ΕΛΛΑΔΑ

Ανατροπή: Έρχεται παράταση ενός μήνα στην προμήθεια POS – Ανακοινώσεις πιθανόν την Τετάρτη

Επί τάπητος παράταση ενός μήνα στην προθεσμία για παραγγελία και προμήθεια POS: Αυτή την στιγμή, επισήμως 35 επαγγελματικοί κλάδοι είναι υποχρεωμένοι μέχρι μεθαύριο Τετάρτη 31 του μήνα να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα διαφορετικά απειλούνται με βαρύ πρόστιμο. Δεν αποκλείεται όμως την τελευταία στιγμή να έχουμε ανατροπή σκηνικού. «Καμπανάκι» για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή της σχετικής οδηγίας «χτύπησε» την προηγούμενη εβδομάδα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Αν και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε «χαλάρωση» στις ασφυκτικές προθεσμίες που καθορίστηκαν για την προμήθεια και εγκατάσταση των POS, εντούτοις όπως όλα δείχνουν προέκυψαν και «δεύτερες σκέψεις»: Στο τραπέζι έχει πέσει, λοιπόν, το ενδεχόμενο παράτασης ενός μήνα στη δυνατότητα παραγγελίας POS χωρίς τους 35 κλάδους (λαϊκές, ταξί, ασφαλιστικοί σύμβουλοι, περίπτερα κ.λπ.) που μόλις πρόσφατα υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν την σχετική διαδικασία.

Το «παρασκήνιο» που φέρνει πιο κοντά την παράταση

Η ανατροπή δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και την τελευταία στιγμή (δηλαδή την ερχόμενη Τετάρτη 31 Ιανουαρίου) και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, μετά από αίτημα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, να ανακοινώσουν παράταση των σχετικών προθεσμιών έως τις 29/2/2024. Αυτή θα αφορά την προθεσμία που είχε δοθεί σε νέους υπόχρεους εγκατάστασης POS να κάνουν τις παραγγελίες τους έως τις 31 Ιανουαρίου, χωρίς να απειλούνται να τους επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο των 1.500 ευρώ.

Εφόσον ανακοινωθεί η παράταση, την οποία το Επαγγελματικό Επιμελητήριο θεωρεί δεδομένη, οι νέοι υπόχρεοι θα έχουν περιθώριο προμήθειας των POS έως τις 29 Φεβρουαρίου, ενδεχομένως με παράλληλη υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης από την τράπεζα για την απόρριψη προηγούμενου αιτήματος χορήγησης POS.

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι δεν μεταβάλλεται η προθεσμία διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS για όλους όσοι είχαν POS πριν την επέκτασή τους στους 35 κλάδους, ενώ για τους νέους υπόχρεους η εγκατάσταση του POS θα γίνεται αυτόματα με τη διασύνδεση με τις ταμειακές.

Η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, καθώς καταγράφονται προβλήματα απόρριψης των αιτήσεων προμήθειας POS από τις τράπεζες, κυρίως στον κλάδο των ασφαλιστικών συμβούλων.

Άλλωστε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σε συνάντηση εργασίας που είχαν ο πρόεδρος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Γαβαλάκης, με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, ανέδειξαν τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά με το θέμα των POS και τη δυσκολία εφαρμογής της σχετικής οδηγίας έως το τέλος Ιανουαρίου, όταν και ολοκληρώνεται η χρονική προθεσμία.

Τα πρόστιμα για μη εγκατάσταση POS

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η απόφαση που αυτή την στιγμή ισχύει, ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του στην επιχείρησή τους.

Το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 1.500 ευρώ και επιβάλλεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Υπηρεσίας, στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα που διαπίστωσαν την παράβαση.

Τα ελεγκτικά όργανα υποχρεούνται να υποβάλουν εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία διαπίστωσης τέλεσης της παράβασης τις σχετικές εκθέσεις στην Υπηρεσία τους.

Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου της παρούσης υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή της, η οποία ασκείται ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, εφόσον οι διοικητικές κυρώσεις έχουν εκδοθεί από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και ενώπιον του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε διάστημα 30 ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.

Ανάμεσα στους κλάδους που υποχρεούνται σε χρήση POS περιλαμβάνονται:

οι οδηγοί ταξί,
οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι,
οι χρηματιστηριακοί σύμβουλοι,
οι κτηματομεσίτες αλλά και επιχειρήσεις όπως
οι λαϊκές αγορές,
τα περίπτερα,
θέατρα, κινηματογράφοι,
γραφεία ευρέσεως εργασίας,
η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Πολυτεχνειούπολη: Αυτοί είναι οι 15χρονοι μέλη συμμορίας που συνελήφθησαν – Τα ναρκωτικά, τα μαχαίρια και η κατάληψη

evosmos

Συγκινεί η κόρη του Σωτήρη Μουστάκα: «Ο πατέρας μου βοηθούσε άγνωστους ανθρώπους που χρειάζονταν οικονομική βοήθεια»

evosmos

«Έπιασε το κεφάλι της, έβγαζε αίμα από τη μύτη» – Τι λέει συγγενής για τον θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο – Αντί για τα γενέθλια κάνουν ετοιμασίες για την κηδεία της

evosmos

Leave a Comment