ΕΛΛΑΔΑ

Θεόδωρος Πάγκαλος: Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος απέστειλε συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.
Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη (31/05), σε ηλικία 85 ετών, ο πρώην Υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ο ίδιος υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της πολιτικής ζωής του τόπου, ενώ έγραψε τη δική του ιστορία με τις παρεμβάσεις και τα σχόλιά του, πολλά από τα οποία δικαίως, επικρίθηκαν.
Στην είδηση του θανάτου του, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος απέστειλε συλλυπητήρια μηνύματα, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στο πολιτικό σκηνικό.

Ιωάννης Σαρμάς: “Πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής του τόπου μας”
«Αποχαιρετούμε ένα πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής του τόπου μας, τον Θεόδωρο Πάγκαλο», αναφέρει σε δήλωσή του για την απώλεια του Θεόδωρου Πάγκαλου ο Ιωάννης Σαρμάς. Ο πρωθυπουργός προσθέτει: «Μαχητής της δημοκρατίας ως ενεργό στέλεχος στον αντιδικτατορικό αγώνα, τιμήθηκε από τους συμπολίτες μας με την ανάδειξή του ως βουλευτή για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και διετέλεσε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα υπουργός στο μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του. Τον διακρίνουμε για το κοφτερό μυαλό και την ουσιαστική του σκέψη. Η Κυβέρνηση απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Μαχητικός πολιτικός, υπηρετούσε με παρρησία τις απόψεις του”
«Μία προσωπικότητα με ξεχωριστό αποτύπωμα στη δημόσια ζωή δεν βρίσκεται, πια, ανάμεσά μας. Για παραπάνω από μισό αιώνα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε ένας μαχητικός πολιτικός, υπηρετώντας με παρρησία τις απόψεις του. Ως στέλεχος της Αριστεράς προδικτατορικά, αλλά και ως υπουργός, αργότερα, πολλών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Σε μία πολυκύμαντη διαδρομή, από την οποία θα ξεχώριζα τη συμβολή του στην εθνική υπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για την απώλεια του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Και ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει: «Ο ίδιος έλεγε πάντα ότι χαιρόταν “να χύνει την καρδάρα με το γάλα”. Να ταράζει, δηλαδή, τις κατεστημένες θέσεις με τις δικές του ριζοσπαστικές προσεγγίσεις και τον θυελλώδη χαρακτήρα του. Με όπλο την ευφυΐα, τον κοσμοπολιτισμό, το χιούμορ και την τόλμη του. Το γεγονός ότι για χρόνια βρεθήκαμε σε αντίπαλες παρατάξεις δεν με εμποδίζει να διακρίνω την σφραγίδα του Θόδωρου στην πολιτική ζωή της χώρας. Με πρώτο χαρακτηριστικό της, την πίστη στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας».

«Στην οικογένεια και τους φίλους του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», καταλήγει στην ανάρτησή του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Νίκος Ανδρουλάκης: “Προσέφερε με σθένος, ακεραιότητα και αποτελεσματικότητα τις υπηρεσίες του”
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Θεόδωρου Πάγκαλου, γράφοντας:

«Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ένας πολιτικός με μακρόχρονη διαδρομή, που έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στη δημόσια ζωή με τους άοκνους αγώνες του για τη δημοκρατία.

Ήταν από τις ηγετικές μορφές του φοιτητικού κινήματος της δεκαετίας του ’60, μέσα από τη δράση του στη Νεολαία Λαμπράκη, στην Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) και στην παραδοσιακή Αριστερά.

Κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας διαδραμάτισε, πάντα στην πρώτη γραμμή, καθοριστικό ρόλο στην αντίσταση κατά της χούντας, με αναφορά τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στρατεύτηκε στο Πατριωτικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΠΑΜ), με καθοδηγητή τον Μίκη Θεοδωράκη και συνεργάστηκε με άλλες αντιστασιακές οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1974, μετά τη Μεταπολίτευση και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχε από την πρώτη στιγμή, στους αγώνες του Κινήματος και πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια να εξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη σε ισχυρό ρεύμα κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

Ο Θ. Πάγκαλος, από το 1981 ως το 2012, εκλεγόταν πάντα πρώτος βουλευτής στο Υπόλοιπο Αττικής, με έδρα την Ελευσίνα, την πόλη που αγαπούσε και είχε ταυτιστεί. Καθ’ όλη αυτή την περίοδο προσέφερε με σθένος, ακεραιότητα και αποτελεσματικότητα τις υπηρεσίες του από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης και είχε ξεχωριστή συμβολή στην ισότιμη και ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τη σύζυγο και τα παιδιά του».


ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδεσε το όνομά του με κρίσιμες ιστορικές στιγμές
“Ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επί χρόνια υπουργός, που συνέδεσε το όνομά του με κρίσιμες ιστορικές στιγμές”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή του για την απώλεια του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Και συνεχίζει: “Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ήταν ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε την κρίση των Ιμίων και την υπόθεση Οτσαλάν.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

ΥΠΕΞ: “Εργάσθηκε με ζήλο για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων”
Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Θεόδωρου Πάγκαλου. «Εργάσθηκε διαχρονικά και με ζήλο για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων ως υπουργός Εξωτερικών, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υφυπουργός Εξωτερικών» επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του.

Επίσης, απευθύνει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Κώστας Σημίτης: “Αυστηρός κριτής των πολιτικών εξελίξεων”
Με μια λιτή δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στο θάνατο του Θόδωρου Πάγκαλου. «Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένα αυστηρός κριτής των πολιτικών εξελίξεων με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ακριβούς εικόνας τους. Θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του», σημείωσε ο κ. Σημίτης.

