ΕΛΛΑΔΑ

Παναγιώτης Δημητράς: Η ώρα των αποκαλύψεων για τον «εθνικό μηνυτή»

Κάθε κακό νέο για τον Δημητρά και τη δράση του βρίσκει τον ίδιο στα χαρακώματα. Εξαπολύει επιθέσεις, επιχειρώντας να διαψεύσει. Αυτό έκανε τον περασμένο Δεκέμβριο, αυτό έκανε και προχθές. Ασφαλώς και η αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή, θα φανεί στα δικαστήρια.

Εκεί, ο σπουδαγμένος στο Χάρβαρντ οικονομολόγος θα κληθεί, όπως όλα δείχνουν, να αποδείξει ότι δεν ισχύουν όσα αναφέρονται στα επίσημα κατηγορητήρια και πορίσματα. Εργο διόλου εύκολο, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, για τον ρόλο που έπαιξε στο Μεταναστευτικό.

Παραμονές Χριστουγέννων ασκήθηκε ποινική δίωξη στον Δημητρά ότι μαζί με τον Τόμι Ολσεν μετείχε σε οργανωμένες προσπάθειες παράνομης διακίνησης μεταναστών στη χώρα μας. Ο Νορβηγός Τόμι Ολσεν είναι ιδρυτής της αμφιλεγόμενης και άγνωστων χρηματοδοτών ΜΚΟ Αegean Boat Report, με άκρως μεροληπτική στάση υπέρ της Τουρκίας. Στο κατηγορητήριο αναφερόταν ότι και οι δύο είναι αντιμέτωποι με «το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης».

Οι κατηγορίες σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά είναι ότι «κατ’ επάγγελμα» είχε «πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμό εισοδήματος». Τότε, ο Δημητράς δεν είχε απαντήσει δημοσίως επί των κατηγοριών, αλλά είχε δηλώσει πως «η δική μου δίωξη έχει σκοπό να εξουδετερώσει τη δράση ακτιβιστών». Προφανώς, όσα είπε ο Δημητράς δεν έπεισαν.

Κι έτσι, προχθές, δημοσιεύθηκε σε όλα τα ΜΜΕ το πόρισμα Βουρλιώτη. Πρόκειται για καταπέλτη από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Σύμφωνα με έρευνα που διέταξε ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης, συντάχθηκε πόρισμα το οποίο διαβιβάστηκε ήδη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Οπως προκύπτει από την έρευνα της Αρχής, ο Παν. Δημητράς, μέσω ΜΚΟ στις οποίες ήταν επικεφαλής, φέρεται ότι έπαιρνε χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη -υποτίθεται- ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά διάφορα χρηματικά ποσά τα διέθετε κατά το δοκούν, δηλαδή για άλλους σκοπούς από εκείνους για τους οποίους τα εισέπραττε.
Οι χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ του Δημητρά προέρχονταν από ευρωπαϊκούς και άλλους φορείς.

Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων
Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ, εκδόθηκε και διαταγή δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του Δημητρά, αλλά και των ΜΚΟ που ελέγχει.
Η απάντηση του Δημητρά ήταν να διαψεύσει, κάνοντας ξανά λόγο για «συνέχιση της εκστρατείας σπίλωσής μου» και για «εκδικητικές διώξεις».

Να σημειωθεί ότι τα ποσά της Ε.Ε. για την ένταξη των μεταναστών εκτινάσσονται για την περίοδο 2021-2027. Η διαθέσιμη χρηματοδότηση για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 3,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2020. Επιπρόσθετα, υπάρχουν κι άλλες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις από επιμέρους προγράμματα. Ενα σημαντικό κομμάτι αυτών των προγραμμάτων διοχετεύεται σε διάφορες ανά τον κόσμο ΜΚΟ. Οπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, η κατάσταση μόνο εύκολη δεν είναι για τον Ελληνα ακτιβιστή.

