ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟΥ ΚΛΩΤΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΑΤΣΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ – ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

Ένα ζευγάρι από μεγάλη πόλη της Ελλάδας, μαζί με τους φίλους τους θέλησαν να περάσουν προ μηνών, 4 ημέρες στο Πήλιο, για να ξεκουραστούν και να δουν τις ομορφιές της περιοχής. Προσπάθησαν να κάνουν κράτηση σε ξενοδοχείο, ωστόσο μπήκαν σε μια ιδιαίτερη περιπέτεια, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα, καθώς για μία αρνητική κριτική που έγραψαν, εξαιτίας της εξυπηρέτησης και της συνεννόησης με το κατάλυμα, όπως αναφέρουν, βρέθηκαν να τους έχουν μηνύσει και να τους ζητούν και 14.000 ευρώ!

Όλα ξεκίνησαν στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 όταν το ζευγάρι μαζί με δύο φίλους τους αποφάσισαν να επισκεφθούν τον Φεβρουάριο το Πήλιο. Είδαν πολλά καταλύματα, όμως η γνώμη των φίλων έκλινε προς ένα. Η σύζυγος του ζευγαριού ήταν εκείνη που πήρε τηλέφωνο στο ξενοδοχείο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τιμές των καταλυμάτων αλλά και για το εάν υπήρχαν κενές ημερομηνίες.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία με το ξενοδοχείο η κυρία ανέφερε πως θα επιθυμούσε δύο δίκλινα δωμάτιο, εκ των οποίων το ένα θα πληρώνοντας με πρόγραμμα τουρισμού. Όπως ανέφερε ο σύζυγός της στο magnesianews.gr ενημερώθηκε πως υπήρχαν διαθέσιμες οι ημερομηνίες που επιθυμούσε και το κόστος θα ήταν 130 ευρώ με μία έξτρα παροχή και 120 ευρώ χωρίς αυτή.
Για να γίνει η κράτηση έπρεπε οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν email για την επιβεβαίωση αλλά και για να ενημερωθούν που θα πρέπει να καταβάλουν τα χρήματα. Την ίδια ημέρα στάλθηκε το email από το ενδιαφερόμενο ζευγάρι, όμως δεν έλαβε καμία απάντηση. Τρεις ημέρες μετά τηλεφώνησε πάλι η κυρία στο ξενοδοχείο και υπάλληλος την ενημέρωσε ότι το κόστος ήταν 110 ευρώ το δίκλινο.

Η κυρία ενημέρωσε πως είχε επικοινωνήσει ξανά τηλεφωνικά, είχε στείλει και email και αφενός την ενημέρωσαν για διαφορετική τιμή, αφετέρου δεν της είχαν απαντήσει στο email, ζητώντας να μάθει τι επιτέλους ισχύει για τις τιμές. Η υπάλληλος ενημέρωσε ότι το email έχει παραληφθεί και θα ενημέρωνε τον υπεύθυνο για να επικοινωνήσει και να συνεννοηθούν. Μάταια όμως, μετά από δύο ημέρες η ενδιαφερόμενη για την κράτηση κυρία πήρε ξανά τηλέφωνο και μίλησε με τον υπεύθυνο και την ενημέρωσε ότι το δίκλινο θα κοστίσει 120 ευρώ και μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι καταγγέλλοντες στο magnesianews.gr, σε έντονο ύφος. Τότε η κυρία ρώτησε για ποιον λόγο τρεις διαφορετικοί άνθρωποι της δίνουν τρεις διαφορετικές τιμές, δεν της απαντούν στο email που εκείνοι ζήτησαν και περνούν οι ημέρες και εκτίθεται και η ίδια με σειρά της στους φίλους της και η απάντηση που πήρε ήταν …«αν σας αρέσει»!

Το βράδυ εκείνης της ημέρας η κυρία έγραψε μία κριτική στο διαδίκτυο, με το επώνυμό της για την εξυπηρέτηση που είχε από το ξενοδοχείο και στο magnesianews.gr ξεκαθάρισε πως αυτό έγινε όχι για το κόστος του δωματίου, αλλά για το γεγονός της μη ουσιαστικά εξυπηρέτησης, της μη απάντησης στα email και των συνεχών διαφορετικών τιμών.

