ΕΛΛΑΔΑ

Στους δρόμους με τα τρακτέρ κατεβαίνουν οι αγρότες στις 13 Δεκεμβρίου

Οι αγρότες αποφάσισαν πανελλαδική κινητοποίηση με τρακτέρ την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου. Τα αιτήματά τους.
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Λάρισας την Τρίτη 28 Νοεμβρίου και ώρα 9.30 το πρωί αποφάσισαν ομόφωνα στο πλαίσιο πανελλαδικής σύσκεψης, που έγινε στην Αγιά για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, οι αγρότες. Στο πλαίσιο της ίδιας σύσκεψης αποφασίστηκε πανελλαδική κινητοποίηση με τρακτέρ σε όλες τις περιοχές της χώρας που καλλιεργούν μήλα, κάστανα, καρύδια, αμύγδαλα, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών, αγροτών από περιοχές της χώρας για μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια κλπ. Η συμμετοχή, σύμφωνα με τους αγρότες, είναι ενδεικτική του μεγέθους των προβλημάτων αλλά και της αποφασιστικότητα των αγροτών για ανυποχώρητο αγώνα ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αφορούν σε όλες τις καλλιέργειες, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα.

«Μόνο η ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος μας”, σημείωσαν οι αγρότες, “για κατώτερες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής μπορούν να διασφαλίσουν εισόδημα διαβίωσης στους αγρότες αλλά και σταμάτημα της αισχρής κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών και αγροτών“.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες που καλλιεργούν μήλα, κάστανα, καρύδια, αμύγδαλα
Στα μήλα υπάρχει εκτεταμένη μείωση της παραγωγής εξαιτίας του φουζικλάδιου παρά τους επανειλημμένους ψεκασμούς που ανέβασαν ψηλότερα το κόστος παραγωγής. Ασθένεια που δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ούτε καν από τα ΚΟΕ. Ζητούν, συνεπώς, για αναπλήρωση εισοδήματος λόγω του φουζικλάδιου στα 1000€/στρέμμα.

Στα κάστανα παραμένει και οξύνεται ο μύκητας της φαιάς σήψης και η σφήκα με αποτέλεσμα την δραματική μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση της φαιάς σήψης, συνεπώς χρειάζεται αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στο ύψος των 700€/στρέμμα για φέτος και για όσα χρόνια χρειαστεί μέχρι να απαλλαγεί η παραγωγή από τον μύκητα.

Η φόμωψη στα αμύγδαλα προκάλεσε μεγάλη απώλεια παραγωγής που σε συνδυασμό με τον παγετό και την ακαρπία φτάνει στο 100% σε περιοχές και σε κτήματα. Χρειάζεται να δοθεί αναπλήρωση εισοδήματος στα 800€/στρέμμα και η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ αφού οι αμυγδαλοπαραγωγοί δεν έχουν εισόδημα για φέτος. Επιπλέον για την φόμωψη να δοθούν από το de minimis τα χρήματα που οφείλονται στους αμυγδαλοπαραγωγούς της Λάρισας από την φόμωψη, όπως ενισχύθηκαν πέρυσι οι συνάδελφοι τους από την Μαγνησία.

Ανάλογες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και μύκητες παρουσιάστηκαν σε καρύδια και αχλάδια για τα οποία ζητάμε αναπλήρωση εισοδήματος και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Τέλος, για τα κεράσια δεν έχουν σταλεί ακόμη τα πορίσματα των εκτιμήσεων από τον παγετό ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Σκότωσαν στο ξύλο 68χρονη σε χωριό της Καβάλας! – Το συγγενικό της περιβάλλον ερευνά η αστυνομία

evosmos

Το παραδέχονται και αυτοί! ΗΠΑ: «Η πλήρης απαγόρευση εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε εκτόξευση των τιμών»

evosmos

Επίθεση στον Άρη Πορτοσάλτε

evosmos

Leave a Comment