ΕΛΛΑΔΑ

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΜΕΤΡΙΑ ΕΩΣ ΚΑΚΗ Η ΣΕΖΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ! ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΙΣΧΟΚΕΡΔΕΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ!

Αν και η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός, για όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία και τον πολιτισμό μας, να απολαύσουν μερικές στιγμές χαλάρωσης κάτω από τον ήλιο, να κολυμπήσουν στα καταγάλανα νερά, να κάνουν πεζοπορία στο βουνό αλλά και να εξερευνήσουν την ελληνική κουζίνα.

Όσο κι αν οι παραπάνω λόγοι καθιστούν την Ελλάδα εξαιρετική επιλογή για επίσκεψη τους καλοκαιρινούς μήνες, η γνωστή αμερικανική τουριστική ιστοσελίδα Travel Off Path έχει αντίθετη άποψη.

Ζέστη, πολυκοσμία, ακρίβεια και μη διαθεσιμότητα σε καταλύματα είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Ό,τι δηλαδή αντιμετωπίζουν σχεδόν και οι Έλληνες πολίτες κάθε καλοκαίρι.

Το Travel Off Path όμως δεν μένει εδώ και μέσα σε 5 λόγους εξηγεί γιατί δεν πρέπει να επισκεφθεί κανείς την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.

Συνωστισμός

Όποιος έχει βρεθεί στο κέντρο της Αθήνας το καλοκαίρι έχει δει με τα μάτια του ορδές τουριστών να κατακλύζουν τους δρόμους αλλά και τα ιστορικά μνημεία, αφού ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των τουριστών σημειώνει ρεκόρ. Μάλιστα, αρχαιολογικοί χώροι όπως η Ακρόπολη βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις από τον υπερτουρισμό ενώ λαμβάνονται και μέτρα για τη διατήρηση του ιστορικού πολιτισμού της χώρας.

Και ενώ ο Σεπτέμβριος ιδανικά αποτελεί μία πιο ασφαλής επιλογή, όλο και περισσότεροι τουρίστες σκέφτονται το ίδιο καθυστερώντας το ταξίδι τους στην Ελλάδα αμέσως μετά το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα η πιθανότητα συνωστισμού να αυξάνεται. Έτσι ο Οκτώβριος φαντάζει μάλλον ο ιδανικός μήνας.

Επιπλέον, οι τιμές είναι χαμηλότερες τον Οκτώβρη, καθώς είναι το τέλος της σεζόν. Μια επίσκεψη τον Ιούλιο, τον Αύγουστο ή ακόμα και τον Σεπτέμβριο θα έχει ως αποτέλεσμα λίγο έως καθόλου προσωπικό χώρο, μια αγχωτική εμπειρία και τεράστιες γραμμές για τα πάντα, αναφέρει η τουριστική ιστοσελίδα.

Καύσωνας και υψηλές θερμοκρασίες

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και ο θερμότερος καιρός εκτείνεται περισσότερο κάθε χρόνο, αυτό που κάποτε ήταν ένα ωραίο ζεστό καλοκαιρινό hotspot, πλέον είναι σχεδόν αφόρητο σε αρκετά μέρη της χώρας.

Όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, έτσι και η Αθήνα έχει αναφέρει υψηλές θερμοκρασίες τα τελευταία χρόνια, με τους καύσωνες που κάθε καλοκαίρι σαρώνουν το λεκανοπέδιο να αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για εξερευνήσεις και αναβάσεις σε ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Φυσικά, τα νησιά αποτελούν μία όαση δροσιάς, ωστόσο και εκεί οι θερμοκρασίες ειδικά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Ακρίβεια

Δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος αιχμής της Ελλάδας από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο είναι και η πιο ακριβή, αναφέρει το Travel Off Path. Μια επίσκεψη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές σε όλους τους τομείς, από αεροπορικά εισιτήρια μέχρι εξόδους, θαλάσσια ταξί και ξενοδοχεία.

Οι τιμές μπορεί να αυξηθούν ακόμα και 50% και μία μικρή αναμονή μέχρι λίγο μετά το καλοκαίρι μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια εξοικονόμηση πόρων.