Αμέσως, μόλις έγινε το σχόλιο, το ξενοδοχείο απάντησε με τον υπεύθυνο να στέλνει και sms και email στην κυρία να κατεβάσει το αρνητικό σχόλιο καθώς θα κατέθετε αγωγή. Εκείνη δεν το έπραξε και μετά από λίγο καιρό κι αφού οι άνθρωποι με την παρέα τους έκλεισαν αμέσως σε άλλο ξενοδοχείο του Πηλίου και ευχαριστήθηκαν το ταξίδι τους, έλαβαν αγωγή, με το ξενοδοχείο να ζητά 14.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση, εφόσον η κυρία δεν έμεινε στο ξενοδοχείο και δεν γνώρισε από κοντά τις παροχές του!

Φυσικά το ζευγάρι απευθύνθηκε και στον ΕΟΤ και τώρα, όπως σημείωσε στο magnesianews.gr θα πρέπει τον Ιούλιο να στείλει απάντηση στην αγωγή, να καταβάλει 300 ευρώ για το παράβολο, να προσλάβει δικηγόρο και όταν οριστεί δικάσιμος να έρθει στον Βόλο, καταβάλλοντας φυσικά και τα έξοδα!
Από την πλευρά του το ξενοδοχείο, στην αγωγή του υπογραμμίζει ότι η απάντηση στο email δεν έγινε λόγω φόρτου εργασίας, ενώ για τη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία ισχυρίζεται ότι υπάλληλος ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει ο υπεύθυνος για να ενημερώσει το ζευγάρι. Η τρίτη τηλεφωνική επαφή έγινε από τον υπεύθυνο, ο οποίος τηλεφώνησε στην κυρία που είχε αφήσει τα στοιχεία της και την ενημέρωσε για την τιμή, με την ίδια, όπως σημειώνεται στην αγωγή, να σημειώνει ότι η τιμή δεν ήταν η ίδια που της δόθηκε κατά την πρώτη της επαφή με το κατάλυμα, με το κατάλυμα να σημειώνει ότι ο ισχυρισμός της κυρίας ήταν ψευδής. Παράλληλα, από μεριάς του ξενοδοχείου, σε ότι αφορά την κακή κριτική που έγινε, επέλεξε αρχικά να διευθετήσει το ζήτημα και ζήτησε από την κυρία να «κατεβάσει» το σχόλιό της, πράγμα που δεν έπραξε για τον λόγο αυτό προχώρησε στην αγωγή, καθώς το αρνητικό σχόλιο είναι ζημιογόνο για την επιχείρηση.

Απαγορευμένες οι διακοπές για τους Ελληνες στην… Ελλάδα

Ο ένας στους δύο δεν θα πάει πουθενά το καλοκαίρι, ενώ ακόμη και εκείνοι που θα ταξιδέψουν σε κάποιον προορισμό θα αναγκαστούν να μειώσουν τα έξοδά τους και τις ημέρες παραμονής
Μπορεί η Ελλάδα να φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα της λίστας των πιο ελκυστικών τουριστικών προορισμών και των χωρών που ανέκαμψαν γρηγορότερα από την πανδημία, όμως οι Ελληνες φαίνεται να ακολουθούν… αντίστροφη πορεία, αδυνατώντας να κάνουν διακοπές στον τόπο τους!

Κάθε φορά που ο ελληνικός τουρισμός «πηγαίνει καλά», οι ευκαιρίες των Ελλήνων για διακοπές σε κάποιο από τα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της χώρας, και κυρίως στα νησιά, λιγοστεύουν, λόγω της περιορισμένης αγοραστικής δύναμής τους και των «αλμυρών» υπηρεσιών που περιλαμβάνει το συνολικό πακέτο διακοπών (μετακινήσεις, διαμονή, εστίαση, ψυχαγωγία).