Γιώργος Παπανδρέου: “Από τους σημαντικότερους αγωνιστές, καλό ταξίδι φίλε”
«Ο Θόδωρος Πάγκαλος υπήρξε από τους σημαντικότερους αγωνιστές και πολιτικούς της αριστεράς και του σοσιαλιστικού κινήματος. Η ιδεολογική και πολιτική του συγκρότηση, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αναλυτική και συνθετική δυνατότητά του και τον πλούτο των γνώσεων του, τον καθιστούσαν στέλεχος αναφοράς στην πολιτική ζωή του τόπου» τονίζει σε ανακοίνωση του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Προσθέτει ότι: «Συνεργαστήκαμε συστηματικά με τον Θόδωρο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτίμησα τη θέληση και τον πατριωτισμό του. Τον Θόδωρο Πάγκαλο τον εκτιμούσες ακόμη και όταν διαφωνούσες ριζικά με τις απόψεις του. Όσοι τον γνωρίσαμε και αγωνιστήκαμε μαζί του θα έχουμε πάντα στη σκέψη μας τον πνευματώδη λόγο του. Καλό ταξίδι φίλε Θόδωρε».

Ευάγγελος Βενιζέλος: “Εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης”
Σε δήλωσή του για τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει: «Ο Θεόδωρος Πάγκαλος πορεύτηκε από πολύ νέος μέσα στην Ιστορία. Εισήλθε στο τοπίο της Mεταπολίτευσης έχοντας ήδη συσσωρεύσει γνώσεις, ακαδημαϊκούς τίτλους και πολιτικές εμπειρίες κυρίως από τον χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς. Ταίριαζε στον στρόβιλο του ΠΑΣΟΚ. Υπό την αιγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου ο Θεόδωρος Πάγκαλος ταυτίστηκε με τη μαχητική και ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο την αντίληψη ότι η ΕΕ είναι ένα πεδίο διαρκούς και σκληρής διαπραγμάτευσης. Αυτό το έκανε με το δικό του δυναμικό προσωπικό ύφος γνωρίζοντας όμως καλά τους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων και τα όρια που τίθενται.

Συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες στιγμές όλων των κυβερνητικών περιόδων του ΠΑΣΟΚ και με ιστορικές επιτυχίες όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνδέθηκε και με στιγμές ιδιαίτερα δύσκολες όπως τα Ίμια και η υπόθεση Οτσαλάν. Δεν του έλειψαν ούτε οι προκλήσεις ούτε οι εμπειρίες. Και στην επώδυνη περίοδο της οικονομικής κρίσης και των αντιδημοφιλών αποφάσεων στάθηκε ακλόνητος στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Συνυπήρξαμε ως υπουργοί πολλών κυβερνήσεων, τελικά ως αντιπρόεδροι δυο κυβερνήσεων της περιόδου της κρίσης. Συμπλεύσαμε και διαφωνήσαμε σε εκτιμήσεις και επιμέρους χειρισμούς. Έχω την αίσθηση ότι γνώρισα καλά τον πολύπτυχο, αντιφατικό και γοητευτικό Θόδωρο Πάγκαλο, αυτήν την εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης και όχι μόνο του κομματικού του χώρου και τον αποχαιρετώ με λύπη ως φίλο. Τα συλλυπητήρια μου στην Χριστίνα, τα παιδιά του, όλους τους δικούς του ανθρώπους».

Γιώργος Κουμεντάκης: “Είχε ισχυρή φωνή και αναλυτική σκέψη”
«Με δυναμική παρουσία από τα νεανικά του χρόνια στο φοιτητικό κίνημα, στη Νεολαία Λαμπράκη και στον αντιδικτατορικό αγώνα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε πάντοτε μια ισχυρή φωνή και αναλυτική σκέψη, που τον καθιστούσε σημαντικό συνομιλητή στις πολιτικές συζητήσεις και εξελίξεις. Το 2000 διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού, μεταξύ των πολλών θέσεων ευθύνης που ανέλαβε στην πολιτική του πορεία, με τις οποίες αφήνει έντονο αποτύπωμα στην πολιτική ζωή της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Κουμεντάκης στο συλλυπητήριο μήνυμά του για την απώλεια του Θόδωρου Πάγκαλου.

Ντόρα Μπακογιάννη: “Μεγάλη προσωπικότητα της ελληνικής πολιτικής ζωής”
«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν αναμφισβήτητα μια μεγάλη προσωπικότητα της ελληνικής πολιτικής ζωής. Ευφυής και με βαθειά γνώση της ιστορίας, άφησε έντονο το αποτύπωμά του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις ατελείωτες συζητήσεις που είχαμε για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του» έγραψε στο Twitter η Ντόρα Μπακογιάννη.

Κώστας Μπακογιάννης: “Ακατάβλητο σκαρί μιας άλλης εποχής”
Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έγραψε στο Twitter: «Ο Θόδωρος Πάγκαλος ήταν ευφυέστατος, ευρυμαθής και πάντοτε με το θάρρος της γνώμης του. Ακατάβλητο σκαρί μιας άλλης εποχής. Έλειψε πρόωρα από την πολιτική. Θα μας λείψει και από τη ζωή. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Τι βρήκε στο φαγητό του φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης – Ευτυχώς δεν το κατάπιε

evosmos

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Μαΐου 1453: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης (video)

evosmos

Τι είναι Nτελούλου;

evosmos

Leave a Comment