Μία ακόμα σημαντική παράμετρος είναι ότι η ΜΚΟ την οποία επικαλείται διαρκώς ο Δημητράς, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, είναι πρακτικά στο κενό. Κι αυτό επειδή η Διεθνής Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χρεοκόπησε λόγω οικονομικού σκανδάλου και διαλύθηκε το 2007. Είχε τμήματα σε δεκάδες χώρες. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα. Με μοναδική εξαίρεση αυτό του… Δημητρά.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά τα άσχημα νέα για τον αυτοπροσδιοριζόμενο ως «δικαιωματιστή». Ο Δημητράς είχε μηνύσει, μεταξύ άλλων, και τον Μανώλη Βασιλάκη, διευθυντή του «Athens Review of Books». Στις 8 Μαΐου ο Δημητράς υπέστη δικαστική ήττα από τον Βασιλάκη. Εκτιμάται ότι σε όλη του την πορεία ο «εθνικός μηνυτής» έχει καταθέσει πάνω από 5.000-5.500 μηνύσεις. Το 2019 πανηγύριζε ότι «μόλις κατέθεσα την 5.000ή μηνυτήρια αναφορά μου», σαν να πήγαινε για το Βραβείο Γκίνες. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα και με πορίσματα-φωτιά από τις αρμόδιες Αρχές, σε σημείο που ήδη δεσμεύεται η περιουσία του.

Μια ουσιώδης λεπτομέρεια είναι ότι, πέρα από το πόρισμα, ο Βουρλιώτης φαίνεται ότι έχει εμβαθύνει πολύ και συνολικά στο θέμα της δράσης των ΜΚΟ. Εχει συντάξει έκθεση με τίτλο «Καταχρηστική Εκμετάλλευση Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών» για τη μεθοδολογία που ακολουθείται για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω Αστικών Μη Κερδοσκοπιών Εταιριών. Σύμφωνα με τη μελέτη, «η μεθοδολογία διάπραξης των βασικών αδικημάτων ήταν κοινή στις υποθέσεις που ερευνήθηκαν. Οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν στην ουσία τις ιδιότητές τους που σχετιζόταν με τις ΜΚΟ προκειμένου να αποκομίσουν περιουσιακά οφέλη».

Φιλοτουρκική προπαγάνδα
Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται και ο Νορβηγός ακτιβιστής με τη δική του ΜΚΟ. Από το Τρόμσο εξαπέλυε, δήθεν από ανθρωπιστικό ενδιαφέρον, διαρκώς επιθέσεις στην Ελλάδα. Στην ουσία, έκανε φιλοτουρκική προπαγάνδα με κατηγορίες που καμία σχέση δεν είχαν με το Μεταναστευτικό. Εφτασε να κατηγορεί ανοιχτά την Ελλάδα ότι «στέλνει παράνομα οπλισμό στα νησιά», ανακυκλώνοντας τα τουρκικά ψεύδη και τις φωτογραφίες της «Hurriyet».

Είναι πλέον στο χέρι της ελληνικής Δικαιοσύνης και των αρμόδιων Αρχών να ξεμπλέξουν αυτό το κουβάρι των ΜΚΟ και τον ρόλο τους στο Μεταναστευτικό. Και, όπως φαίνεται, βρισκόμαστε μόνο στην αρχή των αποκαλύψεων για το παιχνίδι που έκαναν.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Πάλεψε με τον καρκίνο, έκλεισε τα 23 & είναι «φωτοτυπία» του πατέρα του: Αληθινός μαχητής ο γιος του Παναγιώτη Φασούλα

evosmos

Γιατί η Κυριακή του Θωμά λέγεται και Αντίπασχα;

evosmos

Καλώς τα δεχθήκαμε! Η Σοφία, η «ρομποτίνα» τεχνητής νοημοσύνης ποζάρει στην Ακρόπολη

evosmos

Leave a Comment