Η νέα θερινή περίοδος που ξεκίνησε δυναμικά από τις αρχές Μαΐου συνοδεύεται από το πιο υψηλό «εξοδολόγιο» διακοπών. Με τα διαθέσιμα στοιχεία των ξενοδοχειακών και των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι το βασικό πακέτο διακοπών θα αυξηθεί κατά μέσο όρο τουλάχιστον κατά 15% έως 20% σε σχέση με πέρυσι.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη μαζική απόβαση ξένων τουριστών στους δημοφιλείς προορισμούς, οι περισσότεροι Ελληνες είτε θα πρέπει να βάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη» είτε να μείνουν για τέταρτο συνεχόμενο καλοκαίρι στο σπίτι. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η πανδημία ανάγκασε όλους να μείνουν στο σπίτι, το 2021 εκείνοι που πήγαν διακοπές ήταν λίγοι, ενώ πέρυσι και φέτος η ακρίβεια σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα καταλυμάτων αναδεικνύονται βασικοί ρυθμιστές για τις διακοπές των Ελλήνων.

Ηδη, με βάση τα πρώτα στοιχεία των καταναλωτικών οργανώσεων, φέτος δεν θα κάνει διακοπές ένας στους δύο Ελληνες, ενώ ακόμα και κι εκείνοι που θα ταξιδέψουν σε κάποιον προορισμό θα αναγκαστούν να μειώσουν τα έξοδά τους και τις ημέρες παραμονής.

Οι κρατήσεις
Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για να μη βγει κάποιος… εκτός προϋπολογισμού είναι να έχει «κλείσει» εγκαίρως κάποιο πακέτο καλοκαιρινών διακοπών, βρίσκοντας κατάλυμα στα… μέτρα του.

Οι Ελληνες, που παραδοσιακά περιμένουν την τελευταία στιγμή για να αποφασίσουν πού θα πάνε διακοπές, φέτος δυσκολεύονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά όχι μόνο να βρουν προορισμό αλλά, κυρίως, να αντεπεξέλθουν στο κόστος των διακοπών. Τα περισσότερα δωμάτια των ξενοδοχείων (άνω του 80%) έχουν αγοραστεί νωρίς (από το φθινόπωρο) από τους tour operators, ενώ τα υπόλοιπα δωμάτια (20%) διατίθενται απευθείας από τους ξενοδόχους σε «τιμές πόρτας», που μπορεί να είναι έως και διπλάσιες σε σχέση με αυτές που έχουν πληρώσει οι tour operators!

Ηδη παράγοντες της τουριστικής αγοράς προειδοποιούν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι «απαγορευτικό» για τους έλληνες ταξιδιώτες και αυτό διότι η ζήτηση από το εξωτερικό είναι εκρηκτική (προσομοιάζει με αυτήν του 2019 και σε ορισμένους νησιωτικούς προορισμούς την ξεπερνά), ενώ και η ακρίβεια… καλά κρατεί.

Τα ξενοδοχεία καταγράφουν πρωτοφανή ζήτηση, ενώ και τα λοιπά τουριστικά καταλύματα, όπως τουριστικές κατοικίες και διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, εμφανίζουν μεγάλες πληρότητες για το διάστημα από 15 Ιουλίου έως και 27 Αυγούστου. Με βάση τις μεγαλύτερες διεθνείς πλατφόρμες ενοικίασης τουριστικών καταλυμάτων, για το διάστημα από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου έως και τις 13 Αυγούστου το 80% των καταλυμάτων όλων των ειδών που είναι καταχωρισμένα σε αυτές δεν έχει διαθεσιμότητα! Επίσης, για την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου διαθέσιμα δωμάτια έχουν ελάχιστα καταλύματα (1 στα 10).