Μειωμένη διαθεσιμότητα σε δωμάτια

Με τον αυξημένο αριθμό τουριστών, η εύρεση καταλύματος γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση, ειδικά στα ελληνικά νησιά.

Ανεξάρτητα από το αν ψάχνετε για ένα Airbnb, ένα πολυτελές ξενοδοχείο ή έναν ξενώνα, είναι πιθανό να μην καταφέρετε να βρείτε εύκολα καταλύματα για την περίοδο που επιθυμείτε να ταξιδέψετε στην Ελλάδα.

Φυσικά, αυτό σημαίνει πως ό,τι απομένει θα είναι υπερτιμημένο και όχι μια καλή επιλογή. Αν και κάθε χρόνο όλο και περισσότερα καταλύματα ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους τουρίστες, ο αριθμός των ακινήτων εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τη ζήτηση.

Αεροδρόμια γεμάτο κόσμο και αναταράξεις

Δεν αποτελεί τέλος γεγονός ότι οι αερομεταφορές αυτή την περίοδο μπορεί να είναι “εφιαλτικές” για πολλούς λόγους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Travel Off Path. Συνωστισμός στα αεροδρόμια, έλλειψη προσωπικού, απεργίες ακόμα και περισσότερες… αναταράξεις, είναι μερικοί από τους λόγους που καθιστούν τα αεροπορικά ταξίδια πολύ πιο κουραστικά από ό,τι ήταν κάποτε.

 

Το πρόβλημα

Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά. Πρόβλημα δημιουργείται και στο λιανεμπόριο, καθώς, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank, το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, δηλαδή οι πωλήσεις του εν λόγω κλάδου σε σταθερές τιμές, σημείωσε πτώση κατά 3,2% και 1,8% σε σύγκριση με το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022 και το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022 αντίστοιχα. Αντιθέτως, την ίδια χρονική περίοδο ο κύκλος εργασιών λιανικού εμπορίου, δηλαδή οι πωλήσεις του εν λόγω κλάδου σε τρέχουσες τιμές, κινήθηκε ανοδικά κατά 5,1% σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022 παρουσίασε οριακή μείωση κατά 0,2%).

Συνεπώς, το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους τα ελληνικά νοικοκυριά αγόρασαν λιγότερα προϊόντα λιανικής σε σχέση με πέρυσι, παρά ταύτα ξόδεψαν περισσότερες χρηματικές μονάδες για την απόκτηση των εν λόγω αγαθών. Ασφαλώς, αυτό το αποτέλεσμα δεν καταγράφεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο σύνολο της Ε.Ε. των 27.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, οι υστερόχρονες επιδράσεις των πληθωριστικών πιέσεων, η άνοδος του κόστους δανεισμού, η εξασθένιση της μεταπανδημικής ορμής για κατανάλωση αγαθών και η μείωση των αποταμιεύσεων της πανδημίας σταδιακά επηρεάζουν αρνητικά τους δείκτες της πραγματικής οικονομίας, όπως ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο.

Μείωση στον τζίρο

Παράλληλα, νέα μείωση σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων για τον Μάιο του 2023, κάτι το οποίο δείχνει ότι οι πολίτες έχουν πιεστεί από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και προχωρούν σε περικοπές. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2023 ανήλθε σε 30.001.911 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 1% σε σχέση με τον Μάιο 2022, που είχε ανέλθει σε 30.295.117 χιλ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μείωση κατά 2% κατέγραψε τον Απρίλιο ο κύκλος εργασιών στο σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, και ανήλθε σε 27.776.311 χιλ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο 2022 είχε ανέλθει σε 28.337.042 χιλ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Καταδικάστηκε άνδρας που απείλησε ότι θα σκότωνε τη σύζυγό του επειδή η κόρη τους δεν έπλυνε τα πιάτα

evosmos

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!! Επιχειρηματίας της Πάρου «συνόδευσε» εργαζόμενη στο ΑΤΜ για να πάρει πίσω το επίδομα αδείας [ΒΙΝΤΕΟ]

evosmos

Οι ηλεκτρικές συσκευές που χρεώνουν ακόμη και όταν είναι κλειστές

evosmos

Leave a Comment