ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΙΣ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Η Αγία Αικατερίνη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στα τέλη του 3ου αιώνος μ.Χ. Ο πατέρας της Κώνστας, καταγόταν από τη βασιλική γενεά των Πτολεμαίων και χρημάτισε διοικητής της Αλεξάνδρειας. Στα 18 της χρόνια είχε σπουδάσει σε εθνικές σχολές φιλοσοφία, ρητορική, μουσική, μαθηματικά, αστρονομία και ιατρική. Η Αικατερίνη, νέα, αριστοκράτισσα, πάμπλουτη, πανέμορφη, πάνσοφη, ήταν περιζήτητη νύφη. Κανένας νέος της εποχής της δεν ήταν ισάξιός της κι έτσι αρνιόταν πεισματικά τον γάμο.
Η Αγία Αικατερίνη, Η Πάνσοφος Και Πανεύφημος Νύμφη Του Χριστού

Το ανήσυχο πνεύμα της αναζητούσε κάτι άλλο, αλλά ζώντας στο σκοτάδι της ειδωλολατρίας δεν μπορούσε να προσδιορίσει. Ο Κύριος μας, «ὁ ἐτάζων νεφροὺς καὶ καρδίας» με αλιευτικό τρόπο τη σαγηνεύει. Ένας άγιος γέροντας της μιλά και της γνωρίζει τον Νυμφίο των ψυχών, τον Κύριον ημών Ιησού Χριστό.

Το ασύγκριτο κάλλος της, η εκπληκτική μόρφωσή της, η αριστοκρατική καταγωγή της κι ο πλούτος της δεν την εμποδίζουν να βαπτιστεί χριστιανή και να αφιερωθεί «ψυχή τε και σώματι» στο Νυμφίο Χριστό. Αξιώθηκε να λάβει από την ίδια την Παναγία δακτυλίδι, σύμβολο της αφιερώσεώς της και να ονομαστεί Νύμφη Χριστού.

Στις αρχές του 4ου αιώνος ο αυτοκράτορας Μαξιμίνος, εγκαινίασε νέους διωγμούς κατά των Χριστιανών. Κατά τη διάρκεια επισκέψεώς του στην Αλεξάνδρεια, η Αικατερίνη με παρρησία τον ήλεγξε, τον κατηγόρησε δημόσια για τις αιματηρές θυσίες στα είδωλα, για τα μαρτύρια των Χριστιανών και με ανδρεία ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό. Αμήχανος ο αυτοκράτορας μπροστά στο απαράμιλλο κάλλος και τη σοφία της κόρης, δίνει εντολή σε 150 σοφούς να διαλεκτούν μαζί της και να την αποσπάσουν από τον Χριστιανισμό. Η δυνατή πίστη της και τα ατράνταχτα επιχειρήματά της αποστόμωσαν, συγκλόνισαν και οδήγησαν στην πίστη του Χριστού καθώς και στο διά πυρός μαρτύριο τους 150 σοφούς.

Ο Μαξιμίνος με φοβερά μαρτύρια και κολακίες προσπάθησε να κάμψει το φρόνημα της Αικατερίνης. Τη ρίχνει καταπληγωμένη στη φυλακή. Ο ίδιος ο Χριστός και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ την επισκέπτονται και την ενισχύουν. Μέσα στη φυλακή κερδίζει τη συμπάθεια και οδηγεί στην πίστη του Χριστού τη βασίλισσα Φαυστίνα, τον στρατηγό Πορφυρίωνα και 200 στρατιώτες. Η βασίλισσα, ο στρατηγός και η συνοδεία του ομολογούν με παρρησία τον Χριστό ως Θεό αληθινό και αποκεφαλίζονται.

Η Αικατερίνη μετά από φριχτά βασανιστήρια αποκεφαλίζεται. Η ψυχή της ανεβαίνει στον Νυμφίο Χριστό και το σώμα της μεταφέρεται από θείους Αγγέλους στην ψηλότερη κορυφή του όρους Σινά. Τον 8ο αιώνα αποκαλύπτεται θαυματουργικά σε Σιναΐτες μοναχούς, με έκδηλα τα σημεία της νίκης κατά της φθοράς, έντονη ευωδία, αφθαρσία μελών και ανάβλυση θείου μύρου. Οι Σιναΐτες πατέρες μεταφέρουν με τιμές το άγιο λείψανο στη Μονή τους και από τότε παραμένει γνωστή ως Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Τα χαριτόβρυτα λείψανα της είναι μέχρι σήμερα πηγή θαυμάτων και παρηγοριάς για τους πιστούς που ευλάβεια προστρέχουν από όλον τον κόσμο να τα προσκυνήσουν.

Αγία Αικατερίνη: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας στις 25 Νοεμβρίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020 – ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

evosmos

Ιερά Σύνοδος: Καταγγέλλει… εμμονές και νευρώσεις με τη Θεία Κοινωνία

evosmos

Δεύτερη Αγία Σοφία θα κατασκευάσει ο Άσσαντ στην κεντρική Συρία με την βοήθεια του Πούτιν!

evosmos

Leave a Comment