Οι τιμές
Σε ολόκληρη τη χώρα, οι τιμές των διαθέσιμων δωματίων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τυπικά ξεκινούν από τα 70 ευρώ τη βραδιά για μια τετραμελή οικογένεια που θα πρέπει να «στριμωχτεί» σε ένα δωμάτιο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν καταλύματα διαφόρων τύπων, που στις περισσότερες περιπτώσεις είτε «δεν γεμίζουν το μάτι» και μάλλον θα έπρεπε να κοστίζουν τουλάχιστον τα μισά είτε βρίσκονται σε μη καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς. Αυτοί οι προορισμοί, όπως είναι μικρές και μεγαλύτερες πόλεις ή χωριά σε χειμερινούς προορισμούς της Πελοποννήσου, της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας, αποτελούν μια λύση για τις διακοπές μιας οικογένειας, όμως θα πρέπει να υπολογιστούν και οι καθημερινές μετακινήσεις με αυτοκίνητο προς/από τις κοντινές παραλίες, κ.ά.

Γενικότερα όμως δύσκολα θα βρει κάποιος διαμονή σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό που να κοστίζει κάτω από 120 ευρώ τη βραδιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναζητήσεων στις πλατφόρμες του Booking και του Airbnb, φαίνεται πως δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό κατάλυμα με τιμή μικρότερη των 150 ευρώ τη βραδιά σε δημοφιλή νησιά, όπως η Μήλος, η Σίφνος, η Νάξος, η Φολέγανδρος, η Μύκονος ή η Σαντορίνη. Ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση στην Πάρο, την Ανδρο ή τη Σύρο, χωρίς όμως να υπάρχουν «γενναίες» διαφορές. Δηλαδή, για κάποιον που θα επιλέξει να μείνει σε δίκλινο δωμάτιο για έξι βράδια θα απαιτηθεί ένα «μπάτζετ» που θα ξεκινά στην καλύτερη των περιπτώσεων από τα 720 ευρώ και θα μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα 1.000 ή ακόμα και τα 2.000 ευρώ!

Σημειώνεται ότι μικρότερα και όχι τόσο δημοφιλή νησιά, αλλά και προορισμοί της ενδοχώρας που διέθεταν σε καλές τιμές τα καταλύματά τους στο παρελθόν, φέτος έχουν αυξήσει σημαντικά τους τιμοκαταλόγους τους, προκαλώντας δυσάρεστες εκπλήξεις, κυρίως στους τακτικούς τους επισκέπτες. Σε κάποιες περιπτώσεις, για απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια οι ιδιοκτήτες ζητούν 200 ή ακόμα και 300 ευρώ τη βραδιά!

Τα εισιτήρια
Σε αυτά τα έξοδα προστίθενται και τα έξοδα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, τα οποία σε αρκετά νησιά του Αιγαίου ξεπερνούν πλέον και τα 100 ευρώ (πηγαινέλα) ανά άτομο. Ειδικότερα, οι τιμές των ακτοπλοϊκών και των αεροπορικών εισιτηρίων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και το κόστος διαμονής.

Ακόμα και η συνήθης λύση των διακοπών με αυτοκίνητο, στην οποία καταφεύγουν όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια, φέτος εξακολουθεί να προβληματίζει αρκετούς, καθώς οι τιμές των καυσίμων παραμένουν υψηλές, ενώ στα έξοδα μετακινήσεων θα πρέπει να υπολογιστούν και τα κόστη των διοδίων.

Η εστίαση στην Ελλάδα είναι ίσως ο μόνος τομέας που ο τουρίστας έχει την επιλογή να πληρώσει λίγα ή πολλά, παρά τις αυξήσεις που έχουν γίνει σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Το αμαρτωλό Ελληνικό χωριό όπου οι άντρες συζούσαν με σύζυγο και ερωμένη

evosmos

Μελό ελληνικού κινηματογράφου από τον βαλιτσάκια με το “συρμάτινο περουκίνι” για την αχόρταγη Εύα: “Αμάρτησε για το παιδί της!”

evosmos

Ανατριχιαστική η πρόβλεψη από την Παγκόσμια Τράπεζα: “Το σοκ από τις αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα – καύσιμα θα διαρκέσει τουλάχιστον 3 χρόνια”

evosmos

Leave a Comment