαντική μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών που υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση συνταξιοδότησης για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και για τον δημόσιο τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ισχύει και για την υποβολή αίτησης για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, η οποία καλύπτει όλα τα τέως ταμεία του ιδιωτικού τομέα, που αντιστοιχούν περίπου στο 80% του συνόλου των αιτημάτων.

Η πλειονότητα των δικαιολογητικών θα αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο πολιτών και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα. Έτσι, ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα για κύρια σύνταξη και την ίδια ημέρα να υποβάλλει και αίτημα για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

Σε λειτουργία έχει τεθεί η αντίστοιχη αυτόματη υποβολή αιτήματος για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου με στόχο τη μείωση της έκδοσης στους δύο μήνες, αλλά και η ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος για επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας για τον ιδιωτικό τομέα.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Νικολούλη – Πάτρα: Φωτογραφία ντοκουμέντο από τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας

evosmos

Λατινοπούλου κατά Καπουτζίδη: Κι εγώ θα βρω μία φριτέζα και θα γεννήσουμε τηγανητές πατάτες. Έλεος πια!

evosmos

Στο νοσοκομείο με κακώσεις και μώλωπες η 48χρονη Ευρυδίκη πριν εξαφανιστεί

evosmos

Leave a Comment