ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank: Συναγερμός σε πελάτες – Δείτε τι συνέβη

Ηλεκτρονικές απάτες με λεία τουλάχιστον 85.000 ευρώ εις βάρος ανύποπτων πολιτών, πραγματοποιήθηκαν από επίδοξους χάκερς κατόπιν εντοπισμού τους από το Τμήμα Ασφαλείας Δέλτα.

Σύμφωνα με το protothema.gr, το συγκεκριμένο phising συντελεί το μέσο κλώνων ιστοσελίδων τραπεζών με στόχο την απόσπαση των προσωπικών κωδικών των θυμάτων τους και το άδειασμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Δικογραφίες σε βάρος δέκα συνολικά ατόμων, για έξι περιπτώσεις απάτης με υπολογιστή μέσω υποκλοπής τραπεζικών στοιχείων σχημάτισαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Δέλτα.

Οι φερόμενοι δράστες παρέπεμπαν τα θύματά τους σε ιστοσελίδες κλώνους τραπεζικών καταστημάτων αποσπώντας τους προσωπικά στοιχεία και κωδικούς με αποτέλεσμα να καταφέρουν να αποσπάσουν συνολικά το χρηματικό ποσό των 86.163,53 ευρώ, μεταφέροντάς το σε εμβάσματα σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τόσο της χώρας όσο και του εξωτερικού.
Τράπεζες: Συναγερμός

Οι σχετικές δικογραφίες θα υποβληθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Συμβουλές για την αποφυγή περιστατικών εξαπάτησης πολιτών μέσω διαδικτύου

Στο μεταξύ, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, δίνει συμβουλές στο κοινό προκειμένου να αποφεύγει περιπτώσεις εξαπάτησης από επιτήδειους. Συγκεκριμένα συνιστά στους πολίτες:

-να αγοράζουν από αξιόπιστες πηγές και να πραγματοποιούν αγορές από εταιρείες και καταστήματα που γνωρίζουν ή που έχουν αγοράσει ξανά,

-να βεβαιώνονται για την ασφαλή διαδικασία μεταφοράς δεδομένων, αναζητώντας το σύμβολο του λουκέτου στη γραμμή (URL) και τη χρήση των πρωτοκόλλων HTTPS και SSL κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο.

-να μην υποβάλλουν τα στοιχεία της κάρτας τους εάν δεν αγοράζουν συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία.

-όταν αγοράζουν κάτι μέσω διαδικτύου από ιδιώτη να μην στέλνουν χρήματα προκαταβολικά στον πωλητή.

-να μην στέλνουν χρήματα σε κάποιον που δεν γνωρίζουν

-να μην δίνουν τον αριθμό της κάρτας τους, το ΡΙΝ ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για την κάρτα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)

-να αποφεύγουν διαδικτυακές αγορές σε ιστοσελίδες που δεν χρησιμοποιούν πλήρη αυθεντικοποίηση (verified by visa / mastercard / secure code)

-να μη στέλνουν ποτέ στοιχεία της κάρτας τους με μη κρυπτογραφημένο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email).
Τράπεζες: Οι κυριότερες μορφές διαδικτυακής απάτης

Η αστυνομία, άλλωστε, γνωστοποιεί ότι οι κυριότερες μορφές διαδικτυακής απάτης είναι οι ακόλουθες:

– Phishing προσωπικών στοιχείων. Πραγματοποιείται συνήθως με τη αποστολή emails από υποτιθέμενη υπαρκτή και νόμιμη εταιρεία, το οποίο περιλαμβάνει ύποπτο link ή συνημμένο αρχείο.

– Απάτες με πιστωτικές κάρτες. Πραγματοποιούνται με την αλίευση (phishing) στο διαδίκτυο των ευαίσθητων

προσωπικών δεδομένων και κυρίως στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών μέσω υπερσυνδέσμου που οδηγεί συνήθως σε πλασματική ιστοσελίδα τράπεζας.

– «Νιγηριανή» Απάτη. Στην περίπτωση αυτή αποστέλλονται emails, με τα οποία πληροφορούν ότι κάποιος χρειάζεται τη βοήθειά σας προκειμένου να μεταφέρει ένα υψηλό χρηματικό ποσό (ή κληρονομιά), έναντι μεγάλης υποσχόμενης αμοιβής.

– Σε διαδικτυακές αγορές. Δημοσίευση προσφορών, οι οποίες είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές και είναι

διαθέσιμες για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

– Ισπανικό Λόττο. Ενημέρωση μέσω email ότι έχετε κερδίσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε ηλεκτρονική κλήρωση.

– Με χορήγηση δανείων. Αναρτήσεις σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για δάνεια με ευνοϊκούς όρους από μη αδειοδοτούμενους φορείς.

– Με αγγελίες μέσω διαδικτύου. Δημοσίευση απατηλών αγγελιών στο διαδίκτυο για μίσθωση κατοικιών, εύρεση εργασίας ή αγοραπωλησίες προϊόντων.

