ΕΛΛΑΔΑ

Αργαλαστή, το χωριό που δεν έχει τη φήμη αλλά έχει τη χάρη

Το γεγονός πως η Αργαλαστή δεν έχει την ίδια δημοφιλία με την Τσαγκαράδα, τις Μηλιές, τη Βυζίτσα – μόνο υπέρ για τον ταξιδιώτη μπορεί να θεωρηθεί. Αφενός γιατί το χωριό, με τη δική του ταυτότητα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους… ανταγωνιστές του. Αφετέρου, ο επισκέπτη θα έχει την ευκαιρία να περάσει τις ημέρες του με λιγότερη τουριστική βαβούρα και περισσότερες επιλογές.

Πήλιο Αργαλαστή
Πανοραμική άποψη από τη Αργαλαστή

Με το που μπαίνεις στην Αργαλαστή σε κερδίζει η παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Προσεγμένες μονοκατοικίες και διώροφα σπίτια μπλεγμένα μέσα στην πέτρα και το πράσινο. Οι αυλές τους σε προδιαθέτουν να επισκεφθείς τα σπίτια, να γνωρίσεις τους κατοίκους του χωριού, να συνομιλήσεις μαζί τους και να σου μεταφέρουν γεγονότα του παρελθόντος. Ιστορικά κτίρια, εκκλησία και λιθόστρωτα σοκάκια, κάνουν το χωριό να ξεχωρίζει μέσα στο πολυσυλλεκτικό παζλ των χωριών στο βουνό των Κενταύρων. Η πρώτη εικόνα γεμίζει με τη μοναδική θέα στον Παγασητικό και το Αιγαίο πέλαγος.

Αργαλαστή: Τα δύο κτίσματα που πρέπει να δεις

Αργαλαστή: Καμπαναριό - Ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
Το καμπαναριό χτίστηκε το 1913 και αποτελεί πιστό αντίγραφο του καμπαναριού της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη

Η Αργαλαστή έχει δύο σημαντικά κτίσματα στα οποία ο ταξιδιώτης πρέπει να αφιερώσει αρκετό από το χρόνο του. Το ένα είναι ο ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Το εντυπωσιακό καμπαναριό του, σίγουρα το έχεις δει σε φωτογραφία. Φυσικά, είναι πολύ πιο επιβλητικό και εντυπωσιακό όταν βρεθείς στην κεντρική πλατεία του χωριού και σηκώσει το βλέμμα σου προς τον ουρανό. Χτίστηκε το 1913 και αποτελεί πιστό αντίγραφο του καμπαναριού της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη, με τις δύο ρώσικες καμπάνες και το ελβετικό ρολόι. Τα αιωνόβια πλατάνια της πλατείας δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό, με την τοποθεσία να αποτελεί σημείο αναφοράς στην Αργαλαστή. Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Το Παρθεναγωγείο στην Αργαλαστή
Το Παρθεναγωγείο στην Αργαλαστή / Πηγή φωτογραφίας: peliohotels.com

Το δεύτερο κτίριο του χωριού είναι το περίφημο Παρθεναγωγείο – με τον Κώστα Βάρναλη να έχει διδάξει εκεί. Χτίστηκε τα τέλη του 19ου αιώνα και -δυστυχώς- από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά βίωσε την εγκατάλειψη. Γεννήθηκε στις αρχές της νέας χιλιετίας, όταν το 2002 αναπαλαιώθηκε και σήμερα διατίθεται για ποικιλία δράσεων και εκδηλώσεων.

Ταξίδι στην Αργαλαστή 

Κοντά στην Αργαλαστή, σε απόσταση μόλις 7 χιλιομέτρων και λιγότερα από λεπτά ταξιδιού με το αυτοκίνητο, υπάρχει στον Λαύκο, το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας. Δεν χρειάζεται να πούμε πως αποτελεί μοναδική εμπειρία να πιεις εκεί τον καφέ σου. Θα έχεις να το λες. Και πολύ καλά θα κάνεις! ΠΗΓΗ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Πήρε την ομορφιά της μαμάς της: Η κόρη της Βάνας Μπάρμπα έγινε 20 ετών και η ομοιότητα είναι εκπληκτική

evosmos

Έρχονται αλλαγές στην Αστυνομία: Επανεξέταση κανόνων εμπλοκής των Αστυνομικών – Αξιολόγηση του προσωπικού!

evosmos

ΕΚΤΑΚΤΟ – ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ: ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΑΝΔΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ – ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

evosmos

Leave a Comment