ΥΓΕΙΑ

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»: Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία η κατανάλωσή του

Λένε πως «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», ωστόσο πόσο ωφέλιμο είναι τελικά για την υγεία μας;

Ενδεικτικό είναι ότι ένα μεγάλο μήλο περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών και μια πληθώρα άλλων ευεργετικών συστατικών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Α.

Το μήλο είναι ένα θρεπτικό φρούτο που προσφέρει μοναδικά οφέλη για την υγεία. Η τακτική κατανάλωση μήλων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης, στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδίως τον χειμώνα, και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

6 τρόποι με τους οποίους η καθημερινή κατανάλωση μήλων μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
Διατήρηση της καλής υγείας του πεπτικού συστήματος
Μείωση της κακής χοληστερόλης LDL
Απώλεια βάρους με υγιεινό τρόπο
Προστατεύει από ορισμένους τύπους καρκίνου
Μείωση του κινδύνου διαβήτη
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Τα μήλα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να παραμείνει υγιές.

Πώς τα μήλα μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα:

Βιταμίνη C: Ένα μεγάλο μήλο περιέχει περίπου 10 mg βιταμίνης C, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να παράγει λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Φυτικές ίνες: Ένα μεγάλο μήλο περιέχει περίπου 4,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου, η οποία είναι επίσης σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αντιοξειδωτικά: Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Η βλάβη των κυττάρων μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων.
Εάν θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, η κατανάλωση μήλων είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να πετύχετε το στόχο σας.

Τα μήλα βελτιώνουν την πέψη

Σύμφωνα με την Mia Syn, RDN, διαιτολόγο και συγγραφέα του Mostly Plant-Based, τα μήλα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς κινητικότητας του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Η Alyssa Bosse, RDN, διαιτολόγος στο Central Ohio Primary Care, συμφωνεί ότι οι φυτικές ίνες στα μήλα βοηθούν στην πέψη και δρουν ενεργά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Επιπλέον, τα μήλα είναι μια καλή πηγή πρεβιοτικών. Τα πρεβιοτικά είναι ένα είδος φυτικών ινών που δεν χωνεύονται στο λεπτό έντερο. Αντ’ αυτού, φτάνουν στο παχύ έντερο, όπου τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια.

Τα καλά βακτήρια στο έντερο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου. Βοηθούν στην πέψη των τροφίμων, στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και στην προστασία από παθογόνους οργανισμούς.

Τα μήλα βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Τα μήλα είναι μια καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης, η οποία είναι γνωστή και ως «κακή χοληστερόλη».

Σύμφωνα με τις διαιτολόγους Mia Syn και Alyssa Bosse, οι διαλυτές φυτικές ίνες στα μήλα συνδέονται με τη μείωση της LDL χοληστερόλης. Η LDL χοληστερόλη είναι ένας τύπος χοληστερόλης που μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Journal of Nutrition» διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με ήπια υψηλή χοληστερόλη που κατανάλωναν δύο μήλα την ημέρα παρουσίασαν αισθητή μείωση της LDL χοληστερόλης, κατά μέσο όρο 16%.

Τα μήλα συμβάλλουν στην απώλεια βάρους με υγιεινό τρόπο

Τα μήλα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της όρεξης και στην αύξηση του κορεσμού.

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, η κατανάλωση ενός μήλου κάθε μέρα μπορεί να είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να ξεκινήσετε. Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της όρεξης και στην αύξηση του κορεσμού.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrition Journal» διαπίστωσε ότι οι υπέρβαρες γυναίκες που έτρωγαν τρία μήλα την ημέρα έχασαν περισσότερο βάρος σε 12 εβδομάδες από τις υπέρβαρες γυναίκες που έτρωγαν μπισκότα βρώμης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι φυτικές ίνες στα μήλα μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Τα μήλα περιορίζουν τον κίνδυνο καρκίνου

Τα μήλα είναι ένα θρεπτικό φρούτο που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής μείωσης του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου. Τα μήλα είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Καρκίνος του πνεύμονα
Καρκίνος του μαστού
Καρκίνος του παχέος εντέρου
Καρκίνος του προστάτη
Καρκίνος του στομάχου
Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των μήλων σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ουσίες που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθείς μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν σε ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Τα μήλα περιέχουν ειδικά την αντιοξειδωτική κερσετίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα ισχυρή στη μείωση της φλεγμονής και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Η φλεγμονή είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Τα μήλα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Σε μια επιστημονική μελέτη που έλαβε υπόψη 10.000 άτομα, όσοι έτρωγαν τακτικά μήλα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με άτομα που δεν έτρωγαν τακτικά μήλα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης μήλων και του μειωμένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2 μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Οι φυτικές ίνες στα μήλα βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Τα αντιοξειδωτικά στα μήλα βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2.
Οι πολυφαινόλες στα μήλα βοηθούν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Τα μήλα είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο φρούτο που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Για να τα εντάξετε στη διατροφή σας, μπορείτε να τα καταναλώνετε ολόκληρα, να τα κόψετε σε φέτες και να τα προσθέσετε σε σαλάτες, smoothies ή δημητριακά. Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μαρμελάδα ή χυμούς φρούτων.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Σκέφτεσαι να κάνεις τατουάζ; Προσοχή μην το δοκιμάσεις σε αυτά τα σημεία του σώματος

evosmos

Lockdown: Το Σαββατοκύριακο το πρώτο τεστ για τη συμμόρφωση των πολιτών στα νέα μέτρα

evosmos

Προσοχή στον καθαρισμό με χλωρίνη: Τι κίνδυνοι υπάρχουν

evosmos

Leave a Comment