Σε περίπτωση που πολίτες πέσουν θύματα διαδικτυακής απάτης καλούνται να το καταγγείλουν είτε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω τηλεφώνου στο 11188 ή μέσω email στο [email protected] είτε σε οποιαδήποτε αστυνομική ή δικαστική αρχή ανά την Επικράτεια.
Τράπεζες: Μπαίνει κι επίσημα στην Attica Bank

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών -ΤτΕ, ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, THRIVEST, όπου και οριστικοποιήθηκαν οι όροι συμμετοχής της Thrivest, ως ιδιώτη επενδυτή, στην επικείμενη ΑΜΚ της Attica Bank, καθώς και το πλαίσιο συγχώνευσής της, σε μεταγενέστερο στάδιο, με την Παγκρήτια Τράπεζα, με στόχο τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε γράψει το powergame.gr στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η συμφωνία αναμενόταν και θεωρείται πολύ καλή εξέλιξη για την Attica Bank, η οποία είχε λάβει το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αλλαγή της μετοχικής της σύνθεσης.

Χωρίς ακόμη να υπάρχουν λεπτομερείς ανακοινώσεις, σύμφωνα με τα όσα έχει γράψει από την πρώτη στιγμή το powergame.gr, ο βασικός άξονας του οδικού χάρτη επί του οποίου επήλθε η νέα συμφωνία περιλαμβάνει τους εξής σταθμούς:

Συμμετοχή της Thrivest στην αύξηση κεφαλαίου της Attica με το ποσό των 60 εκατ. περίπου και την απόκτηση του 10% των μετοχών του ΤΜΕΔΕ (δηλαδή της συμμετοχής της Ellington).

Διεύρυνση της συμμετοχής αυτής με ακόμη περισσότερα πακέτα μετοχών σε πολλαπλάσιο ποσοστό, μέσω της απόκτησης των δικαιωμάτων warrants -ίσως σε επίπεδο που προσεγγίζει το 40%.

Εξαγορά στην πορεία του υπόλοιπου ποσοστού, που θα της δώσει περίπου το 51%, αποκτώντας πολλές μετοχές από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αντίστοιχα θα μειώσει τη συμμετοχή του μόλις στο 20%.

Πρόταση με σκοπό τη λήψη απόφασης για συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, την οποία ήδη στηρίζει μετοχικά το σχήμα Mπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου.

Πέμπτος τραπεζικός όμιλος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με βάση την Παγκρήτια, την απορρόφηση της HSBC Ελλάδος από την 1η/6/2023, τη συγχώνευση με την Τράπεζα Μακεδονίας (πρώην Σερρών) και την Attica, με ανοιχτή την πρόθεση για περαιτέρω συγκέντρωση από υγιείς συνεταιριστικές ή άλλες μικρές τράπεζες.

Στην ΑΜΚ η Thrivest με 60 εκατ. ευρώ θα αποκτήσει και το 10% του ΤΜΕΔΕ και αντίστοιχα οι υπόλοιποι μέτοχοι θα συμμετάσχουν ενεργά κατά το ποσό που τους αναλογεί.

Για παράδειγμα, το ΤΧΣ θα εισφέρει περί τα 330 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 69% της συμμετοχής του, και το ΤΜΕΔΕ θα εισφέρει το ποσό που αναλογεί στο 10% των μετοχών (αφού από το 20% θα περάσει το 10% στη Thrivest).
Bloomberg: Η Thrivest θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα

Bloomberg: Η Thrivest θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα

Την εξέλιξη αυτήν έχει ήδη σχολιάσει και το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας πως η Thrivest Holdings σχεδιάζει να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα, καλύπτοντας ένα κενό στην ελληνική τραπεζική αγορά, που κρατά πολλές εταιρείες μακριά από χρηματοδότηση.

Μάλιστα, έκανε λόγο για δημιουργία του «πέμπτου τραπεζικού πυλώνα» στη χώρα.

Και δεύτερη αύξηση κεφαλαίου

Μετά τη συγχώνευση Αττικής – Παγκρήτιας «θα χρειαστεί άλλη μία αύξηση κεφαλαίου», ανέφερε ο κ. Εξάρχου, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Τονίζεται δε ότι οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Thrivest, θα συμμετάσχουν ισότιμα στη δεύτερη αύξηση για τη δημιουργία της νέας τράπεζας.

Η Attica Bank επιθυμεί να συγκεντρώσει έως και 473,3 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο ενός αναθεωρημένου επιχειρηματικού σχεδίου, που προβλέπει επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Σε καραντίνα το 25μελές πλήρωμα του «Μερμπαμπού»

evosmos

Εύβοια: Ιερέας έσυρε τον χορό με τους συχωριανούς του στους Ωρεούς

evosmos

Απίστευτη απάτη: Αλλοδαποί πωλούσαν άρρωστα κουτάβια στο διαδίκτυο – Πέθαιναν σε λίγα 24ωρα

evosmos

Leave a Comment