ΔΙΑΦΟΡΑ

ΧΡΗΣΙΜΟ! Πόσες ώρες πρέπει να λειτουργεί το κλιματιστικό – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Έφτασε το καλοκαίρι και έχει φέρει μαζί αφόρητη ζέστη, καθώς η θερμοκρασία βρίσκεται στα ύψη. Για να καταπολεμήσουμε τη ζέστη, χρησιμοποιούμε air conditon.

Όταν κάνει σταθερά ζέστη και χρειαζόμαστε συνεχή κλιματισμό, αρχίζουν να τίθενται ερωτήματα όπως «πόσες ώρες πρέπει να λειτουργεί το κλιματιστικό την ημέρα;» και «για πόσο καιρό μπορεί να λειτουργεί συνεχώς το κλιματιστικό;».

Η βασική αρχή για το αν πρέπει να λειτουργεί συνεχώς μια μονάδα κλιματισμού είναι αρκετά απλή:

Δεν μπορούμε να ζούμε άνετα σε ζεστά σπίτια.
Η μόνη δουλειά που έχουν οι μονάδες κλιματισμού είναι να μειώνουν τις θερμοκρασίες.
Αν κάνει δυσάρεστη ζέστη, πρέπει να χρησιμοποιούμε τις μονάδες κλιματισμού συνεχώς ή μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να είναι αποδεκτή με τα επίπεδα άνεσής μας.
Αυτή είναι δυστυχώς μια πληροφορία που δεν μπορούμε να πάρουμε από τα φύλλα προδιαγραφών. Κανένα φύλλο προδιαγραφών δεν θα λέει «μπορείτε να λειτουργείτε αυτό το φορητό κλιματιστικό έως και 12 ώρες την ημέρα». Λειτουργούμε τα κλιματιστικά όταν κάνει ζέστη. Τι συμβαίνει αν κάνει ζέστη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ή ακόμη και 24 ώρες το 24ωρο;

Πόσες ώρες πρέπει να λειτουργεί το κλιματιστικό ανά ημέρα

Υπάρχει μια γενική απάντηση στο ερώτημα πόσες ώρες την ημέρα πρέπει να λειτουργεί το κλιματιστικό σας: Μεταξύ 12 και 16 ωρών σε μια μέση καλοκαιρινή ημέρα. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός εξαρτάται από ορισμένους συγκεκριμένους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

Η εξωτερική θερμοκρασία
Τη θερμοκρασία που προσπαθείτε να επιτύχετε στο εσωτερικό
Το μέγεθος του κλιματιστικού σας
τον τύπο της μονάδας που διαθέτετε
τη γενική ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας
Πόσο συχνά θα πρέπει το κλιματιστικό να ανακυκλώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας

Μπορεί να αναρωτιέστε αν το κλιματιστικό σας ανακυκλώνεται πολύ συχνά -ή όχι αρκετά συχνά- κάθε φορά που το ακούτε να ενεργοποιείται. Σε γενικές γραμμές, μάλλον δεν έχετε πρόβλημα αν το δικό σας λειτουργεί μία ή δύο φορές την ώρα, για περίπου 15 ή 20 λεπτά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργεί πιο συχνά ή λιγότερο συχνά, αλλά, και πάλι, αυτό εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία, τη μονάδα κλιματισμού σας και τη θερμοκρασία στην οποία έχετε ρυθμίσει τον θερμοστάτη σας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη θερμοκρασία σχεδιασμού

Υπάρχουν κάποιες άλλες κατευθυντήριες γραμμές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε αν το κλιματιστικό σας λειτουργεί κανονικά ή όχι. Μία από αυτές είναι με τη χρήση της «θερμοκρασίας σχεδιασμού», της περιοχής σας.

Κάθε κράτος έχει τη δική του «Θερμοκρασία σχεδιασμού», η οποία βασίζεται στον μέσο όρο 30 ετών της μέγιστης θερμοκρασίας. Η γνώση αυτής της τιμής σας βοηθά να προσδιορίσετε πώς και αν το κλιματιστικό σας λειτουργεί αποτελεσματικά και μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τη σωστή μονάδα για να χειριστείτε τις μέσες υψηλές θερμοκρασίες της περιοχής σας.

Όταν επιλέγετε μια μονάδα κλιματισμού για το σπίτι σας, σας βοηθάει να έχετε τη βοήθεια ενός ειδικού που μπορεί να βρει μια μονάδα που λειτουργεί με αυτό το σκεπτικό.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη «Θερμοκρασία σχεδιασμού» σας για να καθορίσετε πόσο καιρό θα πρέπει να λειτουργεί η μονάδα σας. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι αυτές οι συστάσεις βασίζονται συχνά στην υπόθεση ότι ο θερμοστάτης του κλιματιστικού είναι ρυθμισμένος στους 24 βαθμούς, οπότε αν ο δικός σας είναι υψηλότερος ή χαμηλότερος, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το κλιματιστικό σας λειτουργεί λιγότερο ή συχνότερα, αντίστοιχα.

Εάν ο χώρος σας βρίσκεται σήμερα στη θερμοκρασία σχεδιασμού, το κλιματιστικό σας θα πρέπει να λειτουργεί «κατά μέσο όρο» 12-16 ώρες την ημέρα. Εάν είναι πέντε βαθμούς υψηλότερη, θα λειτουργεί 14 έως 20 ώρες την ημέρα. Στους 10 βαθμούς πάνω, θα λειτουργεί 16 έως 22 ώρες την ημέρα. Στους 15 βαθμούς πάνω από το όριο, πιθανότατα θα λειτουργεί όλη την ημέρα. Εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πέντε βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία σχεδιασμού, το κλιματιστικό σας θα λειτουργεί έξι έως 12 ώρες την ημέρα. Σε 10 βαθμούς κάτω, θα λειτουργεί λιγότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Οφέλη για την Υγεία από τους Σπόρους Καρπουζιού

evosmos

Κυνηγάει η τροχαία έναν οδηγό που τρέχει με 200 χιλιόμετρα

evosmos

Κακοκαιρία: Πότε πρέπει να έχουμε αλυσίδες χιονιού στο αυτοκίνητο

evosmos

Leave a Comment