ΕΛΛΑΔΑ

Απόφαση ΣτΕ για τα αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι είναι δικαιούχοι – Ποιοι εξαιρούνται

Περίπου 2,5 εκατομμύρια είναι δυνητικά οι δικαιούχοι των αναδρομικών της περιόδου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 – Ποιοι θα μείνουν τελικά εκτός του «νυμφώνα» των επιστροφών – Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ
Μπορεί να μπήκαν επιτέλους τίτλοι τέλους στο δικαστικό θρίλερ με τα αναδρομικά του 2015 και στην αγωνία των 2,5 εκ. συνταξιούχων αλλά πάνω από τους μισούς δικαιούχους θα μείνουν τελικά εκτός του «νυμφώνα» των επιστροφών.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα η 25μελής Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πέντε αποφάσεις έκρινε ότι όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια θα πάρουν αναδρομικά από τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές για το εντακάμηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016).

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι συνταξιούχοι του δημοσίου και οι ένστολοι (περίπου 600.000) δεν καλύπτονται από την απόφαση του ΣτΕ καθώς έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.

Παράλληλα το ερώτημα που είχε απευθύνει ο ΕΦΚΑ προς το ΣτΕ το οποίο προκάλεσε την πιλοτική δίκη και τη σημερινή απόφαση, δεν αναφερόταν στις επικουρικές συντάξεις (1,2 εκ δικαιούχοι επικουρικών) οπότε το ΣτΕ δεν έλαβε αποφάσεις επί των επικουρικών.

Μερίδα νομικών πιστεύει ότι νέες προσφυγές θα ακυρωθούν καθώς θα έχει παρέλθει η 5ετία εντός της οποίας οι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν αναδρομικά.

Αναφορικά με τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο «νόμος Κατρούγκαλου», το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Ο ΕΦΚΑ με τα ερωτήματα που απηύθυνε είτε τεχνηέντως είτε όχι, περιόρισε το συνολικό κόστος των αναδρομικών στα 2.5 δισ. ευρώ από 3.9 δισ. που είχε υπολογιστεί το αρχικό κόστος για το 11μηνο.

Ωστόσο η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει ότι αν το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους θα λύσει το θέμα με πολιτική απόφαση που θα εφαρμοστεί για το σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο γι΄αυτούς που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της δικαιοσύνης πάντα σε συσχετισμό με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν από τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει πρόσφατα πως το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε νέα αποτίμηση και ποσοτικοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά 2,5 εκ συνταξιούχων εφόσον το δημοσιονομικό πλαίσιο έχει αλλάξει άρδην εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας Covid-19.

Αυτό σημαίνει ότι τα όποια αναδρομικά προκύψουν από την απόφαση θα επιστραφούν σε βάθος χρόνου τουλάχιστον έως 5 έτη αρχής γενομένης από το 2021.

Στη δικαιοσύνη εκτιμάται πως έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 200.000 με 250.000 συνταξιούχοι. Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 6.000 ομαδικές αγωγές.ΠΗΓΗ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Βόλος: Πλάκωσε την κόρη του επειδή έγινε μουσουλμάνα – «Με χτυπούσε με γροθιές 20 λεπτά»

evosmos

Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι και την Κυριακή – Τα σοβαρότερα προβλήματα από τους ανέμους τις τελευταίες ώρες

evosmos

Η Αστυνομία διέψευσε την άγρια επίθεση πίτμπουλ – Τι έγινε πραγματικά

evosmos

Leave a Comment