ΕΛΛΑΔΑ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; – Γιατί πρασινίζει ο κρόκος του βραστού αυγού;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα βραστά αυγά αποκτούν ένα πράσινο χρώμα στον κρόκο τους;

Τα αυγά αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σε πολλές περιπτώσεις όσοι αθλούνται τα προτιμούν από το κρέας.

Ένας μάλιστα από τους καλύτερους τρόπους για να φάνε όσοι αθλούνται το αυγό τους, είναι βραστό, δεδομένου ότι αποφεύγουν το λάδι που χρησιμοποιείται για παράδειγμα στο τηγανιτό και έτσι μειώνουν τις θερμίδες.

Γιατί πρασινίζει ο κρόκος του αυγού όταν το βράζουμε αρκετά;

Είναι κάτι ανησυχητικό και καλό είναι να βρίσκουμε μεθόδους ώστε να το αποφεύγουμε γιατί κάνει κακό στην υγεία μας ή μήπως πρόκειται για κάτι φυσιολογικό και άνευ σημασίας και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε;

Ας τα πάρουμε με την σειρά. Κατά την διάρκεια του βρασίματος το αυγό σκληραίνει.

Η διαδικασία βρασίματος ουσιαστικά μεταβάλλει την μορφή του αυγού καθώς η ανεβασμένη θερμοκρασία στην οποία βρίσκεται αλλάζει την χωρική δομή που έχουν αρχικά στο εσωτερικό του οι πρωτεΐνες του. Συγκεκριμένα, οι πρωτεΐνες συγκεντρώνονται όλες σε ένα σημείο και πήζουν μαζί δημιουργώντας ένα πολύ πυκνό δίκτυο μεταξύ τους.

Οι πρωτεΐνες που βρίσκονται μέσα στο αυγό περιέχουν θείο. Όταν το θείο ενώνεται με το υδρογόνο κατά την διάρκεια της βράσης παράγεται το υδρόθειο, ένα τοξικό αέριο που πράσινο χρώμα.

Η αποκρουστική μυρωδιά του σάπιου αυγού οφείλεται ακριβώς σε αυτό το στοιχείο, το υδρόθεο. Πρόκειται για ένα αέριο που αν βρεθεί σε μεγάλη ποσότητα, το ότι μυρίζει άσχημα είναι το λιγότερο.

Το υδρόθεο είναι δηλητηριώδες και εύφλεκτο. Και είναι αυτό που προσδίδει πράσινο χρώμα στο αυγό όταν βράζεται.

Δεν το πετάμε…

Σημαίνουν όλα αυτά πως αν δούμε πράσινο χρώμα στο βρασμένο μας αυγό, μάλλον πρέπει να το πετάξουμε; Κάθε άλλο. Διότι η ποσότητα υδρόθειου που απελευθερώνεται στο αυγό είναι τόσο μικρή που δεν δημιουργεί απολύτως κανένα κίνδυνο για την υγεία.

Άλλωστε, ο κρόκος του αυγού περιέχει σίδηρο, ο οποίος μέσα από την βράση απελευθερώνει φωσφβιτίνη, η παρουσία της οποίας είναι ένας επιπλέον λόγος για αυτό το πράσινο χρώμα.

Πολλές φορές μάλιστα, θα δείτε κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει και με τα τηγανιτά αυγά όταν χρησιμοποιείτε τηγάνι σιδήρου.

Για να απαντήσουμε λοιπόν στο αρχικό ερώτημα: όχι, το πράσινο χρώμα που συναντάμε στα βραστά αυγά δεν είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται να ανησυχούμε.

Για την ακρίβεια, η γεύση που παίρνει το αυγό σε αυτό το σημείο είναι και πολύ νόστιμη και μπορούμε να την απολαύσουμε χωρίς κανέναν φόβο και χωρίς καμιά ενοχή.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Νίκος Μπάρκουλης: «Με τα αδέλφια μου δεν έχω επαφή. Είναι κοινή επιλογή»

evosmos

ΕΠΟΣ! “Αλεύρωσαν” τη νύφη σε προγαμιαίο γλέντι στα Τρίκαλα(ΒΙΝΤΕΟ)

evosmos

Τέμπη: Έδωσαν αποβολή σε μαθητές επειδή ήθελαν να τραγουδήσουν για την τραγωδία σε σχολική γιορτή

evosmos

Leave a Comment